Hei, du må oppdatere nettleseren din for å kunne besøke oss.

Ofte stilte spørsmål

Opptaksområde og pasientflyt

Sandnessjøen får et pasientgrunnlag i generell indremedisin på i underkant av 30.000. Det er 10 prosent flere enn i dag. I tillegg skal pasienter med hjerneslag fra alle de tre kommunene Vefsn, Grane og Hattfjelldal til Sandnessjøen. Det vurderes at dette pasientgrunnlaget er tilstrekkelig for å opprettholde et godt indremedisinsk fagmiljø med utviklingsmuligheter, samt sikre robuste og attraktive vakt- og arbeidstidsordninger. Det utredes en gjennomgående faglig ledelse av legeenhetene. Balansert oppgavefordeling og ressursstyring skal sikre kompetansebygging og robuste fagmiljøer ved alle tjenestestedene.  

Barn som pasienter følger opptaksområdene som øvrig befolkning. Det foreligger ikke per nå et forslag om en barneavdeling. Helgelandssykehuset vil styrke tilbudet til barn. En generell kompetansestyrking hos helsepersonellet, en styrking av det pediatriske miljøet i Sandnessjøen og etablering av en egen barneavdeling er aktuelle strategier som nevnes i saken.  

Sykehuset i Sandnessjøen får overført mer kirurgisk virksomhet. Det er en risiko for overbelastning på personell og arealer dersom sykehuset også skulle overta all indremedisin fra sykehuset i Mosjøen. Det er ikke optimalt med ekstra kjøretid, men pasientsikkerheten vil bli ivaretatt uansett om pasientene kjøres til Mo i Rana eller Sandnessjøen. Det vil være akuttberedskap innen indremedisin og kirurgi begge steder. 

Gitt rammebetingelsene rundt personell og arealer og minst mulig behov for investeringer, mener vi at en slik løsning blir for sårbar. I valget mellom å overføre kirurgi og indremedisin fra Mosjøen til Sandnessjøen, prioriterer vi kirurgi. Dette er i henhold til klare føringer i mandatet fra vårt styre. 

I arbeidet med funksjons- og oppgavedeling skal også kirurgisk virksomhet i Helgelandssykehuset vurderes. Dagkirurgien i Mosjøen er en del av denne vurderingen. Kirurgisk klinikk fikk i oppdrag å vurdere operasjonskapasiteten i foretaket den 23. september. Her vil fagmiljøene involveres i vurderingen.  

All akutt- og døgnkirurgi fra Mosjøen overføres til Sandnessjøen. Urologisk virksomhet overføres gradvis etter som fagmiljøet bygges opp i Sandnessjøen.  

Døgnbaserte vaktlinjer binder opp mye personell og er veldig kostnadsdrivende. Vi ønsker å styrke fagmiljøene i de to akuttsykehusene mest mulig.  

Ved det distriktmedisinske senteret i Brønnøysund har det tidligere vært planlagt en intermediæravdeling. Nå foreslås det en observasjonspost for å unngå belastende transporter til Sandnessjøen for de pasientene som kan overvåkes og diagnostiseres nærmere Brønnøysund. I dialogen med fastleger og kommuner rundt Mosjøen er behovet for en slik funksjon der hittil ikke bekreftet. Det vil fortsatt være dialog med kommunene om saken. 

Tilbakemeldingene fra kommunen og fastlegene tyder på at det er liten interesse for det. Men dialogen med berørte kommuner fortsetter.  

Det er et av spørsmålene vi nå vurderer. I arbeidet med funksjons- og oppgavedeling skal også kirurgisk virksomhet i Helgelandssykehuset ses på. Dagkirurgien i Mosjøen er en del av denne vurderingen. Kirurgisk klinikk har fått et oppdrag å vurdere operasjonskapasiteten i foretaket. Her vil fagmiljøene involveres i vurderingen.  

Personell

I Mosjøen skal det fortsatt være indremedisinsk poliklinikk med øyeblikkelig hjelp-funksjon. Dialyse- og kreftpasienter skal følges opp. Hvordan dette blir organisert, avhenger av hvordan dagens ansatte i Mosjøen stiller seg i omstillingsprosessen. Balansert oppgavefordeling og ressursstyring skal sikre kompetansebygging og robuste fagmiljøer ved alle tjenestestedene. 

Dette er noe sykehusledelsen tar på største alvor. Det skal fortsatt være en stor elektiv drift i Mosjøen og Helgelandssykehuset ønsker at våre fagfolk fortsatt vil arbeide hos oss. Det vil være stedlig ledelse i Mosjøen fortsatt. Vi innfører ansettelseskontroll - gjennom å sikre at ledige stillinger i Mosjøen ikke lyses ut på det åpne markedet når vi er i omstilling. Det skal gjennomføres en egen ROS-analyse innen helse, miljø og sikkerhet (HMS) for å sikre et fortsatt godt arbeidsmiljø. 

Arbeidsgiver har i samarbeid med ansattrepresentantene herunder foretakstillitsvalgte, vedtatt oppstart av omstillingsutvalget som skal jobbe med disse tingene. Dette er et utvalg som vil være rådgivende organ i henhold til omstillingsspørsmål.

I saken som skal besluttes i styret i Helgelandssykehuset, og i styret i Helse Nord 25. februar 2025, skal vi legge frem en gjennomføringsplan. I denne vil det også inngå en plan for omstilling av ansatte som blir berørt. Denne skal følge Helgelandssykehusets omstillingsveileder. Vi ønsker så langt det er mulig å beholde helsepersonell i Helgelandssykehuset.  

Det vil bli behov for færre årsverk i Helgelandssykehuset når strukturen skal endres. Vi har mange vakante stillinger og mangelen på helsepersonell er der. Vi vil søke i så stor grad som mulig å beholde alle våre ansatte i prosessen fordi det er behov for alle, men for mange vil det være i andre funksjoner og avdelinger enn i dag. For noen vil det også medføre arbeid på annen lokalisasjon enn i dag. 

Den gjennomføringsplanen vi skal legge frem for styret i Helgelandssykehuset i et ekstraordinært styremøte i januar/februar 2025, skal også omhandle omstilling. I fjor drøftet vi med foretakstillitsvalgte en kollektiv avtale for pendling og vi etablerte et omstillingsutvalg. Det er naturlig at vi bygger på dette arbeidet i det videre. 

Bygg

Lokaler på 797 kvadratmeter vil frigjøres når den fylkeskommunale tannhelsetjenesten flytter ut ved kontraktens slutt i 2025. Lokalene kan brukes som poliklinikk uten større tilpasninger, men ombygging til sengeavdeling vil kreve mer omfattende investeringer.

Planlegging av nye bygg ble stanset av styret i Helse Nord RHF høsten 2022 fordi det ikke var økonomisk grunnlag for å kunne sende lånesøknad til Helse- og omsorgsdepartementet. Økonomien må komme under kontroll før denne saken kan tas opp igjen. 

Forslaget om overføring av indremedisinske pasienter fra Mosjøen til Mo i Rana innebærer ikke behov for å ta i bruk arealer i B-fløya. Det planlegges at klinikk for Psykisk helse og rus skal ta i bruk B-fløya, i første omgang barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk. 

Urologi

Siden det ikke skal være døgnfunksjoner i Mosjøen, kan ikke døgnoperasjoner utføres der. De overføres til Sandnessjøen fordi det er et ønske og et behov for en mer allsidig kirurgisk virksomhet der. Det er vurdert at det er for stor risiko å flytte både den urologiske døgn- og dagkirurgien nå, siden miljøet er lite og sårbart. Dagkirurgien overføres til Sandnessjøen når det urologiske fagmiljøet er bygget opp der.

Forslaget til funksjons- og oppgavefordeling innebærer at det skal være dagfunksjoner i Mosjøen. Akutt- og døgnfunksjoner innen urologi overføres da til Sandnessjøen. Det foreslås at også dagkirurgien og evtentuelt poliklinikk overføres for å samle virksomheten ett sted. Dette vil også gi Sandnessjøen en bredere og mer robust kirurgisk fagmiljø. 

Psykiatri

Det er et sterkt ønske om å styrke tilbudet til de sykeste pasientene innen psykisk helsevern og å unngå belastende transporter til Bodø. Helgelandssykehuset vil gå i dialog med Helse Nord RHF om hvordan etablering av en slik akuttenhet eventuelt kan finansieres. 

Selv om pasientene sendes til Mo i Rana, kan det benyttes fly når det er tilgjengelig. Hvis vi må bruke ambulansebil for å kjøre, blir det likevel kortere enn i dag hvor man må kjøre helt til Bodø. 

Prehospitale tjenester

Det er gjort en grundig vurdering av hvordan ambulansetjenesten skal styrkes, både faglig og kapasitetsmessig. Det settes inn ytterligere to ambulanser i Mosjøen, én i døgnberedskap og én i dagberedskap. Ambulansetjenesten i Hattfjelldal går fra hjemmevakt til vakt på vaktrom. I tillegg pågår det et samarbeid med kommunene om hvordan akuttmedisinsk beredskap skal ivaretas på en god måte. Ambulansetjenesten skal være forsvarlig til enhver tid, og det vil bli vurdert fortløpende. Ved behov vil nødvendige tiltak bli iverksatt, og dette kan gjøres på kort varsel.  

Det er fokus på prehospitale tjenester også på de planlagte ambulansestasjonene. Tjenesten har laget en egen opptrappingsplan for hvordan dette skal gjennomføres fremover.

Prosjektet med organisasjonsutvikling prehospital, et samarbeid mellom Helgelandssykehuset og kommunene Vefsn, Grane og Hattfjelldal er gjenopptatt med planlagt oppstart.

Økonomi

Det er behov for opprusting av ambulansetjenesten med en ny ambulansestasjon i Mosjøen. For å legge til rette for fortsatt dagkirurgi i Mosjøen må arealene rustes opp. Det er et stort vedlikeholdsetterslep i bygg og utstyr (CT, MR, laboratorieutstyr). Det kan også være behov for mindre arealmessige tilpasninger i Sandnessjøen og Mo i Rana. 

Det er i styresak 9-2023 beregnet til 45 millioner kroner. Vi skal validere det beløpet i arbeidet som pågår nå.

Annet

Slagalarm innebærer at det kan gjennomføres en CT-undersøkelse av hodet hos pasienter med symptomer på hjerneslag. Dersom undersøkelsen utelukker blødning i hjernen, vil vakthavende lege i Sandnessjøen avgjøre om det skal gis trombolytisk (blodproppoppløsende) behandling. Dette utføres av ambulansepersonell etter samme prosedyre som i Brønnøysund. Det er svært viktig at slik behandling gis så raskt som mulig for å unngå varig hjerneskade. CT-apparatet betjenes av radiograf på dagtid, men i vakttid fjernstyres den fra Sandnessjøen. Det må anskaffes en ny CT i Mosjøen.

Prosessen har vært åpen og koordineringsgruppen har stilt spørsmål og oppdrag til klinikkene, som igjen er tatt i linjen. Verken enkelte lokasjoner eller fagmiljø vet mer enn andre.

Helgelandssykehuset praktiserer utstrakt åpenhet, vi legger informasjon ut på nettsiden og derfor kan media fort fange det opp uten at ansatte har orientert seg eller blitt orientert i linjen.

Helse Nord RHF gjennomførte en offentlig anbudsprosess i anledning kjøp av private rehabiliteringstjenester. Der vant ikke Helgeland Rehabilitering fram. Helgelandssykehuset var ikke involvert i den prosessen. Nå åpner det seg en mulighet i Mosjøen, både areal- og personellmessig. Der er tanken at kommuner og Helgelandssykehuset organiserer et rehabiliteringstilbud sammen. 

Prosess

Saken skal styrebehandles i et ekstraordinært styremøte 24. januar 2025.

Forslaget om etablering av en akuttpsykiatrisk enhet i Mo i Rana baseres på en ROS- analyse. Hva gjelder somatikken, ønsker vi innspill fra eksterne og interne interessenter på løsningsforslag mens risikovurdering pågår. Forslaget som skal styrebehandles vil inneholde en ROS-analyse. 

Det skal vi se nærmere på etter ROS-analysen. Det første vil være å overføre akutt- og døgnfunksjonene fra Mosjøen for å redusere kostnadene hurtigst mulig. Saken som legges fram for styret vil inneholde en gjennomføringsplan. 

Ansatte har fire representanter i Helgelandssykehusets styre. Det er fem ansatterepresentanter i administrerende direktørs utvidede ledergruppe. Det avholdes møter med foretakstillitsvalgte og foretaksverneombud, foretakets arbeidsmiljøutvalg, alle klinikkene har arbeidsmiljøråd, ledere har informasjons- og personalmøter, og det avholdes særmøter med vernetjenesten. Før saken om funksjons- og oppgavedeling skal sendes til styret skal den i tråd med hovedavtalen drøftes med foretakstillitsvalgte.

Helse Nord startet et endring- og omstillingsarbeid høsten 2022. Sak om fremtidig struktur på Helgeland ble vedtatt i Helse Nord 19. juni 2024. Helseministeren avholdt et foretaksmøte 3. juli 2024 og Helgelandssykehuset fikk oppdraget fra Helse Nord 30. august 2024. Derfor går vi i gang med funksjons- og oppgavedeling både innen somatikk og psykisk helse og rus nå.  

Det er i tillegg et økonomisk omstillingsbehov, per tiden i størrelse 170 millioner. 

Beslutningen ble tatt av helseminister Jan Christian Vestre, som ga oppdraget til Helse Nord i foretaksmøte 3. juli 2024. Helse Nord har gitt styret i Helgelandssykehuset oppdraget i foretaksmøtet 30. august.  

Oversikten finner du her: Dokumenter og presentasjoner - Helgelandssykehuset HF. Oversikten oppdateres når det er behov for det.

Administerende direktør og medisinsk direktør er oppdragsgiver i arbeidet. Saksansvarlig er Pål Madsen. Koordineringsgruppen som utreder består av Sturla Ditlefsen, leder og koordinator, Pål Madsen, somatikk, og Rune Holm, psykisk helse og rus.

I arbeidet med funksjons- og oppgavedeling har administrerende direktør utvidet sammensetningen av ledelsen med fire representanter fra tillitsvalgte, foretaksverneombud, to brukerrepresentanter og en representant fra Helgelandssykehusets ungdomsråd. 

Underveis i utredningen har administrerende direktør og saksbehandlerne ukentlige statusmøter med Helse Nord med det formål å diskutere saker som er naturlig i utredningen.

Etter at Helgelandssykehuset er ferdig med sin behandling av saken i et ekstraordinært styremøte i januar/februar 2025, skal Helse Nord gjøre sitt vedtak 25. februar 2025.

Du finner en detaljert fremdriftsplan samt en tidslinje med de viktigste milepælene her: Fremdriftsplan - Helgelandssykehuset HF og Tidslinje - Helgelandssykehuset HF

Det er viktig for en god prosess at alle stemmer kommer frem. I arbeidet vil koordineringsgruppen sende ut oppdrag til klinikkene. Fagmiljøene involveres i klinikkene og får komme med sine faglige vurderinger til de som saksbehandler saken. Hvis det er interne faglige uenigheter så vil det fremkomme.  

Helgelandssykehuset har som intensjon å snakke med kommunene om mulig samarbeid for å sikre pasientene på Helgeland enda bedre tjenester i fremtiden. Kommunene vil involveres på ulike måter.

For det første har alle kommunene sendt inn høringssvar i tidligere prosesser der innholdet er kjent for oss. For det andre avholder vi dialog- og samarbeidsmøter med vertskommunene i uke 39, med vertskommunene Brønnøy, Alstahaug, Vefsn og Rana.

Et tredje tiltak er at vi har innkalt alle kommunene på Helgeland til dialog- og samarbeidsmøter i uke 41.

Kommunene får tilgang til et høringsutkast til sak 4. november 2024, og får tiden frem til 12. desember til å komme med innspill dersom de har en annen mening enn de løsningene saken legger opp til.  

Det er naturlig at vi bruker det vi har gjort i utviklingsprogram 9, 10,11 der det vurderes som riktig, gitt at forutsetningene er noe endret. Da vil vi skrive det i saken. Rapporten om nullsamtalene er offentliggjort og vil brukes. Risiko- og sårbarhetsanalysen som ble jobbet frem for å følge opp risikofaktorene i implementeringen av utviklingsprogrammet ble ikke behandlet i programstyret fordi Helse Nord jobbet med struktur på Helgeland samtidig.

Sist oppdatert 21.01.2025