Øre-nese-halssykdommer
Vi har stilling for LIS i øre-nese-halssykdommer ved kirugisk klinikk i Sandnessjøen. Vi har samarbeidsavtale med UNN om gjennomføring av spesialiseringsperiode for oppnåelse av de læringsmål som ikke kan oppnås hos oss (normert tid 24 mnd).
Helgelandssykehuset er ett av helseforetakene i Helse Nord. Helgelandssykehuset har tre sykehusenheter plassert i Sandnessjøen, Mosjøen og Mo i Rana. Foretakets nedslagsfelt består av 18 kommuner med tilsammen ca 78 000 innbyggere. ØNH er funksjonsfordelt til sykehuset i Sandnessjøen og har hele Helgelands befolkning som opptaksområde.
ØNH er organisert under kirurgisk klinikk. ØNH er funksjonsfordelt til sykehuset i Sandnessjøen og har hele Helgelands befolkning som opptaksområde. Overlegene har også ambulerende tjeneste til Mo i Rana, og det planlegges oppstart av ambulering til DMS i Brønnøysund. Det er etablert et godt samarbeid med de andre fagspesialistetene i Helgelandssykehuset, spesielt med lungemedisin, pediatri, nevrologi og hud.
Avdelingen har 4 fast ansatte overleger, 1 LIS, 7 audiografer (3 i Sandnessjøen, 1 i Mosjøen og 3 i Mo i Rana) og 2 sykepleiere tilknyttet poliklinikken. Avdelingen er organisert med poliklinikk og dagkirurgi, hvor den polikliniske aktiviteten utgjør en stor del av den daglige driften. Det tilbys undersøkelse og utredning av alle ØNH-tilstander med unntak av gl. thyroidea og kjeveleddsdysfunksjon. Poliklinikken består av tre fullt utstyrte undersøkelserom, samt spesialrom for svimmelhetsundersøkelser, ultralydundersøkelse (ultralydveiledet biopsitaking) og allergiutredning/behandling. Årlig gjennomføres ca. 11 500 polikliniske konsultasjoner ved avdelingen (5 500 legekonsultasjoner og 6 000 audiografkonsultasjoner).
Som lokalsykehus utfører vi de vanlige ØNH-operasjonene (tonsiller, falsk mandel, dren, septumplastikk, conchaplastikk, bihulekirurgi, mikrolaryngoskopi, fjerning av median/lateral halscyste/fistel, fjerning av glandula submandibularis og lymfeknuter fra halsen, fjerning av hudsvulster i ØNH). Mellomørekirurgi, parotiskirurgi, traumekirurgi (med unntak av nesefraktur) og kreftbehandling sendes videre til enten NLSH Bodø eller UNN Tromsø. Ved vår avdeling utfører vi årlig ca. 550 operasjoner. Avdelingen disponerer ingen egne senger, men pasientene legges inn ved kirurgisk avdeling ved behov. ØNH utfører tilsyn på inneliggende pasienter ved andre avdelinger. LIS inngår vaktordning med én vakt i uken (hjemmevakt etter kl. 16), og det er alltid overlege som sekundærvakt/bakvakt.
Spesialstutdanningen i ØNH er på minimum 5 år. Ved Helgelandssykehuset kan store deler av læringsmålene i spesialistutdanningen oppnås, og resten gjennomføres ved universitetssykehus. Vi har avtalt samarbeid med UNN Tromsø for å oppnå de læringsmål som ikke kan oppnås hos oss. Det er beregnet at 3 år av spesialiseringen kan utføres ved Helgelandssykehuset og 2 år ved UNN Tromsø. Noen av læringsmålene som kan oppnås i Helgelandssykehuset må gjennomføres ved inntil 2 uker hospitering til enheten i Mosjøen eller Mo i Rana, dette avtales individuelt for hver LIS.
Avdelingen har et utdanningsutvalg hvor spesialist i ØNH og LIS deltar. Utvalget utarbeider internt undervisningsprogram og oppnevner en fast veileder for den enkelte LIS.
Ved ansettelse får LIS tildelt en veileder som er spesialist i ØNH, og det utarbeides en individuell utdanningsplan som beskriver hva som skal gjennomføres basert på hvor i utdanningsløpet legen i spesialisering er. Det holdes individuelle veiledningssamtaler en gang i måneden hvor utdanningsstatus og progresjon drøftes, samtidig som det kan diskuteres individuelle, avdelingsorienterte eller etiske problemstillinger. I tillegg er det gruppeveiledninger 2 timer seks ganger i året. Gruppeveiledningen avholdes på tvers av spesialiteter ved enheten.
Opplæring og supervisjon er en integrert del av den daglige drift ved avdelingen. Nye LIS følger en 6 ukers introduksjon i faget hvor de får opplæring i grunnleggende ØNH-undersøkelsesteknikker, utstyr og rutiner på avdelingen. LIS introdusereres gradvis for selvstendige oppgaver og vakt. Spesialister og LIS jobber side om side, og spesialistene er hele tiden tilgjengelig for LIS og bistår med opplæring i nye prosedyrer og adekvat supervisjon i ulike arbeidssituasjoner etter “mester-svenn”-prinsippet. Operasjonsprogrammet tilrettelegges slik at LIS får strukturert opplæring under kontinuerlig supervisjon. Pasientkasus drøftes i kollegiet ved daglige morgenmøter og ukentlige lege-/røntgenmøter.
For å sikre at LIS oppnår faglig progresjon og tilegner seg kompetansekrav i spesialistutdanningen gjennomføres det regelmessig kompetansevurdering enten i dialog med veileder, supervisør eller i vurderingskollegium. De enkelte læringsaktiviteter vurderes og loggføres i Kompetanseportalen. Noen læringsaktiviteter godkjennes via egenregistrering, og noen godkjennes av supervisør eller veileder. Leder har det overordnede ansvar for at læringsmål vurderes og godkjennes.
Det er avsatt tid i arbeidsplanen til 90 minutter teoretisk undervisning per uke. Dette er fordelt på 45 minutter nasjonal nettundervisning og 45 minutter internundervisning. I tillegg er det avsatt tid for 30 minutter undervisning hver uke for leger på tvers av alle spesialiteter på enheten. LIS må selv delta aktivt i forberedelse og gjennomføring av internundervisning.
LIS får permisjon for deltakelse i obligatoriske kurs som er nødvendig for spesialiseringen. Dessuten får LIS permisjon til høstmøte, konferanser og kongresser hvor deltakelse anses å være hensiktsmessig i forhold til deres utdanningsløp.
Det settes av gjennomsnittlig fire timer i uken til faglig fordypning i arbeidsplanen.
Felles kompetansemål skal oppnås i alle spesialiteter, og innbefatter bla.a områdene etikk, forskningsforståelse, kvalitet og pasientsikkerhet, kommunikasjon, og samhandling med pasienter og kollegaer. Disse kompetansemålende oppnås gjennom flere læringsformer, som å delta i klinisk tjeneste, faglige diskusjoner og drøfting av kasuistikker i kollegiet, obligatoriske og ikke-obligatoriske kurs, internundervisning, gruppeveiledning, selvstudium og e-læring. I Helgelandssykehuset er felles kompetansemål tilrettelagt og organisert etter lokale forhold med lokale ressurser
Ferdighetstrening fåes i praktisk arbeid under supervisjon
Avdelingen for ØNH har fokus på kvalitets- og forbedringsarbeid, og LIS involveres og deltar i dette arbeidet. En av spesialistene ved avdelingen har doktorgrad fra Tyskland. Avdelingen bidrar til nasjonale kvalitetsregistre innenfor faget.
Helgelandssykehuset har 100% stilling som forsknings- og innovasjonsleder med doktorgradskompetanse, og foretaket har for tiden flere PhD-studenter. Det arrangeres årlig lokal forskningskonferanse med tema som feks. registerforskning, forskningsetikk, helsetjenesteforskning, og brukermedvirkning. Det holdes 60 minutters forskningsforelesning på tvers av enhetene i Helgelandssykehuset én gang i måneden i regi av foretakets senter for fag, forskning og utdanning. Helgelandssykehuset ønsker økt forskning og innovasjon, og vil tilrettelegge for det.
Avdelingsleder Rose Rølvåg ved kirurgisk klinikk Sandnessjøen: Rose.Karin.Rolvag@Helgelandssykehuset.no