Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Helgelandssykehuset med i nasjonalt forskningsprosjekt

Helgelandssykehuset har en sentral rolle i ledelsen av det nasjonale forskningsprosjektet KIT – The Key to Integrated Trauma treatment in psychosis (Nøkkelen til integrert traumebehandling ved psykose). Prosjektet har som mål å undersøke effekten av traumebehandling som et supplement til standard behandling for pasienter med psykose.

Snorre Nicolaisen, kommunikasjonsrådgiver
Publisert 28.03.2025
Sist oppdatert 04.04.2025
To smilende damer
Prosjektleder Nina Mørkved og PhD-stipenidat Malgorzata Solowiej-Czaban

Det kliniske behandlingsstudiet skal evaluere traumebehandlingens effekt for denne pasientgruppen, med en første implementeringsfase i Bergen og på Helgeland. På nasjonalt nivå vil studien starte opp høsten 2025.

Forskningen ved Helgelandssykehuset ledes av Nina Mørkved, førsteamanuensis (PhD) og psykologspesialist ved Helgelandssykehuset HF og Institutt for psykologi ved UiT Norges arktiske universitet. Mørkved er en nasjonal ekspert på sammenhengen mellom traumer og psykose og er hovedveileder for prosjektets PhD-kandidat, en stilling finansiert av Helse Nord.

Studien ledes nasjonalt av Else-Marie Løberg, professor og psykologspesialist, Helse Bergen. Øvrige sentrale bidragsytere i studien inkluderer Malgorzata Solowiej-Czaban, PhD-stipendiat, samt Kristine I. Hovland, studiesykepleier.

I februar 2025 ble den første pasienten inkludert i KIT-studien, som er en klinisk randomisert studie med en total finansiering på omtrent 15 millioner kroner fra Helse Nord (inkludert midler til PhD-stipend og postdoktorstilling). Pasientinklusjon startet i Bergen i januar 2025.

Forskning viser at en stor andel av personer med psykose har vært utsatt for traumatiske opplevelser og opplever vedvarende ettervirkninger av disse. Til tross for dette tilbys de i dag sjelden målrettet traumebehandling. KIT-prosjektet har derfor som mål å utvikle en effektiv og evidensbasert behandlingsmetode for denne pasientgruppen, samt å styrke den persontilpassede behandlingsverktøykassen innen psykosebehandling.