Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Fikk akseptert sin andre vitenskapelige artikkel i høyt rangert tidsskift

Studiet handler om D-vitamin-nivå hos barn som spiser plantebasert kontra de som er altetende. – En anerkjennelse av hvor viktig og relevant forskningen vår er, sier overlege og barnelege Chandra Devulapalli.

Beate Nygård Johansson, kommunikasjonsrådgiver
Publisert 25.11.2024
Mann i hvit skjorte

Foto: Ella Johanne Jåsund

- Det føles utrolig flott å ha fått to artikler akseptert i Acta Paediatrica på under ett år, sier overlege og barnelege Chandra Devulapalli.

I løpet av ett år har overlege og barnelege Chandra Devulapalli fått publisert to vitenskapelige artikler i det anerkjente tidsskriftet Acta Paediatrica. I begge artiklene tar han for seg forskning på D-vitamin. I oversiktsartikkelen som ble publisert i høst, har han sett på forskjeller i nivåer av D-vitamin hos barn som bare spiser plantebasert mat, kontra de som er altetende.

Målet med studien var å evaluere forskningsartikler som analyserer kosthold, nivåer av D-vitamin og kroppsmålinger hos barn som har vegetarisk, vegansk og altetende kosthold.

Den første artikkelen han fikk publisert, handler om D-vitamininntaket hos barn som bor i Norge.

God respons

- Det føles utrolig flott å ha fått to artikler akseptert i Acta Paediatrica på under ett år. For meg er dette en anerkjennelse av hvor viktig og relevant forskningen vår er, noe som selvfølgelig motiverer til å fortsette arbeidet. Det har også vært veldig spennende å se responsen fra både fagmiljøet og andre interesserte, sier Chandra Devulapalli som har fått mange positive tilbakemeldinger og flere interessante spørsmål i etterkant.

Acta Paediatrica er et anerkjent tidsskrift for vitenskapelige artikler om barneforskning, og har stor påvirkningskraft.

Konklusjon

Barn i vekst og utvikling trenger vitamin D for god helse i skjelett, muskler og immunsystem. Det er uttrykt bekymring for om et plantebasert kosthold dekker behovet for essensielle mikronæringsstoffer som vitamin D.  

Konkusjonen på studiet viser at barn i alle kostholdsgrupper kan ha lavt vitamin D-inntak, men tilskudd bør vurderes for de med utilstrekkelig soleksponering, spesielt de som unngår animalske produkter.

Setter Helgelandssykehuset på kartet

- Dette er fantastisk for Devulapalli selv som forsker, men også for Helgelandssykehuset. Det er svært viktig for vår satsning på mer og bedre forskning som kommer pasientene til gode, sier Nina Mørkved som er forsknings- og innovasjonssjef i Helgelandssykehuset.

- Forskningen her er med på å sette Helgelandssykehuset på kartet som et fremoverlent forskningsorientert helseforetak, og viser at vi kan levere forskning på høyt internasjonalt nivå, fortsetter hun.

Grunnlag

Grunnlaget Devulapalli har basert studiet sitt på, er ni studier publisert mellom 2000 og 2023. Fire av studiene rapporterte lavere vitamin D-inntak hos barn med vegetarisk og vegansk kosthold sammenlignet med barn som spiser altetende kost.

Tre studier fant lavere nivåer av D-vitamin hos barn med vegetarisk og vegansk kosthold. Spesielt viste én studie lavere nivåer hos veganere enn hos altetere, en annen viste lavere nivåer hos vegetarianere og veganere som ikke tok kosttilskudd, og en tredje rapporterte lavere nivåer hos asiatiske barn i alderen tre til fire og et halvt år sammenlignet med barn av europeisk opprinnelse.

Tre studier fant ingen signifikante forskjeller i nivåer mellom kostholdsgruppene. Tre studier som undersøkte kroppsmål viste at vegetarianere har tilsvarende kroppshøyde og vekt som altetere.

Metode

Litteraturgjennomgangen undersøkte vitamin D-statusen hos barn i alderen 1–18 år ved å systematisk søke i databasene PubMed, Google Scholar og Scopus for perioden 1. januar 2000 til 31. desember 2023.

Her kan du lese hele artikkelen i Acta Paediatrica.

Forskning- og innovasjon i Helgelandssykehuset

På disse sidene har vi samlet mye informasjon, tips og råd om forskning og innovasjon i Helgelandssykehuset.

Forskning og innovasjon
Finger som peker opp