Anestesiologi
Vi har stillinger for LIS i anestesiologi i Sandnessjøen og Mo i Rana. Vi har samarbeidsavtale med UNN, St. Olavs Hospital og Nordlandssykehuset om gjennomføring av spesialiseringsperiode for oppnåelse av de læringsmål som ikke kan oppnås hos oss (normert tid 24 mnd).
Helgelandssykehuset HF er lokalsykehus for en befolkning på ca. 78.000 innbyggere fordelt på 18 kommuner på Helgeland. Helgelandssykehuset har ca. 1.800 ansatte og har en klinikkgjennomgående organisering med lokalisasjoner i Sandnessjøen, Mosjøen, Mo i Rana og Brønnøysund. Hovedkontoret ligger i Sandnessjøen.
Helgelandssykehuset tilbyr utdanning innen 18 spesialiteter. For alle spesialitetene må LIS ha en spesialiseringsperiode ved et samarbeidende foretak for å få fullført alle læringsmål.
Administrerende direktør har det øverste ansvaret for spesialistutdanningen for leger i Helgelandssykehuset. Administrerende direktør har delegert beslutningsmyndighet for utdanningen av spesialister i del 1 og del 2/3 til henholdsvis LIS 1-komité og overordnet utdanningsutvalg. Videre ligger ansvaret for å følge opp utdanningsvirksomhetens plikter etter Spesialistforskriftens aktuelle paragrafer i linjeledelsen i foretaket.
Overordnet utdanningsutvalg skal bidra til at utdanningen av LIS skjer innen faglig forsvarlige rammer og på en måte som sikrer god kvalitet og gjennomstrømming i utdanningsløpet. Utvalget ledes av medisinsk direktør og består av klinikksjefer, utdanningskoordinerende overlege, HR-rådgiver, representanter for utdanningsansvarlige overleger og foretakstillitsvalgt for Yngre legers forening og Overlegeforeningen.
I Helgelandssykehuset er det Akuttmedisinsk klinikk som har ansvaret for spesialistutdanningen i anestesiologi.
Akuttmedisinsk klinikk er organisert i tre avdelinger som er lokalisert i Sandnessjøen, Mo i Rana og Mosjøen. Ved hver lokalisasjon består akuttmedisinsk klinikk av anestesileger, operasjon, anestesi, intensiv og akuttmottak. Klinikken har til sammen i overkant av 200 ansatte fordelt på leger, spesialsykepleiere, sykepleiere, helsefagarbeidere og renholdere.
Sykehusenhetene i Sandnessjøen og Mo i Rana er akuttsykehus med traumefunksjon, avdelingen i Mosjøen har akutt indremedisinsk beredskap. Det er noe variasjon i behandlingstilbudet ved de ulike avdelingene avhengig av funksjonsfordelingen innad i foretaket.
Helgelandssykehuset er i dag i en endringsprosess og det er planlagt en endret struktur som skal være gjeldende fra andre halvår i 2024. Denne endringen vil medføre at all aktivitet knyttet til heldøgn og vaktberedskap i Mosjøen sammenslås med avdeling Sandnessjøen. Mosjøen vil da ha aktiviteter knyttet til elektiv drift, herunder dagkirurgi.
Som lege i spesialisering i anestesiologi i Helgelandssykehuset får man opplæring i hele spekteret av anestesivirksomhet på et lokalsykehus. En vil møte pasienter på alle omsorgsnivå og i ulike hastegrader da vi har både elektiv og akutt virksomhet. Anestesilegene har en sentral rolle i å bidra til gode pasientforløp.
En lege i spesialisering i anestesi ved Helgelandssykehuset vil forvente aktiv deltagelse i:
- Anestesi ved generell- og gastrokirurgi, gynekologi og obstetrikk, tannbehandling, samt ØNH-inngrep (Sandnessjøen) og ortopediske inngrep og ECT (Mo i Rana)
- Anestesi utenfor operasjonsavdelingen (sedasjon, elektrokonvertering)
- Ultralydveiledede perifere og sentrale venekatetre (CVK, PICC-line)
- Mottaksteam (traume, medisinsk BEST, nyfødt BEST, barne BEST, perimortem sectio)
- Pasientbehandling under supervisjon ved intensiv og postoperativ avdeling.
- Prehospital og intrahospital transport av intensivpasienter.
- Supervisjon og undervisning av 5. års medisinerstudenter fra Universitetet i Tromsø.
Akuttmedisinsk klinikk Sandnessjøen
Helgelandssykehuset Sandnessjøen er et lokalsykehus for et opptaksområde med ca. 28.000 innbyggere, men har akuttkirurgisk funksjon, traumefunksjon og føde- og gynekologisk beredskap for opptaksområdet for både Helgelandssykehuset Sandnessjøen og Mosjøen på til sammen ca. 44.000 innbyggere. Avdelingen i Sandnessjøen har funksjonsfordelt øre-nese-hals for hele Helgeland.
Sykehuset har fem operasjonsstuer, generell intensiv/intermediær/postoperativ avdeling med 10 senger hvorav ett luftsmitteisolat og to senger for tung overvåkning.
Kirurgisk virksomhet består av generell kirurgi, gastroenterologisk kirurgi, gynekologi/obstetrisk (ca. 300 fødsler) og ØNH. I tillegg gjennomføres tannbehandling og innleggelse av pacemakere. Det er anestesilegene som har ansvar for gastro- og koloskopier som gjøres i sedasjon.
Av anestesiologisk virksomhet på operasjonsstuene er 2/3 deler dagkirurgisk virksomhet. Der er egen anestesipoliklinikk hvor det gjøres tilsyn.
Anestesilegene har ansvar for postoperative overliggere på postoperativ/intensivenheten. I 2021 var det 152 intensivopphold, antall intensivdøgn var 428 og antall respiratordøgn var totalt 49,2. Anestesiavdelingen har ansvaret for alle respiratorpasienter og kirurgiske intensivpasienter. Vi samarbeider tett med indremedisinere om de øvrige pasientene. Læringsmålene ifm intensivmedisin er imidlertid lagt til større sykehus. Sykehuset har palliativt team med fast tilknyttet anestesiolog hvor LIS får oppfylt aktuelle læringsmål.
Helgelandssykehuset Sandnessjøen har totalt fem overlegestillinger i anestesiologi samt to LIS-stillinger. LIS har samme aktiv og passiv vakttid som overlegene og går i 5-delt vakt.
Akuttmedisinsk klinikk Mo i Rana
Helgelandssykehuset avdeling Mo i Rana er et lokalsykehus for et opptaksområde med ca. 34 000 innbyggere. Avdelingen har akuttkirurgisk funksjon, traumefunksjon og føde- og gynekologisk beredskap. Avdelingen i Mo i Rana utfører tykktarmkreftoperasjoner og har funksjonsfordelt ortopedi for hele Helgeland.
Sykehuset har fem operasjonsstuer, forberedelsesrom, generell intensiv/intermediær/postoperativ enhet med 11 senger hvorav ett luftsmitteisolat og to senger for tung overvåkning.
Kirurgisk virksomhet består av generell kirurgi, gastroenterologisk kirurgi, gynekologi/obstetrisk (ca. 300 fødsler) og ortopedisk kirurgi. I tillegg gjennomføres tannbehandling og ECT i narkose. Ved gastro- og koloskopier i sedasjon er det anestesilegene som har ansvaret.
Anestesilegene har ansvar for postoperative overliggere på postoperativ/intensivenheten. I 2021 var det 233 intensivopphold, antall intensivdøgn var 680 og antall respiratordøgn var totalt 203. Anestesilegene har ansvar for alle respiratorpasienter og kirurgiske intensivpasienter. Det er tett samarbeid med indremedisinerne om de øvrige. Læringsmålene i forbindelse med intensivmedisin er imidlertid lagt til større sykehus. Sykehuset har palliativt team med fast tilknyttet anestesiolog hvor LIS får oppfylt aktuelle læringsmål.
Avdelingen i Mo i Rana gjennomførte over 1.300 fullnarkoser og 153 epiduralkatetre i 2019. Av disse var 86 større tarmkirurgiske inngrep. I tillegg ble det operert 201 hofteproteser og 74 kneproteser, som i hovedsak ble gjennomført i kombinasjon av perifer nerveblokade og spinalbedøvelse.
Avdeling Mo i Rana har totalt fem overlegestillinger og to LIS-stillinger. LIS har samme aktiv og passiv vakttid som overlegene og går i 5-delt vakt.
Akuttmedisinsk klinikk Mosjøen
Helgelandssykehuset Mosjøen er et lokalsykehus med akuttmedisinsk funksjon for et opptaksområde på ca. 16 000 innbyggere. Avdelingen har funksjonsfordelt urologi og plastikkirurgi for hele Helgeland og ivaretar akuttberedskap for urologi.
Sykehuset har fire operasjonsstuer hvorav den ene er forbeholdt ESWL-behandling, en kirurgisk 5-dagers post, generell intensiv/intermediær er samlokalisert med akuttmottaket. Ved intensiv/akuttmottak er det åtte senger hvorav tre er intermediære senger og en er for tung overvåkning av pasient. De øvrige er tilknyttet akuttmottaket. Enheten er for øvrig godt utformet for å ivareta pasienter med luftveissmitte og annen smitte.
Den kirurgiske virksomheten består av generell kirurgi, gastroenterologisk kirurgi, urologi, plastikkirurgi og utvalgte tilstander innen karkirurgi og ortopedi.
I tillegg til å ha ansvaret ved operasjonsaktivitet har anestesilegene ansvar for intensivenheten i samarbeid med enten medisinsk eller kirurgisk lege. De har også ansvar for gastro- og koloskopier som gjøres i sedasjon.
I 2021 var det 55 intensivopphold, antall intensivdøgn var 125 og antall respiratordøgn var totalt 9,1.
Avdelingen i Mosjøen har totalt to overlegestillinger. Overlegene har hjemmevakt etter kl 16.00.
Avdelingen har ikke hatt tilsatt LIS innenfor anestesi. All aktivitet knyttet til heldøgn og vaktberedskap i Mosjøen skal sammenslås med avdelingen i Sandnessjøen fra andre halvår 2024, og Mosjøen vil da ha aktiviteter knyttet til elektiv drift, herunder dagkirurgi. Når de planlagte endringene er gjennomført vil utdanningsutvalget vurdere hvordan avdelingen i Mosjøen eventuelt vil kunne benyttes til prosedyre- og ferdighetstrening ved intern rotasjon, hospitering eller ambulering for LIS ansatt ved avdelingene i Sandnessjøen og Mo i Rana.
Spesialistutdanningen i anestesiologi tar minimum fem år etter gjennomført LIS1. Hoveddelen av spesialistutdanningen kan oppnås i Helgelandssykehuset på minimum tre år, hvorav to og et halvt år er ved Akuttmedisinsk klinikk avdeling Sandnessjøen eller Mo i Rana og seks måneder ved indremedisinsk avdeling Sandnessjøen eller Mo i Rana. Det er laget samarbeidsavtale med Nordlandssykehuset, UNN og St. Olavs Hospital om at LIS kan gjennomføre spesialiseringsperiode ved deres anestesiavdeling for oppnåelse av de læringsmål som ikke kan oppnås hos oss (normert tid totalt 24 måneder).
Akuttmedisinsk klinikk
I Helgelandssykehuset har man spesialistutdanning i anestesiologi i Akuttmedisinsk klinikk ved avdelingene i Sandnessjøen og Mo i Rana. LIS vil på minimum to og et halvt år oppnå kompetanse i følgende læringsmål: ANE 001-006, 009-021, 024-028, 032-034, 036, 037, 040, 043-051, 053-075, 087, 089-091, 096, 098, 101, 109, 118-123, og 130-135.
I Helgelandssykehuset er en del fagområder funksjonsfordelt til de ulike lokalisasjoner, og derfor er det lagt opp til intern rotasjon mellom avdelingene for å sikre at LIS oppnår tilstrekkelig erfaring og kompetanse innen alle læringsmål:
For LIS-ansatt ved avdelingen i Sandnessjøen vil det være aktuelt å rotere til avdelingen i Mo i Rana for å sikre oppnåelse av ortopediske læringsmål: ANE 068.
For LIS-ansatt ved avdelingen i Mo i Rana vil det være aktuelt å rotere til avdelingen i Sandnessjøen for å sikre oppnåelse av læringsmålene innen ØNH og barneanestesi: ANE 072 og 075.
Det tilstrebes at de interne rotasjonene skal foregå etter et strukturert mønster, der vi imidlertid må ta hensyn til både LIS og enhetenes behov. Tidspunkt for de interne rotasjonene vil bli avtalt individuelt for hver LIS i henhold til den individuelle gjennomføringsplanen.
Når de planlagte endringene i Helgelandssykehuset er gjennomført vil utdanningsutvalget vurdere hvordan avdelingen i Mosjøen eventuelt vil kunne benyttes til prosedyre- og ferdighetstrening ved rotasjon, ambulering eller hospitering for LIS-ansatt i Sandnessjøen og Mo i Rana.
Medisinsk avdeling Sandnessjøen og Mo i Rana
LIS kan oppnå alle de indremedisinske læringsmålene ved gjennomføring av en spesialiseringsperiode på minimum seks måneder ved generell indremedisinsk avdeling i Medisinsk klinikk i Helgelandssykehuset. Dette avtales nærmere i LIS sin individuelle gjennomføringsplan. På minimum seks måneder vil LIS oppnå kompetanse i følgende læringsmål: ANE 011-021.
Spesialiseringsperiode ved Nordlandssykehuset, UNN og St. Olavs Hospital
Helgelandssykehuset har inngått en samarbeidsavtale med Nordlandssykehuset, UNN og St. Olavs Hospital om at LIS kan gjennomføre spesialiseringsperiode ved deres anestesiavdeling for oppnåelse av de læringsmål som ikke kan oppnås hos oss (normert tid totalt 24 måneder).
Spesialiseringsperioden kan gjennomføres ved UNN eller St. Olavs Hospital på normert tid 24 måneder hvor LIS vil oppnå kompetanse i følgende læringsmål: ANE 007, 008, 022, 023, 029-031, 035, 038, 039, 041, 042, 052, 076, 078-086, 088, 092-095, 097, 099, 100, 102-108, 110-117, 124-129, og 136.
Alternativt kan spesialiseringsperioden gjennomføres ved seks måneder ved NLSH kombinert med 18 måneder ved UNN. LIS vil da kunne oppnå kompetanse i læringsmålene ANE 007, 008, 022, 030, 031, 041, 076, 083-086, 088, 092, 093, 099, 100, 102-104, 107, 108, 010, 112-116, og 124-129 ved NLSH og kompetanse i læringsmålene ANE 023, 029, 035, 038, 039, 042, 052, 078-082, 085, 094, 095, 097, 105, 106, 111, 115, 117, og 136 ved UNN.
Ved oppstart blir LIS tatt imot av seksjonsoverlegen ved anestesiavdelingen. LIS vil da få hjelp med å få ID kort, arbeidstøy, telefon, kontor og datatilgang og tilgang til vårt elektroniske pasientjournalsystem. Deretter introduseres LIS for medarbeidere i avdelingen, og medarbeidere i andre avdelinger ved sykehuset.
Alle LIS gjennomgår en fast introduksjonspakke. Dette inkluderer å bli kjent med nye medarbeidere og nytt utstyr, en orientering om det å komme inn i en ny læringsarena og hjelp til å finne aktuell litteratur/lesing.
I en periode på tre måneder arbeider LIS på dagtid for å bli kjent med avdelingen og driften. I den første perioden fokuseres det på anatomi- fysiologi og farmakologi relevant for anestesiologisk og intensivmedisinsk praksis. I tillegg fokuseres det på preoperativ vurdering inkludert ASA-klassifisering og valg av anestesimetode. Grunnleggende anestesiologiske teknikker som regional-anestesi, narkose, innleggelse av perifere og sentrale katetre prioriteres tidlig. I perioden følger LIS hele pasientforløpet, og sørger også for adekvat postoperativ smertelindring.
Nye LIS går fast med en av de fast ansatte overlegene og får dermed muligheten til å umiddelbart drøfte sine opplevelser. Dette for å raskt komme inn i rollen som LIS. Siden avdelingene er små får LIS umiddelbart tilbakemeldinger, det er tett supervisjon og mester-svenn oppfølging.
LIS i Helgelandssykehuset går alltid vakter sammen med en overlege. I begynnelsen er overlegen alltid til stede, men etter hvert vil LIS forvente å kunne jobbe i økende grad selvstendig med støtte. Dette i tett samarbeid med veileder og supervisører på avdelingen.
Supervisjon vil foregå ved at LIS løpende følges opp av spesialist på den læringsarena LIS befinner seg. LIS vil ha supervisør tilstede ved innlæring av ferdigheter, prosedyrer og kunne møte supervisør umiddelbart ved behov. På alle læringsarenaene jobber legene tett sammen, og dette gir nær og lett tilgjengelig supervisjon.
Alle spesialister i avdelingen har supervisjonsansvar for LIS. Det foregår daglig supervisjon, med økt frekvens i starten av utdanningsforløpet, og særs ved nye prosedyrer og ved sjeldnere anestesier, eksempelvis barneanestesier, anestesier til syndrompasienter samt ASA IV-pasienter. Vi tilstreber å ha både nye og mer erfarne LIS i avdelingen, slik at også erfarne LIS kan brukes i supervisjon.
Alle LIS får tildelt en veileder innen en uke fra ansettelse og det tilstrebes et snarlig formalisert møte med veileder innen fire uker. Individuell veiledning skal gjennomføres hver måned hvor LIS blant annet vil få fortløpende tilbakemelding om faglig progresjon og regelmessig kompetansevurdering. LIS kan drøfte faglige problemstillinger, egen utvikling og andre temaer som er viktig for spesialiseringen med sin veileder. Veiledningen skal dokumenteres i kompetansemodulen.
Når LIS er i spesialiseringsperiode ved generell indremedisinsk avdeling i Helgelandssykehuset vil LIS få oppnevnt en egen veileder i indremedisin. Dette har vi valgt å gjøre for å sikre faglig god og tett veiledning under tjenesten slik at læringsmål blir oppfylt. LIS vil i denne perioden samtidig ha videre oppfølging med sin faste veileder i anestesi med månedlige veiledningssamtaler.
Alle LIS må som en del av FKM delta i en langsgående veiledningsgruppe over tid på tvers av spesialitetene. Hensikten er å ha en trygg og forutsigbar mulighet til å drøfte temaer innen FKM i lys av egen erfaring og faglige utvikling. Gruppeveiledningen ledes av egne veiledere.
LIS har fire timers fordypning/uke lagt til dagtid. Fordypningsdager er lagt inn i arbeidsplanen til LIS.
Utdanningsutvalget og seksjonsoverlege har ansvar for å organisere internundervisningen slik at sentrale emner innenfor spesialiseringen av anestesiologiske LIS gjennomgås med jevnlige mellomrom.
Alle LIS som jobber hos oss følger ukentlig lokal internundervisning. Undervisningen har en varighet på 45 minutter. I tillegg følger LIS internundervisning sammen med anestesileger på UNN/Tromsø. Undervisningen strømmes to ganger pr uke og er henholdsvis 45 og 30 minutter.
På denne måten sikrer vi at det blir gjennomført minst 70 timer/år internundervisning.
En naturlig del av undervisningsopplegget er at LIS både aktivt skal delta i undervisningen, samt å holde undervisning for sine kollegaer.
Det prioriteres at LIS skal delta på to-tre anbefalte kurs hvert år.
Simuleringstreninger gjennomføres systematisk ved alle sykehuslokalisasjonene. Dette for å trene på håndtering av scenarioer som man sjeldent møter i en klinisk hverdag. Simuleringen forbereder de ansatte på utfordrende situasjoner og bidrar til kompetanseheving og stressmestring. Simulering i team i reelle omgivelser, på tvers av profesjoner, bidrar til trening i å kommunisere godt og skaper tettere bånd mellom profesjonene.
Scenarioer som simuleres er blant annet nyfødt-BEST, barne-BEST, voksen-BEST, AHLR, og traumeøvelser. Det forventes at LIS i anestesi deltar i nevnte øvelser.
Felles kompetansemål er et sett av læringsmål som gjelder for alle spesialiteter og som strekker seg gjennom hele utdanningsforløpet til den enkelte lege i spesialisering. FKM for utdanningens del 2/3 inneholder til sammen 24 læringsmål innen temaene etikk, forskningsforståelse, lovverk, kommunikasjon, kunnskapshåndtering, kvalitet og pasientsikkerhet, pasient- og brukermedvirkning, pasient- og pårørendeopplæring, samhandling, systemforståelse, organisasjonsutvikling og ledelse.
I Helgelandssykehuset er ansvaret for å organisere felles kompetansemål lagt til overordnet utdanningsutvalg, som også skal vurdere og vedta omfang av gruppeveiledning.
Kompetansen relatert til FKM skal i hovedsak oppnås i det daglig kliniske arbeid. I tillegg vil læringen skje gjennom læringsaktiviteter som veiledning, internundervisning, tverrfaglige samarbeidsmøter, gruppeveiledning, selvstudium, digital læring (kurs og podcast), samt lokalt og nasjonale kurs.
LIS skal delta på det nasjonalt anbefalte kurset i administrasjon og ledelse, samt nettkurset i sakkyndig arbeid. Alle LIS skal være med på et to-dagers kurs i veiledning og supervisjon som arrangeres i foretaket. Dette kurset er også lagt til rette for at overleger kan delta for å oppnå veiledningskompetanse.
Kompetansen i forskningsforståelse oppnås ved gjennomføring av digitalt kurs i «Kunnskapsbasert praksis». LIS skal også gjennomgå, eventuelt bidra til utarbeidelse av, en forskningsprotokoll sammen med forskningskompetent veileder eller annen ressursperson. Klinisk-etiske problemstillinger og personvern vil være tema i gruppeveiledningen, og det vil legges opp til at KEK inviteres med på egne møter hvor dette har spesielt fokus.
LIS skal være med i et forbedringsarbeid i egen avdeling, dette kan for eksempel være å forbedre en prosedyre eller et pasientforløp. Arbeidet skal legges frem for avdelingsleder som et refleksjonsnotat for forbedringsområde(r).
Forskning er en ønsket og prioritert aktivitet ved Helgelandssykehuset, hvor man har som mål å tilrettelegge for forskningsaktiviteter i kliniske avdelinger. Det er rundt 15 klinisk ansatte med doktorgrad. Foretaket har flere pågående forskningsprosjekter innenfor fagområder som nevropsykologi, gynekologi, farmasi, voksenpsykiatri, ortopedi, indremedisin og gastrokirurgi, som også inkluderer Ph.D.- og postdoktorstillinger. Det publiseres vanligvis mellom 15-25 vitenskapelige publikasjoner fra Helgelandssykehusets forskere hvert år, med omtrent lik fordeling mellom psykisk helse og somatikk.
Helgelandssykehuset har vedtatt en egen forsknings-, innovasjonsstrategi og handlingsplan som gjelder frem til 2026. Forsknings- og innovasjonssjef er ansatt i fagstab og leder blant annet foretakets forsknings- og redelighetsutvalg. Forskningsutvalget bidrar med generell støttefunksjon rundt forskningsaktiviteter og forvalter også ordningen med interne forskningsmidler som utlyses årlig. Dette inkluderer såkornmidler for å stimulere til forskning, samt belønningsmidler for publikasjoner. Annet hvert år arrangeres Helgelandssykehusets forskningskonferanse. Det holdes digitale forskningsforelesninger med interne og eksterne forelesere for hele foretaket.
Les mer om forskning i Helgelandssykehuset her.
Flere leger i foretaket har bistilling som lektor knyttet til undervisning av 5. års medisinstudenter fra UiT Norges arktiske universitet. Helgelandssykehuset legger også til rette for utdanning innen e-helse (mastergradstudier) og sykepleie i samarbeid med henholdsvis UiT Norges arktiske universitet, samt Nord Universitet og VID vitenskapelige høgskole.
I Helgelandssykehuset har vi et forskningsråd som støtter ansatte som ønsker å forske, herunder også LIS. Klinikken har et mål om økt fokus på forskning og vil legge til rette for at LIS, og overleger, som ønsker å delta i forskningsarbeid får mulighet til det. Tiltak for å imøtekomme dette vil blant annet være å avsette tid i arbeidsplanen eller kombinerte stillinger. Forskning danner grunnlag for mye av vår daglige kliniske praksis, og vil være tema både i veiledning og internundervisning.
Vi har per dags dato ingen leger med doktorgrad i klinikken.
Klinikken har fokus på fagutvikling og kvalitetsforbedringsarbeid og det er naturlig å involvere LIS i dette arbeidet. Dette har blant annet ført til en posterpresentasjon på høstmøtet tidligere. Som en del av det kvalitetsforbedrende arbeidet registrerer vi i norsk intensivregister og traumeregisteret samt følger opp resultatene.
Ved ansettelse vil LIS få tildelt en læringsmålplan i Kompetanseportalen. Denne spesifiserer hvilke læringsmål LIS skal oppnå for å bli spesialist, hvilke læringsaktiviteter som må gjennomføres for å oppnå kompetansen, og ved hvilken læringsarena læringsmålene kan godkjennes.
Kort tid etter ansettelse skal leder i samråd med LIS utarbeide en individuell gjennomføringsplan. I denne legges det en plan for når LIS må påregne å gjennomføre sin spesialiseringsperiode ved andre interne læringsarenaer eller ved samarbeidende helseforetak, angitt med tentativ dato og avtalt normert varighet. Den individuelle gjennomføringsplanen skal være helhetlig og gi en strukturert oversikt over utdanningsløpet for den enkelte LIS. Den individuelle gjennomføringsplanen legges inn i Kompetanseportalen.
Individuell gjennomføringsplan revideres ved endringer som får betydning for utdanningsløpet og oppdateres i Kompetanseportalen.
Læringsmålsplanen og den individuelle gjennomføringsplanen utgjør til sammen en individuell utdanningsplan.
For å sikre at LIS kan oppnå faglig progresjon og tilegne seg kompetansekrav i spesialistutdanningen, vil det gjennomføres regelmessig kompetansevurdering enten i dialog med veileder, supervisører eller via evalueringskollegium.
Leder har overordnet ansvar for at læringsmål vurderes og godkjennes.
De enkelte læringsaktiviteter vurderes og loggføres i Kompetanseportalen. Noen læringsaktiviteter godkjennes via egenregistrering, og noen godkjennes av supervisør eller veileder. Læringsmålet sendes så til leder for endelig godkjenning. Et utvalg læringsmål godkjennes etter vurdering i vurderingskollegium.
I Helgelandssykehuset har hver spesialitet et utdanningsutvalg på tvers av læringsarena/lokalisasjon. Formålet med utdanningsutvalgenes arbeid er å legge til rette for at LIS får gode og koordinerte utdanningsløp, og når de definerte læringsmålene i utdanningsplanen.
Utdanningsutvalget består av klinikksjef og representanter for LIS og overleger fra alle lokalisasjoner. Det er utdanningsansvarlig overlege som leder utdanningsutvalget og som også er Helgelandssykehusets representant i det regionale utdanningsrådet i spesialiteten.
Utdanningsansvarlig overlege skal bidra til å kvalitetssikre utdanningen i spesialiteten, og har en rådgivende funksjon inn mot linjeledelsen i utdanningsfaglige spørsmål. Utdanningsansvarlig overlege skal være en pådriver for utdanningen av LIS med særskilt oppmerksomhet på utdanningsplanen, oppfølging og veiledning, internundervisning og videreutvikling av utdanningen i spesialiteten.
Helgelandssykehuset skal ha foretakstillitsvalgt med vara og en hovedtillitsvalgt for hver lokalisasjon (Sandnessjøen, Mosjøen og Mo i Rana) for både Overlegeforeningen og Yngre legers forening. Enkelte klinikker, avdelinger og enheter har også egne plasstillitsvalgte.
Foretakstillitsvalgte for Yngre legers forening og Overlegeforeningen er medlemmer av overordnet utdanningsutvalg. Foretakstillitsvalgt for YLF og plasstillitsvalgte for LIS1 er medlem av LIS1-komitéen.
For spørsmål om spesialistutdanningen i anestesiologi ta kontakt med:
Avdelingsleder Rose Rølvag i Sandnessjøen: Rose.Karin.Rolvag@Helgelandssykehuset.no
Konst. avdelingsleder Kristine Hellesvik på Mo i Rana: Kristine.Hellesvik@helgelandssykehuset.no