Null fristbrudd ved habiliteringstjenesten, Psykisk helse og rus – Helgelandssykehuset
Habiliteringstjenesten i Psykisk helse og rus ved Helgelandssykehuset har nådd en viktig milepæl: For første gang på fire år er antallet fristbrudd redusert til null.

– Dette er et resultat av målrettet innsats over tid. Vi står fortsatt overfor utfordringer, men utsiktene er lovende. Jeg er svært stolt av den formidable innsatsen alle ansatte har lagt ned i denne perioden, sier Andreas Bjørn, enhetsleder for habiliteringstjenesten i Psykisk helse og rus.
Han beskriver det som en suksesshistorie: – Fra å ha flere fristbrudd for bare et par år siden, til nå å være helt i null, viser et betydelig felles løft i hele enheten.
Det er i tråd med Helgelandssykehusets prioriteringer. Oppgaveglidning, økte ressurser og godt samarbeid har vist seg å være en effektiv tilnærming for å nå målene våre.
Ved inngangen til 2022 opplevde enheten en markant økning i antall fristbrudd, som følge av flere samtidige endringer.
Habiliteringstjenesten overtok da ansvaret for all utredning av barn og voksne med autismespekterforstyrrelser ved Helgelandssykehuset – en oppgave som tidligere lå hos flere BUP- og VOP-enheter. Samtidig ble Helgelandssykehuset tillagt utredningsansvar for barn i regionen som tidligere ble utredet ved autismeteamet ved Nordlandssykehuset. Dette sammenfalt med en nasjonal økning i henvisninger til autismeutredning.
På dette tidspunktet var ikke habiliteringstjenesten bemannet i tråd med den økte arbeidsmengden.
I løpet av perioden har habiliteringstjenesten styrket kapasiteten betydelig – både med nye spesialister og konsulenter, samt gjennom en grundig gjennomgang og forbedring av rutiner og prosedyrer. I tillegg har mange nyansatte gjennomgått opplæring i et krevende fagfelt som innebærer kompleks logistikk og planlegging.
Tjenesten dekker alle fire lokalisasjonene i Helgelandssykehuset, noe som krever omfattende ambulering av fagpersoner i både utrednings- og behandlingsforløp.
Siden sommeren 2023 har enheten innført en ny organisasjonsmodell med spesialiserte utrednings- og oppfølgingsteam.
Det er også gjort prioriteringer i teamenes sammensetning, der enkelte jobber spesifikt med barn og unge, mens andre har ansvar for voksne pasienter.
Det er verdt å merke seg at en stor andel av henvendelsene er sekundærhenvisninger, som ikke registreres i statistikken for fristbrudd.
Her er enheten også svært nær målet – pr. i dag er det kun én voksen pasient som har passert frist.
Som del av det nasjonale Ventetidsløftet har habiliteringstjenesten i psykisk helse og rus mottatt midler fra Helse Nord for midlertidig styrking av bemanningen knyttet til autismeutredninger. Derigjennom har en midlertidig stilling hatt stor betydning for arbeidet med å redusere fristbrudd, og har vært et viktig bidrag til at tjenesten nå er i mål.
– Selv om ventelister fortsatt vil være en utfordring, har vi stor tro på at vi kan holde antallet fristbrudd lavt – og helst på null – også fremover, sier Andreas Bjørn.
Fakta:
Habiliteringstjenestens målgruppe:
Barn, unge og voksne med utviklingshemming, autisme, Aspergers syndrom, tilleggsvansker (som psykisk sykdom og atferdsproblemer), sjeldne funksjonshemninger og progressive sykdommer.
Hva er habilitering?
Habilitering innebærer å legge til rette for utvikling, støtte og bevaring av funksjonsevne hos personer med medfødt eller tidlig ervervet funksjonshemming.
Målet er å gi den enkelte mulighet til å leve et mest mulig selvstendig og meningsfullt liv.
Hva er et fristbrudd?
Et fristbrudd oppstår når pasienter med rett til prioritert helsehjelp ikke får påbegynt behandlingen innen fristen satt for forsvarlig oppstart.
Retten skal sikre et trygt pasientforløp og lik tilgang til spesialisthelsetjenesten for dem som trenger det mest.
Ventetidsløftet:
Et nasjonalt initiativ lansert 13. mai 2024 for å redusere ventetider og fristbrudd ved landets sykehus.
Bak initiativet står regjeringen, arbeidstakerorganisasjoner, arbeidsgiverorganisasjoner og de fire regionale helseforetakene.