Psykiatri
Vi har stillinger for LIS i psykiatri ved klinikk for psykisk helse og rus på Mo i Rana, Sandnessjøen, Mosjøen og Brønnøysund. Vi har samarbeidsavtale med Nordlandssykehuset om gjennomføring av spesialiseringsperiode for oppnåelse av de læringsmål som ikke kan oppnås hos oss (normert tid 21 mnd).
Helgelandssykehuset HF er lokalsykehus for en befolkning på ca. 78.000 innbyggere fordelt på 18 kommuner på Helgeland. Helgelandssykehuset har ca. 1.800 ansatte og har en klinikkgjennomgående organisering med lokalisasjoner i Sandnessjøen, Mosjøen, Mo i Rana og Brønnøysund. Hovedkontoret ligger i Sandnessjøen.
Helgelandssykehuset tilbyr utdanning innen 18 spesialiteter. For alle spesialitetene må LIS ha en spesialiseringsperiode ved et samarbeidende foretak for å få fullført alle læringsmål.
Administrerende direktør har det øverste ansvaret for spesialistutdanningen for leger i Helgelandssykehuset. Administrerende direktør har delegert beslutningsmyndighet for utdanningen av spesialister i del 1 og del 2/3 til henholdsvis LIS 1-komité og overordnet utdanningsutvalg. Videre ligger ansvaret for å følge opp utdanningsvirksomhetens plikter etter Spesialistforskriftens aktuelle paragrafer i linjeledelsen i foretaket.
Overordnet utdanningsutvalg skal bidra til at utdanningen av LIS skjer innen faglig forsvarlige rammer og på en måte som sikrer god kvalitet og gjennomstrømming i utdanningsløpet. Utvalget ledes av medisinsk direktør og består av klinikksjefer, utdanningskoordinerende overlege, HR-rådgiver, representanter for utdanningsansvarlige overleger og foretakstillitsvalgt for Yngre legers forening og Overlegeforeningen.
Læringsarena Senter for psykisk helse og rus Mo i Rana
Voksenpsykiatrisk poliklinikk
Voksenpsykiatrisk poliklinikk har 24 behandlerstillinger. Foruten 7 psykologer/psykologspesialister består behandlerne av overleger, leger i spesialisering, spesialvernepleier, psykiatriske sykepleiere/kliniske spesialister, kliniske sosionomer og samt klinisk pedagog. VOP har 4 overlegestillinger og 3 LIS stillinger. For tiden er 3 overlegestillinger og 1 LIS besatt. VOP har som mål å gi et tilpasset tilbud i form av psykiatrisk utredning, diagnostisering og behandling av psykiatriske lidelser for mennesker over 18 år i opptaksområdet.
FACT team
FACT består av ansatte både fra spesialisthelsetjenesten, Rana kommune og Hemnes kommune. Psykiater jobber i teamet. FACT er et behandlingstilbud til mennesker over 18 år som ikke har behandlingsmessig nytte av de etablerte ordinære tilbudene i kommunen og/eller spesialisthelsetjenesten. Målgruppen for FACT er mennesker med psykoselidelser, bipolar lidelse, og sammensatte livsutfordringer, ofte i kombinasjon med rusmiddelbruk. FACT er fleksibel, aktivt oppsøkende behandling og oppfølgning for mennesker med alvorlig psykisk lidelse. FACT håndterer pasienter underlagt tvungent vern uten døgnopphold.
Ambulant akutteam
Teamet er satt sammen av tverrfaglig kompetanse i form av to psykiatere, sykepleier, barnevernspedagog, spesialvernepleier, psykolog og LIS (lege i spesialisering). Ambulant akutteam (AAT) har hovedbase på Mo i Rana, og har inntak -og spesialistansvar for Helgeland. De har medarbeidere i Brønnøysund, Mosjøen og Sandnessjøen som møter pasienter på de respektive lokasjoner i tillegg til teamet i Mo i Rana. AAT utfører psykiatriske tilsyn ved somatiske avdelinger i Mosjøen, Sandnessjøen og Mo i Rana. AAT er et behandlingstilbud ved akutte kriser og skal vurderes som alternativ til innleggelse. I tilfeller der krisen ikke avverges, kan pasienten legges inn ved døgnavdelingen i Mo i Rana eller ved akuttpost i Nordlandssykehuset.
LAR/TSB poliklinikk Rusavdeling
Rusavdelingen har 7 elektive sengeplasser og en brukerstyrt seng, og tilbyr elektive innleggelser for pasienter over 18 år med rus og avhengighets /psykiske lidelser. Avdelingen tar avrusning, kartlegging, utredning og korttids behandling. Avdelingen er tverrfaglig sammensatt med psykiater, psykolog i spesialisering, familieterapeuter, sykepleier, sosionom og barnevernsterapeuter.
TSB-poliklinikk: Poliklinikken har 8 årsverk med overlege, psykiater, psykologspesialist, psykiatriske sykepleiere og sosionomer. Avdelingen tilbyr kartlegging utredning og behandling av pasienter med rus og avhengighets/psykiske lidelser.
Allmennpsykiatrisk døgnpost, vaktordning tilknyttet døgnpost
(LIS i psykiatri, med arbeidssted på Mo i Rana, deltar i vaktordningen) I samarbeid med AAT og vakttjenesten tar vi imot frivillige innleggelser der det vurderes at døgntilbud er nødvendig. Avdelingen har 9 døgnplasser hvorav størstedelen er avsatt til frivillige innleggelser fra AAT/vaktordningen. Vi tilbyr brukerstyrt seng etter bestemte kriterier. I tillegg har vi to elektive plasser for lengre innleggelser. Vi tilbyr ECT behandling for pasienter på Helgeland. Vi har tilsatt psykologer, psykiater, sosionomer og psykiatriske sykepleiere som jobber tverrfaglig. Til sammen har vi pr tiden 24 årsverk. I 2022 hadde avdelingen 237 innleggelser, 1851 liggedøgn og gjennomsnitt liggetid på 7,8 dager.
Læringsarena Senter for psykisk helse og rus Mosjøen
Voksenpsykiatrisk poliklinikk med TSB, LAR og AAT
Avdelingen består av to psykiatere, to LIS(leger i spesialisering), fem psykologspesialister, psykiatriske sykepleiere, klinisk sosionom, RUS konsulenter og LAR konsulent. Vi arbeider med mennesker over 18 år, som har psykiske og/eller rus problemer, pasienter til AAT får time samme dag, dette for vurdering av sin psykiske u-helse. VOP/TSB utreder og behandler innen hele diagnosespektret.
Nevropsykologisk avdeling
Nevropsykologisk avdeling i Helgelandssykehuset gjennomfører ca. 200 spesialistutredninger i året, og har god spesialistdekning med en stabil nevropsykologkompetanse som dekker flere fagområde i HF (BUP – VOP – HAB – Nevrologi - FRM).
Allmennpsykiatrisk døgnpost voksne
Døgnavdeling for voksne i ved DPS Mosjøen er en allmennpsykiatrisk døgnpost med 13 elektive senger og 1 brukerstyrt seng. Døgnavdelingen tar imot henvisninger fra 1. linjen (fastlege) og fra andre avdelinger innenfor spesialisthelsetjenesten. Avdelingen tilbyr utredning for, og behandling av, ulike psykiatriske diagnoser. Avdelingen hadde i 2022 122 innleggelser med en snitt liggetid på 19,3 dager. Avdelingens tilbud er basert på frivillighet og er en åpen post. Det er ansatt psykiater, psykologspesialister, psykologer og miljøterapeuter med sykepleierfaglig og sosialfaglig bakgrunn.
Læringsarena Senter for psykisk helse og rus Ytre Helgeland avdeling Brønnøysund
Voksenpsykiatrisk poliklinikk med ambulant akutt team og rusteam, har 16 stillingshjemler for psykiatere, psykologspesialister, lege i spesialisering, psykologer i spesialisering, leder og høyskoleutdannete som spesialvernepleier, klinisk sosionom og psykiatriske sykepleiere. Pr tiden har vi en psykiater, men vi har stillingshjemler for to. Pr tiden har vi en psykologspesialist. Pr. tiden har vi A LIS. To behandlere har hver dag AAT vakt, som innebærer å ta inn pasienter fordelt fra AAT Mo i Rana. To stillinger fordelt på tre behandlere arbeider i TSB og LAR med pasienter der ruslidelsen er den primære diagnosen.
Læringsarena Senter for psykisk helse og rus Ytre Helgeland avdeling Sandnessjøen
Voksenpsykiatrisk poliklinikk med ambulant akutt team og rusteam har 19 årsverk.
Våre arbeidsoppgaver er utredning og behandling av psykiske lidelser. Enheten er tverrfaglig sammensatt med to overlegestillinger, 1 LIS3, psykologspesialister, psykologer i spesialisering, psykiatriske sykepleiere, spesialiserte sosionomer og spesialiserte vernepleiere
Habiliteringsavdeling
Habiliteringsavdeling gir tjenester til barn og voksne på hele Helgeland, og har ansatte lokalisert i Mosjøen, Sandnessjøen og Mo i Rana, samt ambulering til Brønnøysund. Vår målgruppe er personer med medfødt eller tidlig ervervet funksjonsnedsetting som utviklingshemming, autismespekterforstyrrelse, tidlig ervervet skade og syndromer som kan medføre utviklingshemming.
Vi gir tjenester som diagnostisering, tverrfaglig utredning av følgetilstander og helseproblem til målgruppen. Tilbudet gis pasient og deres pårørende og tjenesteytere med individuell planlegging, utarbeiding og gjennomføring av helhetlig tilbud. Vi er tverrfaglig sammensatt og består av vernepleiere, barnevernspedagoger, ergoterapeuter, spesialpedagoger, spesialsykepleier, pediater, psykologspesialist og psykolog i spesialisering.
Det er 82 læringsmål i psykiatri som må oppnås i løpet av spesialiseringsforløpet. Disse omfatter å tilegne seg kunnskap om psykiatriske tilstander som psykoselidelser, angst og tvangslidelser, ADHD, spiseforstyrrelser, stemningslidelser m.fl. Det er også læringsmål innen diagnostikk, somatisk differensialdiagnostikk, psykoterapeutisk behandling, juridisk arbeid, kommunikasjon og undervisning, ledelse og administrasjon, akademisk kompetanse m.fl. Under hvert læringsmål er det læringsaktiviteter som må utføres.
Læringsmål kan oppnås i alle DPS på Helgeland. I de nye reglene er det anbefalt 12 måneder poliklinikk, 9 måneder fordypningstjeneste, 9 måneder rehabiliteringstjeneste og 12 måneder akuttpost, men det er ingen absolutt regel, og fokuset er primært å få oppfylt læringsmålene.
For å få oppfylt flest mulig læringsmål på Helgeland kan man anbefale følgende rotasjonsordninger ut fra hvilket DPS man primært er knyttet til:
Læringsarena Senter for psykisk helse og rus Mo i Rana
Poliklinikk. Her kan det forventes å få oppfylt læringsmål: 1,4,6,7,8,9,10,11,13,14,15,17,20,22,23,24,26,27,31,30,32,33,34,35,36,37,38,39,43,44,48,49,50,52,54,57,58,59,60,61,62,63,64,65,66,67,68,69,70,71,72,73,74,75,76,77,78,79,80,81,82
Følgende læringsmål har endelig godkjenning i Nordlandssykehuset: 26,27,31,55,56
En del av disse læringsmålene er knyttet til kurs, og vil da kunne godkjennes etter endt kurs når som helst i spesialistforløpet.
Døgnavdeling: Her vil de fleste av læringsmålene fra poliklinikken kunne overlappe hverandre. Læringsmål 12, 26, 27 og 31 vil være særs aktuelle. Her vil man og kunne få dekket læringsmål 53, fordypning. Læringsmål 16 kan dekkes her.
FACT team: læringsmål 28, 25,14 i tillegg til overlapp med poliklinikken på læringsmål 52, 54, 55 og 56 da flere pasienter på TUD er tilknyttet FACT teamet. Andre læringsmål kan også være aktuelle.
Ambulant akutt team: læringsmål 51, 25,5. Andre læringsmål kan også være aktuelle
TSB/LAR poliklinikk/rusavdeling: læringsmål 29, 45,46 og 47 kan være aktuelle i tillegg til overlapp med andre aktuelle læringsmål.
-Læringsmål 42 må gjøres i samarbeid med geriater i somatikken, eventuelt sammen med psykiater i poliklinikk/avdeling
-Læringsmål 40 og 41 kan oppnås ved å knytte seg til habiliteringstjenesten. Vi tenker da at LIS- legen i samarbeid med inntak Habilitering får tildelt to pasienter som utredes i samarbeid med spesialist i habilitering. I tillegg involveres LIS i en sak med en person med psykisk utviklingshemming. Dette arbeidet kan gjøres mens LIS tjenestegjør enten i poliklinikk eller i avdeling
-Læringsmål 18, 19 og 21 dekkes via psykoterapiveiledning, se nærmere beskrivelse under.
Ut fra dette kan man tenkte seg følgende rotasjonsordning på Mo i Rana:
- 12 måneder poliklinikk
- 12 måneder DPS døgn avdeling
- 3 måneder ambulant akutt team
- 6 måneder TSB/LAR /rusavdeling
- 6 måneder FACT team
- 12 måneder akuttpost – foreligger avtale med Nordlandssykehuset
- 9 måneder spesialpsykiatrisk avdeling, regional enhet for psykose – avtale med Nordlandssykehuset
Læringsarena Senter for psykisk helse og rus Mosjøen
Poliklinikk:Her kan det forventes å få oppfylt læringsmål: 1,4,6,7,8,9,10,11,13,14,15,17,20,22,23,24,26,27,28,31,30,32,33,34,35,36,37,38,39,43,44,48,49,50,52,54,55,56,57,58,59,60,61,62,63,64,65,66,67,68,69,70,71,72,73,74,75,76,77,78,79,80,81,82
Følgende læringsmål har endelig godkjenning i Nordlandssykehuset:26,27,31,55,56
Ettersom poliklinikken har akutt-team og rusteam vil læringsmålene 51, 25,5,29, 45,46 og 47 også komme under poliklinikken i Mosjøen.
En del av disse læringsmålene er knyttet til kurs, og vil da kunne godkjennes etter endt kurs når som helst i spesialistforløpet.
Døgnavdeling: Her vil de fleste av læringsmålene fra poliklinikken kunne overlappe hverandre. Læringsmål 12, 26, 27 og 31 vil være særs aktuelle. Her vil man og kunne få dekt læringsmål 53, fordypning
- læringsmål 16 kan tas enten ved DPS døgn avd. Mo i Rana eller i Nordlandssykehuset
-Læringsmål 42 må gjøres i samarbeid med geriater i somatikken, eventuelt sammen med psykiater i poliklinikken/avdeling
-Læringsmål 40 og 41 kan oppnås ved å knytte seg til habiliteringstjenesten. Vi tenker da at LIS- legen i samarbeid med inntak Habilitering får tildelt to pasienter som utredes i samarbeid med spesialist i habilitering. I tillegg involveres LIS i en sak med en person med psykisk utviklingshemming. Dette arbeidet kan gjøres mens LIS tjenestegjør enten i poliklinikk eller i avdeling
-Læringsmål 18, 19 og 21 dekkes via psykoterapiveiledning, se nærmere beskrivelse under.
Ut fra dette kan man tenke seg følgende rotasjonsordning i Mosjøen:
- 24 måneder poliklinikk
- 15 måneder DPS døgnavdeling
- 12 måneder akuttpost – vi har avtale med Nordlandssykehuset
- 9 måneder spesialpsykiatrisk avdeling, regional enhet for psykose – avtale med Nordlandssykehuset
Læringsarena Senter for psykisk helse og rus avdeling Brønnøysund
Poliklinikk: Her kan det forventes å få oppfylt læringsmål: 1,4,6,7,8,9,10,11,12,13,14,15,17,20,22,23,24,26,27,28,31,30,32,33,34,35,36,37,38,39,43,44,48,49,50,52,54,55,56,57,59,60,61,62,63,64,65,66,67,68,69,70,71,72,73,74,75,76,77,78,79,80,81,82
Følgende læringsmål har endelig godkjenning i Nordlandssykehuset:26,27,31,55,56
Ettersom poliklinikken har akutt-team og rusteam vil læringsmålene 51, 25,5,29, 45,46 og 47 også komme under poliklinikken.
En del av disse læringsmålene er knyttet til kurs, og vil da kunne godkjennes etter endt kurs når som helst i spesialistforløpet.
- læringsmål 16 kan tas enten ved DPS døgn avd. Mo i Rana eller i Nordlandssykehuset
-Læringsmål 42 må gjøres i samarbeid med geriater i somatikken, eventuelt sammen med psykiater i poliklinikk/avdeling
-Læringsmål 40 og 41 kan oppnås ved å knytte seg til habiliteringstjenesten. Vi tenker da at LIS- legen i samarbeid med inntak Habilitering får tildelt to pasienter som utredes i samarbeid med spesialist i habilitering. I tillegg involveres LIS i en sak med en person med psykisk utviklingshemming. Dette arbeidet kan gjøres mens LIS tjenestegjør enten i poliklinikk eller i avdeling
-Læringsmål 18, 19 og 21 dekkes via psykoterapiveiledning, se nærmere beskrivelse under.
Ettersom hverken Sandnessjøen eller Brønnøysund har DPS døgnavdeling er det anbefalt en rotasjon enten til Mo i Rana eller Mosjøen.
Ut fra dette kan man tenke seg følgende rotasjonsordning i Sandnessjøen/Brønnøysund:
- 27 måneder poliklinikk
- 12 måneder DPS døgnavdeling (Mosjøen eller Mo i Rana)
- 12 måneder akuttpost vi har avtale med Nordlandssykehuset
- 9 måneder spesialpsykiatrisk avdeling, regional enhet for psykose – avtale med Nordlandssykehuset
Læringsarena Senter for psykisk helse og rus Sandnessjøen
Poliklinikk: Her kan det forventes å få oppfylt læringsmål: 1,4,6,7,8,9,10,11,12,13,14,15,17,20,22,23,24,26,27,28,31,30,32,33,34,35,36,37,38,39,43,44,48,49,50,52,54,55,56,57,59,60,61,62,63,64,65,66,67,68,69,70,71,72,73,74,75,76,77,78,79,80,81,82
Følgende læringsmål har endelig godkjenning i Nordlandssykehuset:26,27,31,55,56
Ettersom poliklinikken har akutt-team og rusteam vil læringsmålene 51, 25,5,29, 45,46 og 47 også komme under poliklinikken.
En del av disse læringsmålene er knyttet til kurs, og vil da kunne godkjennes etter endt kurs når som helst i spesialistforløpet.
- læringsmål 16 kan tas enten ved DPS døgn.avd Mo i Rana eller i Nordlandssykehuset
-Læringsmål 42 må gjøres i samarbeid med geriater i somatikken, eventuelt sammen med psykiater i poliklinikk/avdeling
-Læringsmål 40 og 41 kan oppnås ved å knytte seg til habiliteringstjenesten. Vi tenker da at LIS- legen i samarbeid med inntak Habilitering får tildelt to pasienter som utredes i samarbeid med spesialist i habilitering. I tillegg involveres LIS i en sak med en person med psykisk utviklingshemming. Dette arbeidet kan gjøres mens LIS tjenestegjør enten i poliklinikk eller i avdeling
-Læringsmål 18, 19 og 21 dekkes via psykoterapiveiledning, se nærmere beskrivelse under.
Ettersom hverken Sandnessjøen eller Brønnøysund har DPS døgnavdeling er det anbefalt en rotasjon enten til Mo i Rana eller Mosjøen.
Ut fra dette kan man tenke seg følgende rotasjonsordning Sandnessjøen/Brønnøysund:
- 27 måneder poliklinikk
- 12 måneder DPS døgnavdeling (Mosjøen eller Mo i Rana)
- 12 måneder akuttpost vi har avtale med Nordlandssykehuset
- 9 måneder spesialpsykiatrisk avdeling, regional enhet for psykose – avtale med Nordlandssykehuset
Følgende læringsmål må oppfylles i Nordlandssykehuset
2- Mottak akuttpsykiatriske pasienter
3-Akuttfase-døgnbehandling og rapportering
Følgende læringsmål må oppfylles delvis i Nordlandssykehuset
26-psykoselidelser
27-psykoselidelse-nysyke
31-affektiv lidelse m/psykose
55-Tvungent psykisk helsevern-fatte vedtak
56-Kontrollkommisjonen -klagesaker
16 – ECT (de som tjenestegjør i døgn avd. Mo i Rana får dette læringsmålet dekt der)
Spesialiseringsperioder utenfor Helgelandssykehuset er stipulert til cirka 12 måneder akuttpost og 9 måneder spesialpsykiatrisk avdeling for psykoselidelser.
Leder utpeker klinisk veileder til LIS ved oppstart. Det anbefales ukentlig klinisk veiledning. Det skal settes av fast tid til arbeidsplanen til både veileder og LIS.
I tillegg har Helgelandssykehuset en avtale om psykoterapiveiledning via veileder ansatt ved Nordlandssykehuset. Det har blitt innvilget dispensasjon fra ukentlig veiledning a 45 min, til 90 min veiledning annenhver uke, dette gjelder når LIS legen reiser til Bodø (eller andre steder etter avtale) for veiledning. Veiledning via telematikk er godkjent. Andelen veiledning med fysisk oppmøte/veiledning via telematikk, avtales ved oppstart av veiledningen.
Psykoterapiveiledning starter etter at LIS legen har hatt cirka 6 måneder tjenestetid. Om LIS ønsker å benytte avtalen med Nordlandssykehuset, så vil leder sende forespørsel til direktør for psykisk helse og rus, Helgeland, som kontakter Nordlandssykehuset og ber om å få tildelt veileder til LIS legen. Ønsker LIS å inngå annen avtale, avtales dette med leder.
Supervisjon er etablert i den daglige virksomheten. LIS har god tilgang til spesialister både i poliklinikk og på avdeling. Bakvaktsordningen fungerer som en telefonvakt.
For å sikre at LIS kan oppnå faglig progresjon og tilegne seg kompetansekrav i spesialistutdanningen, vil det gjennomføres regelmessig kompetansevurdering enten i dialog med veileder, psykoterapiveileder, supervisører eller via evalueringskollegium
I Helgelandssykehuset har hver spesialitet et utdanningsutvalg på tvers av læringsarena/lokalisasjon. Formålet med utdanningsutvalgenes arbeid er å legge til rette for at LIS får gode og koordinerte utdanningsløp, og når de definerte læringsmålene i utdanningsplanen.
Utdanningsutvalget består av klinikksjef og representanter for LIS og overleger fra alle lokalisasjoner. Det er utdanningsansvarlig overlege som leder utdanningsutvalget og som også er Helgelandssykehusets representant i det regionale utdanningsrådet i spesialiteten.
Utdanningsansvarlig overlege skal bidra til å kvalitetssikre utdanningen i spesialiteten, og har en rådgivende funksjon inn mot linjeledelsen i utdanningsfaglige spørsmål. Utdanningsansvarlig overlege skal være en pådriver for utdanningen av LIS med særskilt oppmerksomhet på utdanningsplanen, oppfølging og veiledning, internundervisning og videreutvikling av utdanningen i spesialiteten.
Felles kompetansemål er et sett av læringsmål som gjelder for alle spesialiteter og som strekker seg gjennom hele utdanningsforløpet til den enkelte lege i spesialisering. FKM for utdanningens del 2/3 inneholder til sammen 24 læringsmål innen temaene etikk, forskningsforståelse, lovverk, kommunikasjon, kunnskapshåndtering, kvalitet og pasientsikkerhet, pasient- og brukermedvirkning, pasient- og pårørendeopplæring, samhandling, systemforståelse, organisasjonsutvikling og ledelse.
I Helgelandssykehuset er ansvaret for å organisere felles kompetansemål lagt til overordnet utdanningsutvalg, som også skal vurdere og vedta omfang av gruppeveiledning.
Kompetansen relatert til FKM skal i hovedsak oppnås i det daglig kliniske arbeid. I tillegg vil læringen skje gjennom læringsaktiviteter som veiledning, internundervisning, tverrfaglige samarbeidsmøter, gruppeveiledning, selvstudium, digital læring (kurs og podcast), samt lokalt og nasjonale kurs.
LIS skal delta på det nasjonalt anbefalte kurset i administrasjon og ledelse, samt nettkurset i sakkyndig arbeid. Alle LIS skal være med på et to-dagers kurs i veiledning og supervisjon som arrangeres i foretaket. Dette kurset er også lagt til rette for at overleger kan delta for å oppnå veiledningskompetanse.
Kompetansen i forskningsforståelse oppnås ved gjennomføring av digitalt kurs i «Kunnskapsbasert praksis». LIS skal også gjennomgå, eventuelt bidra til utarbeidelse av, en forskningsprotokoll sammen med forskningskompetent veileder eller annen ressursperson. Klinisk-etiske problemstillinger og personvern vil være tema i gruppeveiledningen, og det vil legges opp til at KEK inviteres med på egne møter hvor dette har spesielt fokus.
LIS skal være med i et forbedringsarbeid i egen avdeling, dette kan for eksempel være å forbedre en prosedyre eller et pasientforløp. Arbeidet skal legges frem for avdelingsleder som et refleksjonsnotat for forbedringsområde(r).
Ved ansettelse vil LIS få tildelt en læringsmålplan i Kompetanseportalen. Denne spesifiserer hvilke læringsmål LIS skal oppnå for å bli spesialist, hvilke læringsaktiviteter som må gjennomføres for å oppnå kompetansen, og ved hvilken læringsarena læringsmålene kan godkjennes.
Kort tid etter ansettelse skal leder i samråd med LIS utarbeide en individuell gjennomføringsplan. I denne legges det en plan for når LIS må påregne å gjennomføre sin spesialiseringsperiode ved andre interne læringsarenaer eller ved samarbeidende helseforetak, angitt med tentativ dato og avtalt normert varighet. Den individuelle gjennomføringsplanen skal være helhetlig og gi en strukturert oversikt over utdanningsløpet for den enkelte LIS. Den individuelle gjennomføringsplanen legges inn i Kompetanseportalen.
Individuell gjennomføringsplan revideres ved endringer som får betydning for utdanningsløpet og oppdateres i Kompetanseportalen.
Læringsmålsplanen og den individuelle gjennomføringsplanen utgjør til sammen en individuell utdanningsplan.
Helgelandssykehuset har i mange år fulgt ukentlig internundervisning fra Nordlandssykehuset via telematikk. Denne ordningen videreføres. LIS på Helgeland bidrar også med undervisning. (Se vedlagt plan for undervisning fra Nordlandssykehuset)
I tillegg er det tverrfaglig undervisning på det enkelte DPS.
Forskning er en ønsket og prioritert aktivitet ved Helgelandssykehuset HF (HSYK HF), hvor man har som mål å tilrettelegge for forskningsaktiviteter i kliniske avdelinger. Det er rundt 15 klinisk ansatte med doktorgrad. Foretaket har flere pågående forskningsprosjekter innenfor fagområder som nevropsykologi, gynekologi, farmasi, voksenpsykiatri, ortopedi, indremedisin og gastrokirurgi, som også inkluderer Ph.D.- og postdoktorstillinger. Det publiseres vanligvis mellom 15-25 vitenskapelige publikasjoner fra HSYK-forskere hvert år, med omtrent lik fordeling mellom psykisk helse og somatikk.
HF-et har vedtatt en egen forsknings-, innovasjonsstrategi og handlingsplan som gjelder frem til 2026. Forsknings- og innovasjonssjef er ansatt i fagstab og leder blant annet foretakets forsknings- og redelighetsutvalg. Forskningsutvalget bidrar med generell støttefunksjon rundt forskningsaktiviteter og forvalter også ordningen med interne forskningsmidler som utlyses årlig. Dette inkluderer såkornmidler for å stimulere til forskning, samt belønningsmidler for publikasjoner. Forskning og innovasjon på sykehuset er også finansiert av eksterne midler fra EU Horisont 2020, Forskningsrådet og Helse Nord RHF. Annet hvert år arrangeres Helgelandssykehusets forskningskonferanse tema som f.eks. registerforskning, forskningsetikk, helsetjenesteforskning og brukermedvirkning. Det holdes digitale forskningsforelesninger med interne og eksterne forelesere for hele foretaket, og forskerne presenterer også sin forskning og innovasjon på lokale internettsider.
Les mer om forskning i Helgelandssykehuset her.
HSYK legger også til rette for utdanning innen e-helse (mastergradstudier) og sykepleie i samarbeid med henholdsvis UiT Norges arktiske universitet, samt Nord Universitet og VID vitenskapelige høgskole. Flere leger i foretaket har bistilling som lektor knyttet til undervisning av 5. års medisinstudenter fra UiT Norges arktiske universitet.
Psykisk helse- og rusklinikken
I klinikken er det fire ansatte med doktorgrad, og en ansatt i PhD løp. Klinikken har et mål om økt fokus på forskning. En av klinikkens ansatte er medlem av forskningsutvalget og er i gang med å informere ledere og ansatte i klinikken i de mulighetene som finnes. Dette arbeidet har vi fokus på fremover. Forskning anses av klinikken som et viktig av mange årsaker, og det er et uttalt mål om å øke andelen som deltar i slike aktiviteter på ulike måter og nivå. Tilrettelegging for frikjøp til forskningsaktiviteter anses som en forutsetning for å nå målene om at overleger og LIS skal kunne drive med slike aktiviteter.Klinikken leverer data til KORUS, Nasjonalt kvalitetsregister for elektrokonvulsiv terapi (ECT) og NORSPIS, som er nasjonale kvalitetsregistre.
Utdanningsansvarlig overlege Camilla Sigfrid Jørgensen: Camilla.Sigfrid.Jorgensen@helgelandssykehuset.no
Avdelingsleder for psykisk helsevern for voksne og TSB, Gunnar Holmvik: Gunnar.Holmvik@Helgelandssykehuset.no