Revmatologi
Vi har stilling for LIS i revmatologi ved medisinsk klinikk på Mo i Rana. De indremedisinske læringsmål kan oppnås ved alle våre tre sykehuslokalisasjoner. Vi har samarbeidsavtale med Nordlandssykehuset, UNN og St. Olavs Hospital om gjennomføring av spesialiseringsperiode for oppnåelse av de læringsmål som ikke kan oppnås hos oss (normert tid 18 mnd).
Helgelandssykehuset HF er lokalsykehus for en befolkning på ca. 78.000 innbyggere fordelt på 18 kommuner på Helgeland. Helgelandssykehuset har ca. 1.800 ansatte og har en klinikkgjennomgående organisering med lokalisasjoner i Sandnessjøen, Mosjøen, Mo i Rana og Brønnøysund. Hovedkontoret ligger i Sandnessjøen.
Helgelandssykehuset tilbyr utdanning innen 18 spesialiteter. For alle spesialitetene må LIS ha en spesialiseringsperiode ved et samarbeidende foretak for å få fullført alle læringsmål.
Administrerende direktør har det øverste ansvaret for spesialistutdanningen for leger i Helgelandssykehuset. Administrerende direktør har delegert beslutningsmyndighet for utdanningen av spesialister i del 1 og del 2/3 til henholdsvis LIS 1-komité og overordnet utdanningsutvalg. Videre ligger ansvaret for å følge opp utdanningsvirksomhetens plikter etter Spesialistforskriftens aktuelle paragrafer i linjeledelsen i foretaket.
Overordnet utdanningsutvalg skal bidra til at utdanningen av LIS skjer innen faglig forsvarlige rammer og på en måte som sikrer god kvalitet og gjennomstrømming i utdanningsløpet. Utvalget ledes av medisinsk direktør og består av klinikksjefer, utdanningskoordinerende overlege, HR-rådgiver, representanter for utdanningsansvarlige overleger og foretakstillitsvalgt for Yngre legers forening og Overlegeforeningen.
Medisinsk klinikk er organisert i tre avdelinger lokalisert til Mosjøen, Sandnessjøen og Mo i Rana, som alle ivaretar lokalsykehusfunksjon med akuttmedisinsk beredskap. Medisinsk klinikk innehar spesialister i de fleste indremedisinske spesialitetene, samt akutt og mottaksmedisin, nevrologi, revmatologi og fysikalsk medisin og rehabilitering.
Medisinsk klinikk har på alle avdelingene generell indremedisinsk avdeling med sengepost, generell medisinsk poliklinikk, dialyseavdeling og kreft-/infusjonspoliklinikk. Leger fra medisinsk avdeling har i samarbeid med anestesileger ansvar for medisinske pasienter som ligger på intensivavdelingene på de tre lokalisasjonene.
Sandnessjøen har i tillegg fysikalsk medisin og rehabilitering med poliklinikker og sengepost. Enkelte fagområder er funksjonsfordelt til kun en av avdelingene, dette gjelder revmatologisk poliklinikk (Mo i Rana), nevrologisk poliklinikk (Mosjøen) og barnemedisinsk poliklinikk (Sandnessjøen).
Revmatologisk enhet ved medisinsk klinikk Mo i Rana
I Helgelandssykehuset er revmatologi funksjonsfordelt til Medisinsk klinikk avdeling Mo i Rana.
Det har vært spesialist i revmatiske sykdommer ved sykehuset i Mo i Rana siden 1994. For tiden er det 2 fast ansatte overleger og 1 stilling for LIS. Det er 1 stilling for revmasykepleier. Sykepleier er administrativt tillagt Dagenheten, og legene er administrativt tillagt enhet for medisinske leger, ved medisinsk klinikk, Mo i Rana.
Fysioterapitjenester og ergoterapitjenester dekkes av Klinikk for kliniske sevicefunksjoner, avdeling for kliniske servicefunksjoner Mo i Rana. Stillingsstørrelse er ikke definert.
Vi har ikke sengeavdeling, ikke vakt eller beredskap. Ved behov for øyeblikkelig hjelp eller innleggelse skjer det ved revmatologisk avdeling i Bodø.
Ved akutte artritter der det er mistanke om septisk artritt henvises pasienten som øyeblikkelig hjelp til ortopedisk avdeling Mo i Rana.
Ved akutte inflammatoriske tilstander av ukjent årsak der en av differensialdiagnosene er kjempecelleartritt kan pasienten henvises som øyeblikkelig hjelp til medisinsk avdeling for utredning.
Revmatologisk utredning og behandling foregår ved poliklinikken. Vi har 1 ultralydapparat, 1 kapillaroskop og 1 polarisasjonmikroskop. Infusjonsbehandling foregår ved kreft og infusjonsposten, også administrativt tilknyttet Dagenheten. Pasienter bosatt i Sandnessjøen eller Mosjøens sykehusområde får sin infusjonsbehandling ved nærmeste sykehus.
Nydebuterte artritt-pasienter får tverrfaglige vurderinger og pasientinformasjon der pasienten får møte revmasykepleier, fysioterapeut og ergo-terapeut. Artrittpasienter med behov for intrartikulære injeksjoner kan få dette ultralydveiledet på poliklinikken.
Etter henvisning gjør vi tilsyn på innlagte pasienter på medisinsk og kirurgisk avdeling i Mo i Rana. Selv om vi ikke har vakt mottar vi mange henvendelser fra primærhelsetjenesten, og hvis vi har mulighet kan pasienten komme poliklinisk samme dag eller neste dag. LIS-legen vil også være med på å motta slike henvendelser.
I samarbeid med Lærings og mestringstjenesten tilbyr vi pasient-opplæring for pasienter med leddgikt, psoriasisleddgikt og spondylartritt
Vi har et godt og utbredt samarbeid med andre spesialister både i foretaket og andre nivå av spesialisthelsetjenesten. Helgelandssykehuset har spesialisthelsetjeneste i nevrologi, hudsykdommer, øyesykdommer, øre-nese-hals, fysikalsk medisin og rehabilitering, gynekologi, barnesykdommer og psykiatri i tillegg til indremedisin og kirurgi med mange grenspesialister.
Vi har et godt samarbeid med de revmatologiske avdelingene i Bodø og Tromsø. Vi har felles digital internundervisning i regionen.
Helse Nord har fagråd for revmatologi med representanter fra alle helseforetakene.
Spesialistutdanningen i revmatologi (del 3) tar minimum 5 år. Hoveddelen av utdanningen kan gjennomføres i Helgelandssykehuset på minimum 3,5 år, hvorav 1,5 år er ved revmatologisk enhet ved medisinsk klinikk Mo i Rana og totalt 2 år er ved indremedisinsk avdeling enten ved Mo i Rana, Sandnessjøen eller Mosjøen. Helgelandssykehuset har inngått en samarbeidsavtale med Nordlandssykehuset, UNN og St. Olavs Hospital om at LIS kan gjennomføre spesialiseringperiode ved revmatologisk avdeling for oppnåelse av de læringsmål som ikke kan oppnås hos oss (normert tid totalt 18 måneder).
Revmatologisk enhet ved medisinsk klinikk Mo i Rana
Ved revmatologisk enhet i medisinsk klinikk avdeling Mo i Rana vil LIS på minimum 1,5 år oppnå kompetanse i følgende læringsmål: REV 001-017, 019-022, 025-028, 032, 035, 036, 041, 043, 044, 054-057, 059-083, 085-090.
Mens LIS er ved revmatologisk enhet kan det legges til rette for 1-2 ukers hospitering ved enhet for ortopedi, radiologi, hud, og/eller fysikalsk medisin og rehabilitering dersom LIS ønsker dette.
Medisinsk avdeling Mo i Rana, Sandnessjøen eller Mosjøen
LIS kan oppnå alle de indremedisinske læringsmålene ved gjennomføring av en spesialiseringsperiode på minimum 2 år ved generell indremedisinsk avdeling i medisinsk klinikk i Helgelandssykehuset. LIS vil da delta i det vaktsystemet som er ved aktuelle læringsarena. LIS kan selv velge om denne spesialiseringsperioden skal gjennomføres ved læringsarenaen ved avdelingen i Mo i Rana, Sandnessjøen eller Mosjøen. Dette avtales nærmere i LIS sin individuelle gjennomføringsplan. På minimum 2 år vil LIS oppnå kompetanse i følgende læringsmål: REV 93-201
Spesialiseringsperiode ved Nordlandssykehuset, UNN og St. Olavs Hospital
Helgelandssykehuset har inngått en samarbeidsavtale med Nordlandssykehuset, UNN og St. Olavs Hospital om at LIS kan gjennomføre spesialiseringperiode ved deres revmatologiske avdeling for oppnåelse av de læringsmål som ikke kan oppnås hos oss (normert tid totalt 18 måneder).
Spesialiseringperioden kan gjennomføres ved UNN eller St. Olavs Hopsital på normert tid 18 måneder hvor LIS vil oppnå kompetanse i følgende læringsmål: REV 018, 023, 024, 029-031, 033, 034, 037, 038-040, 042, 045-053, 058, 084, 091 og 092.
Alternativt kan spesialiseringperioden gjennomføres ved 6 måneder ved NLSH kombinert med 12 måneder ved UNN. LIS vil da kunne oppnå kompetanse i læringsmål REV 023, 024, 029-031, 037, 038-040, 042, 045-047, 049, 051 og 058 ved NLSH og kompetanse i læringsmål REV 018, 033, 034, 048, 050, 052, 053, 084, 091 og 092 ved UNN.
Ved oppstart blir LIS tatt imot av enhetsleder for medisinske leger på Mo i Rana. Enhetsleder vil hjelpe LIS å ordne praktiske ting som ID-kort, arbeidstøy, telefon, kontor, datatilgang og tilgang til det elektroniske journalsystemet vårt. LIS vil deretter bli introdusert for revmatologisk enhet. Dette er en liten enhet hvor LIS raskt vil bli inkludert og en viktig del av kollegiet. De første 2-4 uker vil LIS gå sammen med overlege på poliklinikken, deretter starte gradvis med selvstendig poliklinikk. Målet er å gi en trygg, variert og spennende start på spesialiseringen.
LIS får tildelt veileder fra første dag. LIS vil i løpet av de fire første ukene også få tildelt individuell utdanningsplan og det vil bli utarbeidet en individuell gjennomføringsplan for LIS sitt utdanningsforløp som beskriver hva som skal gjennomføres basert på bakgrunn, erfaring og krav til utdanningen.
Supervisjon vil foregå ved at LIS løpende følges opp av spesialist på den læringsarena LIS befinner seg. LIS vil ha supervisør til stede ved innlæring av ferdigheter, prosedyrer og kunne møte supervisør umiddelbart ved behov. På alle læringsarenaer jobber legene tett sammen, og dette gir nær og lett tilgjengelig supervisjon.
Ved revmatologisk enhet vil fast ansatte overleger og vikar være supervisører. Det vil være mulig å diskutere pasientbehandlingen på poliklinikken og å søke råd. Det vil være avsatt tid i overlegens timebok til supervisjon. Ved overlegenes deltakelse på kurs og møter vil vi ha telefonisk supervisjon. Ved helt uforutsett fravær blant overlegene som gjør at vi ikke kan supervisere vil LIS kunne få supervisjon fra vakthavende overlege, revmatologisk avdeling UNN.
LIS vil fra første dag få tildelt en veileder (fast ansatt spesialist i revmatologi) som følger LIS over tid. Individuell veiledning skal gjennomføres hver måned hvor LIS blant annet vil få fortløpende tilbakemelding om faglig progresjon og regelmessig kompetansevurdering. LIS kan drøfte faglige problemstillinger, egen utvikling og andre temaer som er viktig for spesialiseringen med sin veileder. Første veiledning etter ansettelse gjennomføres innen 1 mnd, og det vil avtales regelmessige veiledning 1 gang pr mnd. Begge overlegene i revmatologi har gjennomført veilederkurs våren 2022.
Når LIS er i spesialiseringsperiode ved generell indremedisinsk avdeling i Helgelandssykehuset vil LIS få oppnevnt en egen veileder i indremedisin. Dette har vi valgt å gjøre for å sikre faglig god og tett veiledning under spesialiseringsperioden. LIS vil i denne perioden samtidig ha oppfølging og regelmessig kontakt med sin faste veileder i revmatologi minst en gang pr halvår.
Veiledningen skal dokumenteres i kompetansemodulen.
Alle LIS må som en del av FKM delta i en langsgående veiledningsgruppe over tid på tvers av spesialitetene. Hensikten er å ha en trygg og forutsigbar mulighet til å drøfte temaer innen FKM i lys av egen erfaring og faglige utvikling. Gruppeveiledningen ledes av egne veiledere.
LIS har 4 timers fordypning/uke lagt til dagtid. Fordypningsdager er lagt inn i arbeidsplanen til LIS.
Felles internundervisning i Helse Nord mandag morgen 45 min, felles undervisning med Nordlandssykehuset revmatologisk avdeling torsdag morgen 30-45 min. LIS vil holde egne innlegg. Temaene vil være strukturert slik at alle læringsmålene vil bli omtalt over en 3-års periode.
Undervisning i ultralyd, polarisasjonsmikroskopi og kapillaroskopi i tillegg til prosedyrer onsdag morgen 30 min.
Til sammen vil internundervisningen være 1 t 45 min – 2 timer pr uke, og dette vil i løpet av 40 uker utgjøre 70 -80 timer.
Felles kompetansemål er et sett av læringsmål som gjelder for alle spesialiteter og som strekker seg gjennom hele utdanningsforløpet til den enkelte lege i spesialisering. FKM for utdanningens del 2/3 inneholder til sammen 24 læringsmål innen temaene etikk, forskningsforståelse, lovverk, kommunikasjon, kunnskapshåndtering, kvalitet og pasientsikkerhet, pasient- og brukermedvirkning, pasient- og pårørendeopplæring, samhandling, systemforståelse, organisasjonsutvikling og ledelse.
I Helgelandssykehuset er ansvaret for å organisere felles kompetansemål lagt til overordnet utdanningsutvalg, som også skal vurdere og vedta omfang av gruppeveiledning.
Kompetansen relatert til FKM skal i hovedsak oppnås i det daglig kliniske arbeid. I tillegg vil læringen skje gjennom læringsaktiviteter som veiledning, internundervisning, tverrfaglige samarbeidsmøter, gruppeveiledning, selvstudium, digital læring (kurs og podcast), samt lokalt og nasjonale kurs.
LIS skal delta på det nasjonalt anbefalte kurset i administrasjon og ledelse, samt nettkurset i sakkyndig arbeid. Alle LIS skal være med på et to-dagers kurs i veiledning og supervisjon som arrangeres i foretaket. Dette kurset er også lagt til rette for at overleger kan delta for å oppnå veiledningskompetanse.
Kompetansen i forskningsforståelse oppnås ved gjennomføring av digitalt kurs i «Kunnskapsbasert praksis». LIS skal også gjennomgå, eventuelt bidra til utarbeidelse av, en forskningsprotokoll sammen med forskningskompetent veileder eller annen ressursperson. Klinisk-etiske problemstillinger og personvern vil være tema i gruppeveiledningen, og det vil legges opp til at KEK inviteres med på egne møter hvor dette har spesielt fokus.
LIS skal være med i et forbedringsarbeid i egen avdeling, dette kan for eksempel være å forbedre en prosedyre eller et pasientforløp. Arbeidet skal legges frem for avdelingsleder som et refleksjonsnotat for forbedringsområde(r).
Forskning er en ønsket og prioritert aktivitet ved Helgelandssykehuset, hvor man har som mål å tilrettelegge for forskningsaktiviteter i kliniske avdelinger. Det er rundt 15 klinisk ansatte med doktorgrad. Foretaket har flere pågående forskningsprosjekter innenfor fagområder som nevropsykologi, gynekologi, farmasi, voksenpsykiatri, ortopedi, indremedisin og gastrokirurgi, som også inkluderer Ph.D.- og postdoktorstillinger. Det publiseres vanligvis mellom 15-25 vitenskapelige publikasjoner fra Helgelandssykehusets forskere hvert år, med omtrent lik fordeling mellom psykisk helse og somatikk.
Helgelandssykehuset har vedtatt en egen forsknings-, innovasjonsstrategi og handlingsplan som gjelder frem til 2026. Forsknings- og innovasjonssjef er ansatt i fagstab og leder blant annet foretakets forsknings- og redelighetsutvalg. Forskningsutvalget bidrar med generell støttefunksjon rundt forskningsaktiviteter og forvalter også ordningen med interne forskningsmidler som utlyses årlig. Dette inkluderer såkornmidler for å stimulere til forskning, samt belønningsmidler for publikasjoner. Annet hvert år arrangeres Helgelandssykehusets forskningskonferanse. Det holdes digitale forskningsforelesninger med interne og eksterne forelesere for hele foretaket.
Les mer om forskning i Helgelandssykehuset her.
Flere leger i foretaket har bistilling som lektor knyttet til undervisning av 5. års medisinstudenter fra UiT Norges arktiske universitet. Helgelandssykehuset legger også til rette for utdanning innen e-helse (mastergradstudier) og sykepleie i samarbeid med henholdsvis UiT Norges arktiske universitet, samt Nord Universitet og VID vitenskapelige høgskole.
Revmatologisk enhet har vært med på NORSWITCH (byttestudien Remicade mot biosimilar) og Arctic rewind studien (behandling av revmatoid artritt). Vi er med på NorSprintstudien (behandling av psoriasisartritt), og vi er med i forskningsnettverket Remedy. Vi registrerer i kvalitetsregistrene NorArtritt (artrittregister), NorVAS (vaskulittregister) og Revnatus (register for revmatisk sykdom og graviditet).
Ved ansettelse vil LIS få tildelt en læringsmålplan i Kompetanseportalen. Denne spesifiserer hvilke læringsmål LIS skal oppnå for å bli spesialist, hvilke læringsaktiviteter som må gjennomføres for å oppnå kompetansen, og ved hvilken læringsarena læringsmålene kan godkjennes.
Kort tid etter ansettelse skal leder i samråd med LIS utarbeide en individuell gjennomføringsplan. I denne legges det en plan for når LIS må påregne å gjennomføre sin spesialiseringsperiode ved andre interne læringsarenaer eller ved samarbeidende helseforetak, angitt med tentativ dato og avtalt normert varighet. Den individuelle gjennomføringsplanen skal være helhetlig og gi en strukturert oversikt over utdanningsløpet for den enkelte LIS. Den individuelle gjennomføringsplanen legges inn i Kompetanseportalen.
Individuell gjennomføringsplan revideres ved endringer som får betydning for utdanningsløpet og oppdateres i Kompetanseportalen.
Læringsmålsplanen og den individuelle gjennomføringsplanen utgjør til sammen en individuell utdanningsplan.
For å sikre at LIS kan oppnå faglig progresjon og tilegne seg kompetansekrav i spesialistutdanningen, vil det gjennomføres regelmessig kompetansevurdering enten i dialog med veileder, supervisører eller via evalueringskollegium.
Leder har overordnet ansvar for at læringsmål vurderes og godkjennes.
De enkelte læringsaktiviteter vurderes og loggføres i Kompetanseportalen. Noen læringsaktiviteter godkjennes via egenregistrering, og noen godkjennes av supervisør eller veileder. Læringsmålet sendes så til leder for endelig godkjenning. Et utvalg læringsmål godkjennes etter vurdering i vurderingskollegium.
I Helgelandssykehuset har hver spesialitet et utdanningsutvalg på tvers av læringsarena/lokalisasjon. Formålet med utdanningsutvalgenes arbeid er å legge til rette for at LIS får gode og koordinerte utdanningsløp, og når de definerte læringsmålene i utdanningsplanen.
Utdanningsutvalget består av klinikksjef og representanter for LIS og overleger fra alle lokalisasjoner. Det er utdanningsansvarlig overlege som leder utdanningsutvalget og som også er Helgelandssykehusets representant i det regionale utdanningsrådet i spesialiteten.
Utdanningsansvarlig overlege skal bidra til å kvalitetssikre utdanningen i spesialiteten, og har en rådgivende funksjon inn mot linjeledelsen i utdanningsfaglige spørsmål. Utdanningsansvarlig overlege skal være en pådriver for utdanningen av LIS med særskilt oppmerksomhet på utdanningsplanen, oppfølging og veiledning, internundervisning og videreutvikling av utdanningen i spesialiteten.
Helgelandssykehuset skal ha foretakstillitsvalgt med vara og en hovedtillitsvalgt for hver lokalisasjon (Sandnessjøen, Mosjøen og Mo i Rana) for både Overlegeforeningen og Yngre legers forening. Enkelte klinikker, avdelinger og enheter har også egne plasstillitsvalgte.
Foretakstillitsvalgte for Yngre legers forening og Overlegeforeningen er medlemmer av overordnet utdanningsutvalg. Foretakstillitsvalgt for YLF og plasstillitsvalgte for LIS1 er medlem av LIS1-komitéen.
For spørsmål om spesialistutdanningen i revmatologi ta kontakt med:
Utdanningsansvarlig overlege Inger Myrnes Hansen: Inger.Myrnes.Hansen@helgelandssykehuset.no
Enhetsleder Niels Hagh Møller ved medisinsk klinikk på Mo i Rana: Niels.Hagh.Moller@Helgelandssykehuset.no