Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Funksjons- og oppgavefordeling – intern løypemelding

Det er nå ca. fem uker til styremøtet i Helgelandssykehuset. Hva skjer nå og hva gjenstår av arbeid før vi publiserer styresaken en uke før, 17. januar 2025.

Publisert 23.12.2024
Sist oppdatert 07.01.2025
Funksjons- og oppgavefordeling vist i statistikk

Hva er oppdraget 

Helgelandssykehuset HF skal 

a.    videreføres som ett sykehus, med to geografiske akuttsykehus, i Mo i Rana og Sandnessjøen. 
b.    yte somatiske akuttfunksjoner ved lokalisasjonene i Sandnessjøen og Mo i Rana.  
c.    videreføre fødeavdelingene i Sandnessjøen og Mo i Rana i tråd med føringene i Nasjonal helse- og samhandlingsplan.  
d.    utarbeide et forslag til funksjons- og oppgavefordeling ut over de somatiske akuttfunksjonene, som legges fram for eget styre.  Forslaget skal inkludere rehabilitering, psykisk helsevern og tverrfaglig spesialisert behandling for rusmiddelavhengige. 
e.    legge fram forslag til funksjons- og oppgavefordeling til Helse Nord RHF innen RHF-ets styremøte i desember 2024. Forslaget skal inneholde en framdriftsplan for gjennomføring, og konkret beskrive forslag til hvordan Helgelandssykehuset HF kan benytte kompetanse, lokaler, medisinteknisk utstyr og øvrig infrastruktur på en måte som sikrer god kvalitet i tjenestene samt rasjonell og bærekraftig drift.  
f.    innrette forslaget slik at det minimerer behovet for investeringer i bygg eller medisinsk teknisk utstyr. 
g.    sikre gode prehospitale tjenester tilpasset de endringer som foreslås. 
h.    søke samarbeid med kommunene rundt de fire lokalisasjonene, for å realisere en samhandling som styrker pasientbehandlingen, i tråd med Nasjonal helse- og samhandlingsplan. 
i.    ha jevnlig dialog med Helse Nord RHF under utarbeidelsen av forslaget til funksjons- og oppgavefordeling. Helse Nord forutsetter god medvirkning fra brukere og ansatte og forankring med relevante interessenter underveis i arbeidet. 
j.    sørge for at ledelsen har regelmessig tilstedeværelse ved de fire lokalisasjonene. 

Her kan du lese mandatet gitt av styret i Helgelandssykehuset 11.09.2024: 20240911-styresak-80-vedlegg-2-mandat-for-funksjons--og-oppgavefordeling-i-helgelandssykehuset..pdf 

Hva skjer i tiden fremover? 

Høringsinnspill 

Innspillene ligger på foretakets sider “endring- og omstilling” og er godt besøkt. Det er laget to oppsummeringer: Hva mener kommunene og Tilbakemelding etter tema. Disse ble presentert utvidet ledermøte 18.12.2024.  

Vi har sendt brev til alle kommuner og takket for innspill. Her har vi presisert at flere av høringssvarene berører vedtaket om den overordnede strukturen, antall akuttsykehus på Helgeland og plassering av disse. Det ligger ikke til Helgelandssykehusets mandat å behandle disse. Kommunenes innspill til den overordnede strukturen, som er politisk vedtatt, vil derfor ikke kunne få innvirkning på den oppgaven Helgelandssykehuset er satt til å løse. 

I tillegg har det kommet 40 innspill fra egne medarbeidere. Det er fra organisasjoner, vernetjenesten, fagmiljøer, avdelinger og enkeltpersoner. Vi vil takke alle som har bidratt med høringsinnspill.  

Tidsplan og møtearenaer 

Helgelandssykehuset har utarbeidet et løsningsforslag til funksjons- og oppgavefordeling,  

som hadde høringsfrist 13.12.2024. Saken skal styrebehandles i Helgelandssykehuset 24.01.2025. Saken skal til slutt vedtas i Helse Nords styre 26.2.2025.  

Sykehusledelsen skal samles 27.12.2024 for å diskutere høringsinnspillene opp mot løsningsforslaget som ble sendt ut på høring.  

Sykehusledelsen skal samles 07.01.2025 for å diskutere gjennomføringsplan som er en del av oppdraget, se pkt. e: Forslaget skal inneholde en framdriftsplan for gjennomføring.  

Vi gjennomfører et møte i utvidet ledergruppe 08.01.2025.  

Saken skal drøftes med tillitsvalgte i FTV møte 15.01.2025. Samme dag skal vi avholde et møte i Arbeidsmiljøutvalget (AMU) med løsningsforslaget til diskusjon i et HMS-perspektiv. Referater og protokoller blir lagt ved styresaken.  

Vi gjennomfører et møte i utvidet ledergruppe 16.01.2025.  

Det er møte i brukerutvalget 17.01.2025 der saken diskuteres for siste gang før den styrebehandles.  

Den 17.01.2025 publiserer administrerende direktør saken til styret i Helgelandssykehuset.  

Dialog med kommuner 

Hver tirsdag møter AD, samhandlingssjef, koordinator for prosessen og kommunikasjonssjef administrativ og politisk ledelse i Vefsn, Grane og Hattfjelldal for gjensidig informasjonsutveksling.  

Helgelandssykehuset og kommunene Vefsn, Grane og Hattfjelldal skal møtes 14.01.2025 der formålet er å starte en diskusjon knyttet til mulig samarbeid om senger i kommunene. Agendaen er: 1) Gjennomgang av eksisterende situasjon med senger i kommunene 2) Identifisering av utfordringer og behov 3) Diskusjon om mulige løsninger og samarbeid. Møtet er kommet i stand fordi vi i høringsrapporten foreslår et mulig samarbeid om senger med tanke på rehabilitering i Mosjøen.  

Alle referater fra møter i forbindelse med dette arbeidet legges ut på arbeidets hjemmeside: Referater - Helgelandssykehuset HF  

ROS-analyser  

I sammenheng med prosessen skal det gjennomføres tre ROS-analyser.  

1. Forsvarlig drift (før vedtak): Analyse av kvalitet i pasientbehandling, beredskap/kapasitet, personellbelastning, bruk av bygg og utstyr, samt økonomi. Denne analysen legger premisser for det endelige løsningsforslaget, og vil foreligge som grunnlag for styrebehandling i Helgelandssykehuset 24.januar 2025.

Det er ROS forsvarlig drift som skal følge saken til styremøtet 24.01.2025. De som har bidratt inn til dette arbeidet har vært oppnevnt av AD og av foretakstillitsvalgte og foretaksverneombud. Alle har fått samme rolle i arbeidet som er ledet av kvalitetsavdelingen i fagstab, med bidrag fra ekstern ressurs fra Helse Nords risikostyringsnettverk og vår egen foretaksadvokat. Takk til alle som har bidratt. 

2. HMS i omstilling: Analyse av omstillingsprosessens konsekvenser for arbeidsmiljøet med fokus på roller, oppgaver og psykososiale forhold. ROS-HMS gjennomføres i henhold til krav i Arbeidsmiljøloven og Forskrift om systematisk helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid i virksomheter. Verktøyet skal deles med alle berørte ledere. ROS skal skje på enhetsnivå, og følges opp i klinikkenes AMR (Arbeidsmiljøråd). Verktøyet utvikles før 24. januar, og vi bruker perioden fremt til vedtak i Helse Nord til intern opplæring av ledere. ROS gjennomføres på enhetene med frist 1. mai.

Det er flere innspill om hvem som ivaretar ansatte og arbeidsmiljø frem til da. Klinikksjefene i somatikk, avdelingsledere og AD har diskutert saken med råd fra HR-sjef. Vi er enige om at den beste ivaretakelse av informasjon og kommunikasjon skjer i linja. Dette er det særlig oppmerksomhet på i Mosjøen, og avdelingsledere og klinikksjefer er tett på. 

3. OU prehospital: ROS-analyse knyttet til prehospital akuttmedisinsk beredskap. Utføres sammen med representanter fra kommunene Vefsn, Grane og Hattfjelldal, fastleger og brukerutvalget. Arbeidet pågår og fortsetter utover våren 2025.

Personell, utdanning og kompetanse

Koordineringsgruppen skriver på et kapittel til saken til styret som skal omhandle personell, utdanning og kompetanse (PUK) der vi både begrunner valg av løsning opp mot mandatets pkt. e og ser fremover med tanke på bemanningssituasjonen fremover både internt og hva kommunene har meddelt oss i vår dialog med dem.

Pkt. e: … og konkret beskrive forslag til hvordan Helgelandssykehuset HF kan benytte kompetanse, lokaler, medisinteknisk utstyr og øvrig infrastruktur på en måte som sikrer god kvalitet i tjenestene samt rasjonell og bærekraftig drift.  

Teksten skal diskuteres i sykehusledelsen 07.01.2025 og utvidet ledermøte 08.01.2025 før den presenteres i saken.