Behandling, Distal radiusfraktur, konservativ behandling

Brudd i håndledd, behandling med gips

Håndleddsbrudd er en av de vanligste bruddtypene, og er brudd like ovenfor eller i selve håndleddet. Bruddet må som oftest settes på plass i riktig stilling før gipsing. I de tilfellene hvor operasjon ikke er nødvendig, vil en gips være tilstrekkelig behandling for håndleddsbruddet. Gipsbehandlingen varer vanligvis i fire til seks uker.

Før

Håndleddsbrudd er en akutt skade og blir vanligvis behandlet med gips samme dag. Gipsbehandlingen skjer som oftest på legevakt, men noen ganger også i akuttmottak på sykehus.

Under

I forkant av gipsing vil du få lokalbedøvelse. Bruddet kan deretter settes på plass (reponeres). Gipsen blir lagt slik at bruddet skal holdes i ro og gro i best mulig stilling.

Etter

Gipsen må ikke dekkes av klær, dyne eller lignende første døgnet etter den er lagt på, da den trenger luft for å tørke helt.

Etter 10-12 dager blir bruddet kontrollert med et røntgenbilde ved behov.

Mens du har gipsen på er det viktig å:

  • Holde hånden over hjertehøyde mest mulig. Dette gjelder særlig de første 1-2 ukene, og dersom fingrene har tendens til å hovne opp.
  • Stadig bevege fingrene, uten å bruke mye kraft, det vil si knytte og strekke fingrene fullstendig. Hvis dette er vanskelig, kan den motsatte hånden brukes til å hjelpe til i bevegelsen. Se mer detaljert under «Beveg fingrene».
  • Trene bøy og strekk i albueleddet og løfte hele armen høyt over hodet slik at skulderen ikke stivner.
  • Dekke gipsen med en tett plastpose som tapes til huden, når du dusjer. Kalkgips ødelegges i vann. Kunstgipsen tåler vann, men huden under gipsen kan ta skade av fuktigheten. På apoteket kan du kjøpe egnede dusjposer.

Armen skal ikke legges i fatle. Etter hvert kan armen brukes til lettere gjøremål.

Informasjon fra fysioterapeut

  • Unngå brå belastning på hånden, som for eksempel fall, slag og støt.
  • Unngå å vri underarmen inne i gipsen.
  • Dersom du bruker ganghjelpemiddel, kan du støtte deg med hånden så lenge det skjer rolig og kontrollert og ikke provoserer smerte. Smertegrensen er oftest en god indikator for hvor mye du kan gjøre. Du kan fritt støtte eller bære med albuen.

Bruk hånden så normalt som mulig til vanlige, lette aktiviteter. Bruk hånden til å kle på deg eller smøre en brødskive så langt det går.

Når du vekselsvis knytter hånden og spriker fingrene, aktiverer du vene-muskelpumpen. På denne måten pumper du hevelsen ut av hånden. Når hevelsen går ned, blir det lettere å bevege og da skaper du en god sirkel. Derfor er det svært viktig å komme raskt i gang med å bevege fingrene så mye som gipsen tillater. 

  • Strekk alle fingrene samtidig.
  • Sprik med fingrene.
  • Få med tommelen når du spriker med fingrene.
  • Knytt hånden. Prøv å få fingertuppene helt inn i håndflaten.
  • Hjelp den skadde hånden med den friske, for å få fingertuppene helt inn i håndflaten.
  • For å klare å knytte hånden, må du bøye de store knokene (metacarpophalangialleddene). Hold tommelen på den friske hånden inni den skadde hånden, og hjelp til med frisk hånd for å bøye i de store knokene.
  • Beveg tommelen mot en og en fingertupp etter tur.

Beveg skulderen og albuen normalt for at de uskadde leddene ikke skal stivne til. Strekk armen opp mot taket, over på motsatt skulder og bak på ryggen. Strekk armene ut og bakover.

Gruppe gjør armøvelser. Foto

Det er vanlig at hånden er hoven den første tiden etter bruddet. Hold hånden over hjertehøyde for mest effektiv drenasje av hevelsen. Når du sitter kan du hvile armen oppå sofaryggen, på nabostolens ryggstøtte, på en pute i vinduskarmen eller på et høyt bord.

Så lenge det er vondt å pendle normalt med armen når du går, kan du hvile hånden i jakkelommen. Strekk og knytt hånden vekselsvis inne i lommen, siden fingerbevegelse er det mest effektive tiltaket for å få ned hevelsen.

Kvinne hviler arm på stolrygg. Foto

Så snart gipsen er tatt av, skal du begynne å bevege håndleddet i alle retninger. Det er normalt at det er stivt og ømt i ledd og muskulatur etter at gipsen er fjernet. Bevegeligheten skal gradvis komme tilbake når du gjør øvelser og tar i bruk hånden til daglige aktiviteter. Ømhet i ytterstillingene er normalt.

Det er viktig at du normaliserer aktiviteter og bevegelsesmønsteret ditt så raskt som mulig.

Unngå fall, slag og støt mot håndleddet den første tiden. Vær forsiktig på glatt føre og med risikoaktiviteter som ballidretter, kontaktidrett, trampoline, ski og annet der det er lett for å falle og ta seg for med hendene.

Det er lettere å slå opp igjen bruddet den første tiden. Risikoen er gradvis avtagende over de første månedene. Tungt, fysisk arbeid må du trappe opp gradvis. Smertegrensen er oftest en god indikator for hvor mye du kan gjøre.

Hånden tåler mer enn det som vises i øvelsesprogrammet. Du kan tøye hånden med kraft. For eksempel kan du støtte håndflaten på et bord og legge vekt på den, for å tøye håndleddet bakover.

Vær oppmerksom

Dersom du opplever økt hevelse i fingrene og økt smerte, kan dette være tegn på for stram gips. Dersom det ikke hjelper å bevege fingrene og å heve armen, bør du straks ta kontakt med lege. Dersom du er i tvil, ring lege for råd.

Du bør vente med å kjøre bil selv til du har god bevegelighet i håndleddet igjen. 

Kontakt

Nyheter