Nofal var en av to leger fra Helgelandssykehuset som kom gjennom det trange nåløyet og fikk foredra om fag og utvikling under årets kirurgiske høstmøte i Oslo, en nasjonal fagkonferanse som har mer enn 100 års lange tradisjoner.
Helgelandssykehusets fagmiljø innenfor urologi var godt representert med Ramona Nofal, overlege i urologi, og Hanne Hoff Hansen, konstituert overlege, som begge i år fikk godkjent sine abstrakt, som er en beskrivelse av sitt foredrag. Dermed var det duket for å inspirere forsamlingen med transperineale prostatabiopsier og om resultatene man finner i sammenligningen mellom ulike metoder.
- Vi fikk veldig god respons på høstmøtet. Flere tok kontakt med oss der og da, og noen har tatt kontakt med oss i ettertid. Fagmiljøer fra Trondheim, Bergen og Oslo har vist stor interesse for det vi holder på med. I tillegg har flere enkeltvise urologer tatt kontakt for å få vite mer, sier Ramona Nofal.
Gunnleiv Birkeland, overlege og enhetsleder, deltok også på høstmøtet. Han støtter opp under dette:
- Det ble en fantastisk respons. Mange kom med spørsmål og viste stor entusiasme. Vi får kred for å være så langt femme i dette arbeidet.
Metoden
Den nye metoden for å avdekke kreft i prostata tilbys nå to steder i Norge; ved Aker universitetssykehus i Oslo og ved Helgelandssykehuset Mosjøen. Metoden krever ikke bare moderne utstyr, men også et tverrfaglig samarbeid mellom medisinsk- og teknisk ekspertise.

Ramona Nofal på det kirurgiske høstmøtet.
I Helgelandssykehuset har man satt sammen et godt faglig sammensatt team og man har lykkes med å få ledelsen til å investere i nytt utstyr, slik at helsemessige gevinster kan tilfalle pasientene på Helgeland.
Nofal forklarer hvordan den nye metoden skiller seg fra den gamle og hvorfor dette er så bra for pasientene:
- Tidligere har vi hentet ut vevsprøve (biopsi) av prostata via endetarmen, noe som medførte stor fare for infeksjon og andre problemer. Nå henter vi ut prøven ved å stikke i huden i mellomkjøttet, det vil si i området mellom testiklene og endetarmsåpningen. På denne måten er risikoen for infeksjon eller bakteriesmitte redusert, fra 7 prosent til under 1 prosent. Risiko for sykehusinnleggelse har gått ned fra ca. 5 prosent til under 1 prosent. Arbeidet med å kvalitetssikre og dokumentere fortsetter og er en del av et pågående masterprogram.

Hanne Hoff Pettersen på det kirurgiske høstmøtet.
Treffsikkerhet gir trygghet
Ved bruk av forbedret metode, MR og MR-radiologiske analyser, kan man hente prøven nøyaktig på det punktet der det ser ut som celleforandringer.
- Ved å treffe bedre vil vi kunne avdekke kreft på et tidligere stadium og kan komme fortere inn i behandlingsforløp. Selvfølgelig vil det også være en fordel å raskt få avkreftet sykdom. Denne metoden gir pasientene en større trygghet på alle måter, sier Nofal.