Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Nye kreftsykepleiere:

- Angrer på at jeg ikke har gjort det før

- Jeg gleder meg til å komme hit. Hver dag, sier Mariann Dokmo (43) som er ny kreftsykepleier ved Helgelandssykehuset.

Beate Nygård Johansson, kommunikasjonsrådgiver
Publisert 20.02.2023
Sist oppdatert 19.12.2023
Tre damer smiler
Thea Stavem Limstrand, Heidi Krutådal og Mariann Dokmo har følgende oppfordring til andre som vurderer å bli spesialsykepleier: - Gjør det. Kom igjen.

Ved siden av henne samtykkes det fra kolleger og de akkurat like nyutdannede kreftsykepleierne, Thea Stavem Limstrand (27) og Heidi Krutådal (41).

- Det er givende, det gir mening, fortsetter hun.

De tre spesialsykepleierne var ferdige med utdanningen i desember 2022. Alle fikk innvilget utdanningsstillinger fra Helgelandssykehuset, noe som betyr at de mottok lønn mens de var under utdanning, samtidig som de var sikret jobb etterpå.

Et annet tempo​​

Thea Stavem Limstrand jobbet som sykepleier i tre år før hun bestemte seg for å ta videreutdanning. Hun hadde allerede opparbeidet seg mye erfaring med kreftpasienter og palliasjon på sengepost.

- Det er en pasientgruppe jeg syns er veldig interessant å jobbe med og som har store behov. Man ser ting annerledes når man blir spesialisert innen et fag. Man skjønner hva som ligger bak det pasientene sier, og så er det et annet tempo her enn på sengepost. Jeg føler at det ikke brenner overalt, man får fulgt opp pasientene bedre. Det er roligere, rett og slett, sier hun.

Oppfordret av avdelingslederen​​

Mariann Dokmo har lang erfaring som sykepleier i Hemnes kommune. Hele 15 år jobbet hun der før hun tok steget over til Helgelandssykehuset Mo i Rana. Etter å ha jobbet på medisinsk dagenhet, dialysen og til sist kreftavdelingen, oppfordret avdelingslederen henne og kollegene til å søke på Helgelandssykehusets utdanningsstillinger.

- Det var jo mitt interesseområde, så da var det bare å hive seg på. Jeg har alltid jobbet mye med kreftpasienter ute i kommunen og har sett behovet for mer kunnskap. Det var en av grunnene til at jeg valgte å gå videre med det. Nå har jeg kunnskapen og det kjennes veldig bra ut.

Gleder seg hver dag​​

De tre kreftsykepleierne var alle ferdig med studiet i Bodø i desember i 2022. Klassen besto av åtte studenter.

Mariann Dokmo legger ingenting imellom når hun forteller om hvor godt hun trives.

- Jeg stortrives! Det er mange som spør hvordan vi klarer å jobbe her i alt det triste og i de tunge casene, men det er ikke sånn jeg føler det. Ok, vi er i mange tøffe saker, og det kan være trist, men vi er veldig flinke til å prate med hverandre og vi sier ifra hvis det blir vanskelig. Og så er det mye humor her, det merker pasientene, sier hun og legger til:

- Det er jo ganske utrolig når du har en dødelig sykdom og kanskje snart skal dø, at pasientene sier det er godt å komme hit fordi det er så god stemning. Jeg har aldri trivdes så godt på en arbeidsplass som jeg gjør her, og det er smittsomt. Det er givende å gjøre en forandring for mennesker. Det å kunne hjelpe dem og trygge dem, det gir meg energi. Og så har vi det så bra vi som jobber her, vi er trygge på hverandre og vi kan snakke om alt. Jeg gleder meg til å komme hit hver eneste dag, det er aldri tungt til tross for det vi arbeider med, forteller Dokmo.

Pasientvekst​

For Heidi Krutådals del, begynte hun å jobbe i Helgelandssykehuset i 2005 da hun var ferdig utdannet sykepleier. Siden 2012 har hun vært på Kreft og infusjon. Da avdelingslederen oppfordret henne til å søke utdanningsstilling, bestemte hun seg for at tiden var inne.

- Det var jo en ganske liten avdeling da jeg begynte her i 2012, men det er vekst i pasienter og det ble behov for mer folk. Kurene er lengre og mer avanserte. I tillegg har vi overtatt mye fra kreftavdelingen i Bodø. Og så har vi jo mange andre pasienter også, både reumapasienter og mage- og tarm som kommer hit og får infusjoner, forteller Heidi Krutådal.

Det er ikke til å komme unna at kreftsykepleiere kommer tett innpå pasientene sine.

- Noen av dem har vi hatt over mange år. Det er veldig godt å få en relasjon til dem, sier Krutådal.

Oppfordring​​​

- Hva vil dere si til andre som vurderer å bli spesialsykepleier?

- Gjør det. Kom igjen. Jeg angrer på at jeg ikke har gjort det før, svarer Krutådal.

- Det er det beste valget i livet mitt. Det er det beste året i mitt liv. Og så er det fantastisk å bli lønnet for det, legger Thea Stavem Limstrand til.​​

Vurderer du å bli spesialsykepleier? Finn mer info her.