Hjertesykdommer
Vi har stillinger for LIS i hjertesykdommer ved medisinsk klinikk i Sandnessjøen og Mo i Rana. Felles indremedisinske læringsmål (del 2) kan oppnås ved alle våre tre sykehuslokalisasjoner. Vi har samarbeidsavtale med UNN om gjennomføring av spesialiseringsperiode for oppnåelse av de læringsmål som ikke kan oppnås hos oss (normert tid 24 mnd).
Helgelandssykehuset HF er lokalsykehus for en befolkning på ca. 78.000 innbyggere fordelt på 18 kommuner på Helgeland. Helgelandssykehuset har ca. 1.800 ansatte og har en klinikkgjennomgående organisering med lokalisasjoner i Sandnessjøen, Mosjøen, Mo i Rana og Brønnøysund. Hovedkontoret ligger i Sandnessjøen.
Helgelandssykehuset tilbyr utdanning innen 18 spesialiteter. For alle spesialitetene må LIS ha en spesialiseringsperiode ved et samarbeidende foretak for å få fullført alle læringsmål.
Administrerende direktør har det øverste ansvaret for spesialistutdanningen for leger i Helgelandssykehuset. Administrerende direktør har delegert beslutningsmyndighet for utdanningen av spesialister i del 1 og del 2/3 til henholdsvis LIS 1-komité og overordnet utdanningsutvalg. Videre ligger ansvaret for å følge opp utdanningsvirksomhetens plikter etter Spesialistforskriftens aktuelle paragrafer i linjeledelsen i foretaket.
Overordnet utdanningsutvalg skal bidra til at utdanningen av LIS skjer innen faglig forsvarlige rammer og på en måte som sikrer god kvalitet og gjennomstrømming i utdanningsløpet. Utvalget ledes av medisinsk direktør og består av klinikksjefer, utdanningskoordinerende overlege, HR-rådgiver, representanter for utdanningsansvarlige overleger og foretakstillitsvalgt for Yngre legers forening og Overlegeforeningen.
Medisinsk klinikk er organisert i tre avdelinger lokalisert til Mosjøen, Sandnessjøen og Mo i Rana, som alle ivaretar lokalsykehusfunksjon med akuttmedisinsk beredskap. Medisinsk klinikk innehar spesialister i de fleste indremedisinske spesialitetene, samt akutt og mottaksmedisin, nevrologi, reumatologi og fysikalsk medisin og rehabilitering.
Medisinsk klinikk har på alle avdelingene generell indremedisinsk avdeling med sengepost, generell medisinsk poliklinikk, dialyseavdeling og kreft-/infusjonspoliklinikk. Leger fra medisinsk avdeling har i samarbeid med anestesileger ansvar for medisinske pasienter som ligger på intensivavdelingene på de tre lokalisasjonene.
Sandnessjøen har i tillegg fysikalsk medisin og rehabilitering med poliklinikker og sengepost. Enkelte fagområder er funksjonsfordelt til kun en av avdelingene, dette gjelder revmatologisk poliklinikk (Mo i Rana), nevrologisk poliklinikk (Mosjøen) og barnemedisinsk poliklinikk (Sandnessjøen).
Hjertesykdommer i Helgelandssykehuset
Helgelandssykehuset består av tre enheter og er lokalisert til byene Mosjøen, Mo i Rana og Sandnessjøen. Sykehusets befolkningsgrunnlag er på rundt 78000. Hjertemedisinske pasienter utgjør en stor del av den indremedisinske pasient populasjonen. Diagnostikk og behandling av hjertesykdom er dermed sentralt i vakt-arbeidet og oppfølging på medisinsk sengepost. På alle tre enheter er det per i dag fast ansatte overleger som er spesialister i kardiologi og/eller indremedisin med fullverdig generell kardiologisk kompetanse. Det gjøres vurderinger og utredning innen hele det kardiologiske fagfeltet inkludert hjerterytme forstyrrelser, koronarsykdom, klaffesykdom og hjertesvikt. Det er ansatt ekkotekniker og det er etablert sykepleier-drevet hjertesvikt poliklinikk. Helgelandssykehuset Sandnessjøen har Helgelandsfunksjon for implantasjon av pacemaker og loop-recorder, mens oppfølging av denne pasient gruppen skjer på alle tre enheter.
Felles indremedisinsk LIS2/3 vakt.
Aktivitetstall HSYK Hjerte
Helgelandsykehuset er lokalsykehus for ca 77000 mennesker fordelt på 17 kommuner som geografisk utgjør den sørligste delen av Nordland fylke. Sykehuset består av tre enheter: Mosjøen, Rana og Sandnessjøen. Alle tre enheter har akuttfunksjon for medisinske pasienter og har medisinsk sengepost, medisinsk intensiv avdeling og medisinsk poliklinikk. Intensivavdelingene fungerer i praksis som en kombinasjon av medisinsk overvåkningsavdeling og intensivavdeling.
Det blir gjort ca 7000 hjertemedisinske polikliniske konsultasjoner på Helgelandssykehuset per år. Alle generelle kardiologiske undersøkelser gjøres inkl.: Transtorakal ekkokardiografi: 2100 /år, Transøsofageal ekkokardiografi 80-100/år, Stress-ekkokardiografi 50/år. Pacemaker-, ICD- og CRT –kontroller. A-EKG, vurdering av Holter. Det implanteres pacemakere ved Helgelandssykehuset Sandnessjøen: ca 70 prosedyrer per år inkl. generatorbytter. Det er en prosess på gang for å få etablert CT hjerte/koronarkar i løpet av 2023-2024. Helgelandsykehuset har tilbud om hjerte trening og hjerte kurs for pasienter.
Utdanning av Kardiologer vil foregå på tvers av enhetene ved Helgelandssykehuset etter behov og i samarbeide med Nordlandssykehuset Bodø og UNN Tromsø. Alle kandidater vurderes individuelt og det forutsettes fast ansatt kardiolog som veileder for kandidaten.
Helgelandssykehuset Sandnessjøen har 1 kardiolog og i tillegg 2 indremedisinere med ansvar for hjertesykdommer (bla pacemaker implantasjoner). Det er ansatt en ekkotekniker. Det er etablert hjertesviktpoliklinikk.
Helgelandssykehuset Mosjøen HSYK Mosjøen er per i dag ansatt 1,8 stillinger fast kardiolog. Det er ansatt en ekkotekniker.
Helgelandssykehuset Rana HSYK Rana har per i dag 3 kardiologer. Det er etablert hjertesvikt poliklinikk.
Spesialistutdanningen i hjertesykdommer tar minimum 5 år etter gjennomført LIS1. Hoveddelen av spesialistutdanningen kan oppnås i Helgelandssykehuset.
Spesialisering i Hjertesykdommer er minimum 5 år, forventet 6 år, 2 år LIS 2/3, 2 år LIS3 og 2 år LIS3 på UNN Tromsø.
Første læringsarena i spesialiseringsperioden er medisinsk avdeling ved Helgelandssykehuset Mo i Rana, Sandnessjøen og Mosjøen. Her skal tilnærmet alle læringsmål i del 2 (felles for alle medisinske fag) og godt halvparten av læringsmål i del 3 oppnås.
Ved avdelingen på Mo i Rana, Sandnessjøen og Mosjøen er fordypningsdager fordelt slik man har 4 hele dager ila 8 uker. Ved begge sykehusene er dette lagt inn i tjenesteplaner og arbeidsplaner.
Andre læringsarena i spesialiseringsperioden vil være UNN HF. Tjeneste på UNN HF skjer i del 3 av utdanningsforløpet for oppnåelse av læringsmål som ikke kan oppnås ved Helgelandssykehuset i det hele tatt eller oppnås kun delvis iht. Fagavtalen.
Det er stipulert 24 mnd utdanningstid på UNN for LIS 3.
Som LIS2/3 har du muligheten til å søke om utdanningsstipend fra Helgelandssykehuset som økonomisk støtte for merutgifter til bolig og reise utenfor fast boligsted til dette formålet. Innvilgelse av utdanningsstipend fordrer bindingstid til Helgelandssykehuset i 2 år etter returnert fra oppholdet på UNN Tromsø
Initial opplæring i ekkokardiografi hos kardiolog eller ekko-tekniker. Gradvis økning av sværhetsgraden inkl. klaffevurderinger.
Opplæring av bruk/avlesning av holter registrering, loop-rekorder og pacemaker/ICD/CRT med enkelt programmering.
Ambulering til HSYK Sandnessjøen mtp. pacemaker/loop-rekorder implantasjon.
Senere i utdannelsesforløpet selvstendig kardiologisk poliklinikk med:
- Ekko-cor
- Arbeids ekg
- Avlesning av loop-rekorder
- Pacemaker/ICD/CRT kontroll
Inneliggende undersøkelser bla. av intensivpasienter.
Det forventes inntil 48 måneder på HSYK som LIS3 i hjertemedisin før videre 24 måneders utdanningsforløp på UNN.
Ved oppstart blir LIS tatt imot av enhetsleder som gir LIS omvisning på sykehuset, ordner praktiske ting som ID-kort, nøkler og datatilgang, og gjennomgår arbeids og vaktrutiner ved sykehuset. LIS vil få tildelt veileder som er spesialist i hjertemedisin og vil ved første veiledersamtale ila de første 2 arbeidsukene i samråd med veileder utforme individuell utdanningsplan, tilpasset evt tidligere erfaring og oppfylte læringskrav.
Supervisjon vil foregå ved at LIS løpende følges opp av spesialist på den læringsarena LIS befinner seg. LIS vil ha supervisør tilstede ved innlæring av ferdigheter, prosedyrer og kunne møte supervisør umiddelbart ved behov. På alle læringsarena jobber legene tett sammen, og dette gir nær og lett tilgjengelig supervisjon. Det er også et nært samarbeid mellom legene ved de ulike spesialitetene i foretaket, noe som gjør det enkelt for LIS også å konferere med andre spesialiteter ved behov.
LIS vil ved oppstart i ved medisinskklinikk få tildelt en veileder (spesialist i hjertesykdommer) som følger LIS over tid. Individuell veiledning gjennomføres hver måned hvor LIS blant annet vil få fortløpende tilbakemelding om faglig progresjon og regelmessig kompetansevurdering. LIS kan drøfte faglige problemstillinger, egen utvikling og andre temaer som er viktig for spesialiseringen med sin veileder. Første veiledning etter ansettelse skal gjennomføres innen 4 uker. Veiledningen skal være planlag, og det settes av fast tid til dette innenfor alminnelig og skjermet arbeidstid. Veiledningen skal dokumenteres i kompetansemodulen.
Alle LIS må som en del av FKM delta i en langsgående veiledningsgruppe over tid på tvers av spesialitetene. Hensikten er å ha en trygg og forutsigbar mulighet til å drøfte temaer innen FKM i lys av egen erfaring og faglige utvikling. Gruppeveiledningen ledes av egne veiledere.
LIS har 4 timers fordypning/uke lagt til dagtid. Fordypningsdager er lagt inn i arbeidsplanen til LIS.
Det vil avholdes internundervisning for hjertemedisin av 2x45 min pr uke for å dekke relevante læringsmål hvor alle LIS3 hjertemedisin ved HSYK har felles ukentlig undervisning. I tillegg 1 x 45 min regional undervisning. Undervisning vil holdes av spesialist, men også av LIS3.
Ukentlig undervisning, ansvaret skiftes fra enhet til enhet og gjennomføres av LIS 3 og overlege. Likeledes felles undervisning med RUU i Helse Nord. På denne måten sikrer vi at det blir gjennomført minst 70 timer/år internundervisning.
Det prioriteres at LIS skal delta på 2-3 anbefalte kurs hvert år.
Felles kompetansemål er et sett av læringsmål som gjelder for alle spesialiteter og som strekker seg gjennom hele utdanningsforløpet til den enkelte lege i spesialisering. FKM for utdanningens del 2/3 inneholder til sammen 24 læringsmål innen temaene etikk, forskningsforståelse, lovverk, kommunikasjon, kunnskapshåndtering, kvalitet og pasientsikkerhet, pasient- og brukermedvirkning, pasient- og pårørendeopplæring, samhandling, systemforståelse, organisasjonsutvikling og ledelse.
I Helgelandssykehuset er ansvaret for å organisere felles kompetansemål lagt til overordnet utdanningsutvalg, som også skal vurdere og vedta omfang av gruppeveiledning.
Kompetansen relatert til FKM skal i hovedsak oppnås i det daglig kliniske arbeid. I tillegg vil læringen skje gjennom læringsaktiviteter som veiledning, internundervisning, tverrfaglige samarbeidsmøter, gruppeveiledning, selvstudium, digital læring (kurs og podcast), samt lokalt og nasjonale kurs.
LIS skal delta på det nasjonalt anbefalte kurset i administrasjon og ledelse, samt nettkurset i sakkyndig arbeid. Alle LIS skal være med på et to-dagers kurs i veiledning og supervisjon som arrangeres i foretaket. Dette kurset er også lagt til rette for at overleger kan delta for å oppnå veiledningskompetanse.
Kompetansen i forskningsforståelse oppnås ved gjennomføring av digitalt kurs i «Kunnskapsbasert praksis». LIS skal også gjennomgå, eventuelt bidra til utarbeidelse av, en forskningsprotokoll sammen med forskningskompetent veileder eller annen ressursperson. Klinisk-etiske problemstillinger og personvern vil være tema i gruppeveiledningen, og det vil legges opp til at KEK inviteres med på egne møter hvor dette har spesielt fokus.
LIS skal være med i et forbedringsarbeid i egen avdeling, dette kan for eksempel være å forbedre en prosedyre eller et pasientforløp. Arbeidet skal legges frem for avdelingsleder som et refleksjonsnotat for forbedringsområde(r).
Forskning er en ønsket og prioritert aktivitet ved Helgelandssykehuset, hvor man har som mål å tilrettelegge for forskningsaktiviteter i kliniske avdelinger. Det er rundt 15 klinisk ansatte med doktorgrad. Foretaket har flere pågående forskningsprosjekter innenfor fagområder som nevropsykologi, gynekologi, farmasi, voksenpsykiatri, ortopedi, indremedisin og gastrokirurgi, som også inkluderer Ph.D.- og postdoktorstillinger. Det publiseres vanligvis mellom 15-25 vitenskapelige publikasjoner fra Helgelandssykehusets forskere hvert år, med omtrent lik fordeling mellom psykisk helse og somatikk.
Helgelandssykehuset har vedtatt en egen forsknings-, innovasjonsstrategi og handlingsplan som gjelder frem til 2026. Forsknings- og innovasjonssjef er ansatt i fagstab og leder blant annet foretakets forsknings- og redelighetsutvalg. Forskningsutvalget bidrar med generell støttefunksjon rundt forskningsaktiviteter og forvalter også ordningen med interne forskningsmidler som utlyses årlig. Dette inkluderer såkornmidler for å stimulere til forskning, samt belønningsmidler for publikasjoner. Annet hvert år arrangeres Helgelandssykehusets forskningskonferanse. Det holdes digitale forskningsforelesninger med interne og eksterne forelesere for hele foretaket.
Les mer om forskning i Helgelandssykehuset her.
Flere leger i foretaket har bistilling som lektor knyttet til undervisning av 5. års medisinstudenter fra UiT Norges arktiske universitet. Helgelandssykehuset legger også til rette for utdanning innen e-helse (mastergradstudier) og sykepleie i samarbeid med henholdsvis UiT Norges arktiske universitet, samt Nord Universitet og VID vitenskapelige høgskole.
Ved ansettelse vil LIS få tildelt en læringsmålplan i Kompetanseportalen. Denne spesifiserer hvilke læringsmål LIS skal oppnå for å bli spesialist, hvilke læringsaktiviteter som må gjennomføres for å oppnå kompetansen, og ved hvilken læringsarena læringsmålene kan godkjennes.
Kort tid etter ansettelse skal leder i samråd med LIS utarbeide en individuell gjennomføringsplan. I denne legges det en plan for når LIS må påregne å gjennomføre sin spesialiseringsperiode ved andre interne læringsarenaer eller ved samarbeidende helseforetak, angitt med tentativ dato og avtalt normert varighet. Den individuelle gjennomføringsplanen skal være helhetlig og gi en strukturert oversikt over utdanningsløpet for den enkelte LIS. Den individuelle gjennomføringsplanen legges inn i Kompetanseportalen.
Individuell gjennomføringsplan revideres ved endringer som får betydning for utdanningsløpet og oppdateres i Kompetanseportalen.
Læringsmålsplanen og den individuelle gjennomføringsplanen utgjør til sammen en individuell utdanningsplan.
For å sikre at LIS kan oppnå faglig progresjon og tilegne seg kompetansekrav i spesialistutdanningen, vil det gjennomføres regelmessig kompetansevurdering enten i dialog med veileder, supervisører eller via evalueringskollegium.
Leder har overordnet ansvar for at læringsmål vurderes og godkjennes.
De enkelte læringsaktiviteter vurderes og loggføres i Kompetanseportalen. Noen læringsaktiviteter godkjennes via egenregistrering, og noen godkjennes av supervisør eller veileder. Læringsmålet sendes så til leder for endelig godkjenning. Et utvalg læringsmål godkjennes etter vurdering i vurderingskollegium.
I Helgelandssykehuset har hver spesialitet et utdanningsutvalg på tvers av læringsarena/lokalisasjon. Formålet med utdanningsutvalgenes arbeid er å legge til rette for at LIS får gode og koordinerte utdanningsløp, og når de definerte læringsmålene i utdanningsplanen.
Utdanningsutvalget består av klinikksjef og representanter for LIS og overleger fra alle lokalisasjoner. Det er utdanningsansvarlig overlege som leder utdanningsutvalget og som også er Helgelandssykehusets representant i det regionale utdanningsrådet i spesialiteten.
Utdanningsansvarlig overlege skal bidra til å kvalitetssikre utdanningen i spesialiteten, og har en rådgivende funksjon inn mot linjeledelsen i utdanningsfaglige spørsmål. Utdanningsansvarlig overlege skal være en pådriver for utdanningen av LIS med særskilt oppmerksomhet på utdanningsplanen, oppfølging og veiledning, internundervisning og videreutvikling av utdanningen i spesialiteten.
Helgelandssykehuset skal ha foretakstillitsvalgt med vara og en hovedtillitsvalgt for hver lokalisasjon (Sandnessjøen, Mosjøen og Mo i Rana) for både Overlegeforeningen og Yngre legers forening. Enkelte klinikker, avdelinger og enheter har også egne plasstillitsvalgte.
Foretakstillitsvalgte for Yngre legers forening og Overlegeforeningen er medlemmer av overordnet utdanningsutvalg. Foretakstillitsvalgt for YLF og plasstillitsvalgte for LIS1 er medlem av LIS1-komitéen.
For spørsmål omkring spesialisering i hjertesykdommer, ta kontakt med:
Utdanningsansvarlig overlege og enhetsleder Mo i Rana, Niels Hagh Møller: Niels.Hagh.Moller@Helgelandssykehuset.no
Enhetsleder Ingemar Pedersen ved medisinsk klinikk Sandnessjøen: Ingemar.Pedersen@Helgelandssykehuset.no