Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Ofte stilte spørsmål

All akutt- og døgnkirurgi fra Mosjøen overføres til Sandnessjøen. Urologisk virksomhet overføres gradvis etter som fagmiljøet bygges opp i Sandnessjøen.  

Helse Nord RHF gjennomførte en offentlig anbudsprosess i anledning kjøp av private rehabiliteringstjenester. Der vant ikke Helgeland Rehabilitering fram. Helgelandssykehuset var ikke involvert i den prosessen. Nå åpner det seg en mulighet i Mosjøen, både areal- og personellmessig. Der er tanken at kommuner og Helgelandssykehuset organiserer et rehabiliteringstilbud sammen. 

Sykehuset i Sandnessjøen får overført mer kirurgisk virksomhet. Det er en risiko for overbelastning på personell og arealer dersom sykehuset også skulle overta all indremedisin fra sykehuset i Mosjøen. Det er ikke optimalt med ekstra kjøretid, men pasientsikkerheten vil bli ivaretatt uansett om pasientene kjøres til Mo i Rana eller Sandnessjøen. Det vil være akuttberedskap innen indremedisin og kirurgi begge steder. 

Forslaget til funksjons- og oppgavefordeling innebærer at det skal være dagfunksjoner i Mosjøen. Akutt- og døgnfunksjoner innen urologi overføres da til Sandnessjøen. Det foreslås at også dagkirurgien og evtentuelt poliklinikk overføres for å samle virksomheten ett sted. Dette vil også gi Sandnessjøen en bredere og mer robust kirurgisk fagmiljø. 

Det skal vi se nærmere på etter ROS-analysen. Det første vil være å overføre akutt- og døgnfunksjonene fra Mosjøen for å redusere kostnadene hurtigst mulig. Saken som legges fram for styret vil inneholde en gjennomføringsplan. 

Forslaget om etablering av en akuttpsykiatrisk enhet i Mo i Rana baseres på en ROS- analyse. Hva gjelder somatikken, ønsker vi innspill fra eksterne og interne interessenter på løsningsforslag mens risikovurdering pågår. Forslaget som skal styrebehandles vil inneholde en ROS-analyse. 

Det er behov for opprusting av ambulansetjenesten med en ny ambulansestasjon i Mosjøen. For å legge til rette for fortsatt dagkirurgi i Mosjøen må arealene rustes opp. Det er et stort vedlikeholdsetterslep i bygg og utstyr (CT, MR, laboratorieutstyr). Det kan også være behov for mindre arealmessige tilpasninger i Sandnessjøen og Mo i Rana. 

Forslaget om overføring av indremedisinske pasienter fra Mosjøen til Mo i Rana innebærer ikke behov for å ta i bruk arealer i B-fløya. Det planlegges at klinikk for Psykisk helse og rus skal ta i bruk B-fløya, i første omgang barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk. 

Tilbakemeldingene fra kommunen og fastlegene tyder på at det er liten interesse for det. Men dialogen med berørte kommuner fortsetter.  

Døgnbaserte vaktlinjer binder opp mye personell og er veldig kostnadsdrivende. Vi ønsker å styrke fagmiljøene i de to akuttsykehusene mest mulig.  

Gitt rammebetingelsene rundt personell og arealer og minst mulig behov for investeringer, mener vi at en slik løsning blir for sårbar. I valget mellom å overføre kirurgi og indremedisin fra Mosjøen til Sandnessjøen, prioriterer vi kirurgi. Dette er i henhold til klare føringer i mandatet fra vårt styre. 

Helse Nord startet et endring- og omstillingsarbeid høsten 2022. Sak om fremtidig struktur på Helgeland ble vedtatt i Helse Nord 19. juni 2024. Helseministeren avholdt et foretaksmøte 3. juli 2024 og Helgelandssykehuset fikk oppdraget fra Helse Nord 30. august 2024. Derfor går vi i gang med funksjons- og oppgavedeling både innen somatikk og psykisk helse og rus nå.  

Det er i tillegg et økonomisk omstillingsbehov, per tiden i størrelse 170 millioner. 

Beslutningen ble tatt av helseminister Jan Christian Vestre, som ga oppdraget til Helse Nord i foretaksmøte 3. juli 2024. Helse Nord har gitt styret i Helgelandssykehuset oppdraget i foretaksmøtet 30. august.  

Oversikten finner du her: Dokumenter og presentasjoner - Helgelandssykehuset HF. Oversikten oppdateres når det er behov for det.

I arbeidet med funksjons- og oppgavedeling skal også kirurgisk virksomhet i Helgelandssykehuset vurderes. Dagkirurgien i Mosjøen er en del av denne vurderingen. Kirurgisk klinikk fikk i oppdrag å vurdere operasjonskapasiteten i foretaket den 23. september. Her vil fagmiljøene involveres i vurderingen.  

Administerende direktør og medisinsk direktør er oppdragsgiver i arbeidet. Saksansvarlig er Pål Madsen. Koordineringsgruppen som utreder består av Sturla Ditlefsen, leder og koordinator, Pål Madsen, somatikk, og Rune Holm, psykisk helse og rus.

I arbeidet med funksjons- og oppgavedeling har administrerende direktør utvidet sammensetningen av ledelsen med fire representanter fra tillitsvalgte, foretaksverneombud, to brukerrepresentanter og en representant fra Helgelandssykehusets ungdomsråd. 

Underveis i utredningen har administrerende direktør og saksbehandlerne ukentlige statusmøter med Helse Nord med det formål å diskutere saker som er naturlig i utredningen.

Etter at Helgelandssykehuset er ferdig med sin behandling av saken i et ekstraordinært styremøte i januar/februar 2025, skal Helse Nord gjøre sitt vedtak 25. februar 2025.

Du finner en detaljert fremdriftsplan samt en tidslinje med de viktigste milepælene her: Fremdriftsplan - Helgelandssykehuset HF og Tidslinje - Helgelandssykehuset HF

I saken som skal besluttes i styret i Helgelandssykehuset, og i styret i Helse Nord 25. februar 2025, skal vi legge frem en gjennomføringsplan. I denne vil det også inngå en plan for omstilling av ansatte som blir berørt. Denne skal følge Helgelandssykehusets omstillingsveileder. Vi ønsker så langt det er mulig å beholde helsepersonell i Helgelandssykehuset.  

Den gjennomføringsplanen vi skal legge frem for styret i Helgelandssykehuset i et ekstraordinært styremøte i januar/februar 2025, skal også omhandle omstilling. I fjor drøftet vi med foretakstillitsvalgte en kollektiv avtale for pendling og vi etablerte et omstillingsutvalg. Det er naturlig at vi bygger på dette arbeidet i det videre. 

Det vil bli behov for færre årsverk i Helgelandssykehuset når strukturen skal endres. Vi har mange vakante stillinger og mangelen på helsepersonell er der. Vi vil søke i så stor grad som mulig å beholde alle våre ansatte i prosessen fordi det er behov for alle, men for mange vil det være i andre funksjoner og avdelinger enn i dag. For noen vil det også medføre arbeid på annen lokalisasjon enn i dag. 

Det er viktig for en god prosess at alle stemmer kommer frem. I arbeidet vil koordineringsgruppen sende ut oppdrag til klinikkene. Fagmiljøene involveres i klinikkene og får komme med sine faglige vurderinger til de som saksbehandler saken. Hvis det er interne faglige uenigheter så vil det fremkomme.  

Ansatte har fire representanter i Helgelandssykehusets styre. Det er fem ansatterepresentanter i administrerende direktørs utvidede ledergruppe. Det avholdes møter med foretakstillitsvalgte og foretaksverneombud, foretakets arbeidsmiljøutvalg, alle klinikkene har arbeidsmiljøråd, ledere har informasjons- og personalmøter, og det avholdes særmøter med vernetjenesten. Før saken om funksjons- og oppgavedeling skal sendes til styret skal den i tråd med hovedavtalen drøftes med foretakstillitsvalgte.

Det er naturlig at vi bruker det vi har gjort i utviklingsprogram 9, 10,11 der det vurderes som riktig, gitt at forutsetningene er noe endret. Da vil vi skrive det i saken. Rapporten om nullsamtalene er offentliggjort og vil brukes. Risiko- og sårbarhetsanalysen som ble jobbet frem for å følge opp risikofaktorene i implementeringen av utviklingsprogrammet ble ikke behandlet i programstyret fordi Helse Nord jobbet med struktur på Helgeland samtidig.

Saken skal styrebehandles i et ekstraordinært styremøte 24. januar 2025.

Helgelandssykehuset har som intensjon å snakke med kommunene om mulig samarbeid for å sikre pasientene på Helgeland enda bedre tjenester i fremtiden. Kommunene vil involveres på ulike måter.

For det første har alle kommunene sendt inn høringssvar i tidligere prosesser der innholdet er kjent for oss. For det andre avholder vi dialog- og samarbeidsmøter med vertskommunene i uke 39, med vertskommunene Brønnøy, Alstahaug, Vefsn og Rana.

Et tredje tiltak er at vi har innkalt alle kommunene på Helgeland til dialog- og samarbeidsmøter i uke 41.

Kommunene får tilgang til et høringsutkast til sak 4. november 2024, og får tiden frem til 12. desember til å komme med innspill dersom de har en annen mening enn de løsningene saken legger opp til.  

Det er et av spørsmålene vi nå vurderer. I arbeidet med funksjons- og oppgavedeling skal også kirurgisk virksomhet i Helgelandssykehuset ses på. Dagkirurgien i Mosjøen er en del av denne vurderingen. Kirurgisk klinikk har fått et oppdrag å vurdere operasjonskapasiteten i foretaket. Her vil fagmiljøene involveres i vurderingen.  

Det er i styresak 9-2023 beregnet til 45 millioner kroner. Vi skal validere det beløpet i arbeidet som pågår nå.

 

 

 

 

Sist oppdatert 12.11.2024