Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

EIB-test

EIB står for Exersice Induced Bronkokontriksjon. Ved bronkokonstriksjon trekker deler av luftveiene seg sammen (bronkiene), og det blir tyngre å puste. Bronkokonstriksjon ved anstrengelse er vanlig hos barn og unge med ubehandlet eller dårlig behandlet astma, og tidligere kalte man det Exercise Induced Asthma (EIA). Siden bronkokonstriksjonen etter anstrengelse også kan skje uten at man har astma, har man skiftet betegnelse til EIB for å dekke begge deler. Fra 6–7 års alder gjennomføres EIB-testen som en tredemølletest, mens den for mindre barn utføres som en «herjetest» som innebærer løping i gang/trapp.

Henvisning og vurdering

Det er fastlegen som henviser til sykehuset for EIB-test.

Før

  • Spis frokost, men vær ikke for mett rett før undersøkelsen.
  • Unngå fysiske anstrengelser samme dag som undersøkelsen.
  • Ta med ledige klær som er lett å bevege seg i. Gjerne joggesko og treningstøy hvis du har.
  • Noen astma-medisiner kan påvirke resultatet av testen. Det er derfor viktig at du følger anbefalingene nedenfor:
    • De siste 8 timene før testen skal du ikke ta anfallsmedisin (av typen Beta-2-antagonister / Ipratropium-bromid) som Ventoline, Airomir, Bricanyl, Ipraxa eller Atrovent, dersom ikke annet er avtalt.
    • De siste 24 timene før undersøkelsen kan du ikke ta langtidsvirkende medisiner (av typen Beta-2-antagonister inkludert kombinasjonspreparat) som Serevent, Seretide, Symbicort, Oxis eller Relvar Ellipta.
    • De siste 48 timene før undersøkelsen kan du ikke ta langtidsvirkende medisiner (av typen Leukotrienantagonister) som Singulair eller Montelukast.
    • Inhalasjonsstereoider som Pulmicort, Flutide, Aerobec eller Alvesco kan tas som vanlig.

Dersom du i løpet av de siste to ukene har hatt, eller har en pågående infeksjon i luftveiene, eller en tydelig forverring av din astma, må du ta kontakt med oss. Da kan vi vurdere om vi kan gjennomføre timeavtalen, eller om vi må sette opp en ny time til deg.

Under

Testen utføres helst på tredemølle, men ergometersykkel eller såkalt herjetest kan også benyttes. Belastningstester er viktig for blant annet å måle yteevnen, lungefunksjonen, surstoffkonsentrasjonen og hjertefunksjonen under fysisk aktivitet.

Undersøkelsen starter med pusteprøve/spirometri. Deretter springer du på tredemølle med ganske høy intensitet i oppoverbakke i cirka 8 minutter uten oppvarming. Under testen vil testleder/sykepleier og eventuelt lege være tilstede for å følge med. Vi benytter vanligvis pulsklokke underveis.

Etter testen blir det gjort flere nye pusteprøver/spirometrier fram til 20 minutt etter avsluttet belasting på tredemølla.

Etter

Dersom vi finner tegn til EIB med redusert lungefunksjon eller symptom under eller etter tredemølletesten, vil du få behandling med Ventoline eller tilsvarende. Noen vil ha behov for mer medisin i etterkant av testen.

Resultatet av undersøkelsen vil bli gitt under legekonsultasjonen etter testen.

Kontakt

Helgelandssykehuset Sandnessjøen Barnepoliklinikken

Kontakt Barnepoliklinikken

Oppmøtested

Barnepoliklinikken ligger i tredje etasje, i hovedplanet på Helgelandssykehuset Sandnessjøen. Sykepleiers kontor ligger innenfor venterommet og det er bare å ta kontakt hvis det er noe man lurer på.

En bygning med rødt tak

Helgelandssykehuset Sandnessjøen

Prestmarkvn. 1

8800 Sandnessjøen

Transport

Parkeringsplass ved sykehuset har avgiftsparkering.

Reiser du til eller fra offentlig godkjent behandling, har du rett til å få dekket nødvendige utgifter til reise. Vi har også egen buss, Helseekspressen, som går fra Brønnøysund til Mo i Rana via Sandnessjøen og Mosjøen, tur/retur. Bussen er bemannet med helsepersonell og kjører hver ukedag.​

Ring 05515 for å bestille plass på Helseekspressen

Les mer om pasientreiser på Helgeland

Praktisk informasjon

​Besøkstid på sengeposter: 14.00 - 15.00 og 19.00 - 20.00 - alle dager.

Kantina​​ er på plan 2, og har alltid et godt utvalg, med varm lunsj og middag.

Her finner du mer informasjon om kantina i Sandnessjøen.

​Sykehuset har portør for de som trenger assistanse for å komme seg til avdelingene. Rullestoler er å finne ved hovedinngangen.

Gjestenettet heter HN-gjest, og krever ingen passord.

​Se Kontakt oss nederst på siden.

Overnatting for pårørende av alvorlig syke.  

Huset er en eldre enebolig som er totalrenovert.  Huset har 4 doble soverom samt kjøkken, stuer, bad og garderober.  Prisen for leie er  kr. 300.- pr rom pr natt.  Bruken av huset er basert på «selvbetjening».

Pårørendehuset drives av en egen stiftelse.  Det er satt kriterier for hvem som får tilbud om overnatting. Ta kontakt med sengeposten hvis du har behov for overnatting. 

Mobiltelefon kan benyttes på de fleste avdelinger i sykehuset med unntak av på røntgenavdelingen og andre avdelinger med mye sensitivt utstyr. Se merking.

Teleslynge er tilgjengelig ved behov.