Forskning- og innovasjon i Helgelandssykehuset
På disse sidene har vi samlet mye informasjon, tips og råd om forskning og innovasjon i Helgelandssykehuset.
Mange av Helgelandssykehusets pasienter og pårørende vil i løpet de neste to årene motta en invitasjon til å delta i et forskningsprosjekt.
Foto: Helgelandssykehuset
Invitasjonen går til pasienter eller pårørende til pasienter med alvorlige infeksjoner som har vært behandlet ved Helgelandssykehuset.
Det er frivillig å delta, men for å få god kvalitet i forskningen, er vi avhengige av at så mange som mulig takker ja. Samtykkeskjemaet kommer i posten og sendes tilbake i ferdigfrankert konvolutt. De som inviteres til å delta er voksne pasienter som har vært innlagt med blodforgiftning i Helgelandssykehuset fra 2018 og frem til prosjektets slutt i 2027. Prosjektet har fått alle forskningsetiske og personvernmessige godkjenninger til å gå i gang.
Forskningen er del av doktorgradsarbeidet til medisinsk direktør Hege Sjåvik i Helgelandssykehuset. Arbeidet skjer i tett samarbeid med overlege Kristoffer Hammer Endresen i Nordlandssykehuset og andre forskere ved Nordlandssykehuset, Universitetssykehuset i Nord-Norge og UiT Norges arktiske universitet.
Hovedmålene med forskningsprosjektet er:
- Forskningen omhandler en stor og voksende pasientgruppe. Behandlingskvaliteten og organiseringen av tjenestene påvirker både den enkelte pasient, og bærekraften i tjenestene våre. Det er vi i lokalsykehusene som må skaffe kunnskap om våre tjenester. Målet er å bidra til bedre pasientbehandling i lokalsykehus, sier Hege Sjåvik.
Hammer Endresen understreker at raskere blodprøvesvar vil bidra til at man kan starte effektiv antibiotikabehandling tidligere. Han påpeker også at riktig bruk av antibiotika er svært viktig for å hindre utviklingen av antibiotikaresistens.
Med på laget er også brukerrepresentant fra Helgelandssykehuset, Anne Lise Brygfjeld.
- Det er viktig og positivt for pasientene at det forskes på tjenestene i lokalsykehus. Jeg oppfordrer alle som får invitasjon til å delta i prosjektet, sier hun.
I tillegg har forskningen akademisk støtte fra Nasjonalt senter for antibiotikabruk i sykehus og Karolinska Institutet i Sverige. Forskningen er støttet og finansiert av midler fra Helse Nord.
På disse sidene har vi samlet mye informasjon, tips og råd om forskning og innovasjon i Helgelandssykehuset.