Øre-nese-hals, Sandnessjøen

Endoskopisk undersøkelse av øvre luftveier, Sandnessjøen

Endoskopisk undersøkelse av de øvre luftveier vil gjøre legen i stand til å se og undersøke øvre del av nesesvelget, bak i halsen og dypt nede i svelget der hvor strupen sitter. Undersøkelsen vil bidra til å synliggjøre om det er noe galt bak i halsen eller svelget. Dersom man finner noe galt vil man ofte ta en vevsprøve fra dette området. Undersøkelsen blir ofte tatt opp på video.

Innledning

Henvisning og vurdering

Helsepersonell

Sjekkliste for henvisning - fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Helsepersonell

fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Før

Dersom du skal gjennomføre undersøkelsen uten narkose, trenger du ikke gjøre noen forberedelser. Du må ofte unngå å spise og drikke en time etter undersøkelsen hvis du har fått lokal bedøvelse i nese og svelg. Dersom du skal ha narkose i forbindelse med denne undersøkelsen må du ofte faste, dvs. ikke spise fra midnatt natten før undersøkelsen. Vanligvis kan du forsette med dine faste medisiner dersom det ikke er opplyst om annet.

 

Under

Undersøkelsen kan foregå i våken tilstand eller når du sover. Vanligvis er man våken og sitter i en undersøkelses stol. Du får litt lokal bedøvelse i nesen og i svelget, som kan smake vondt, men som ikke er smertefull. Deretter går man inn i nesen med et tynt fiberskop (tynt rør 3mm i diameter), videre bak i svelget og ned til strupen. Eller man går inn gjennom munnen med et større rør, samtidig som man drar forsiktig i tungen, slik at man kan se bak i svelget og ned i strupen. 


Undersøkelsen er vanligvis ikke vond. Bedøvelsen kan ha litt ubehagelig smak og noen kan brekke seg når skopet (røret) kommer bak i halsen.


Dersom man er våken varer ofte undersøkelsen i cirka 5 minutter. Dersom man skal sove (narkose) tar undersøkelsen cirka 30 minutter.  

Etter

Du kan som oftest reise hjem samme dag. 


Du får ofte resultatet samme dag. Dersom det er nødvendig med en vevsprøve i forbindelse med undersøkelsen vil svaret komme i løpet av 1-3 uker.


Du kan spise, drikke, snakke og bevege deg som før. Dersom det skal gjøres noe operativt samtidig med skopien vil du få beskjed av legen hvordan du skal forholde deg.

Vær oppmerksom

Ved våken undersøkelse er det ingen bivirkninger. Dersom du sover kan tennene bli skadet, eller leppen kan komme i klem, slik at du får et lite sår her. Eventuelle sår gror etter noen få dager.

Kontaktinformasjon

​Pasientreiser – reise til og fra behandlingssted

Reiser du til eller fra offentlig godkjent behandling, har du rett til å få dekket nødvendige utgifter til reise. Vi har også egen buss, Helseekspressen. Les mer om pasientreiser på Helgeland.

Parkering

Parkeringsplass ved sykehuset har avgiftsparkering.

Praktisk informasjon

Besøkstider Sandnessjøen

​Besøkstid alle dager: 14.00 - 15.00 og 19.00 - 20.00. Gjelder sengeposter, og ikke poliklinikker. 

Internett og PC

Vi har trådløst nett som pasienter og pårørende kan bruke.

Kantine og kiosk

Kantine er på plan 2

Kantina har alltid et godt utvalg, med varm lunsj og middag.

Åpent:

  • Hverdager 09.00 - 14.30
  • Lørdag/søndag stengt 

Kiosken (midlertidig stengt)

Kiosken finner du ved hovedinngangen (plan 3).

Åpent:

  • Hverdager: 10.00 - 16.30
  • Lørdager: 11.00 - 15.00 
  • Søndager: Stengt

Portør og rullestol

​Sykehuset har portør for de som trenger assistanse for å komme seg til avdelingene. Rullestoler er å finne ved hovedinngangen.

Postadresser

​Administrativ post sendes til:

Helgelandssykehuset HF

Postboks 601
8607 Mo i Rana

_______________________________________

 

Henvisninger, epikriser og prøvesvar sendes sykehusenhetene:

Helgelandssykehuset Mo i Rana

Postboks 601
8607 Mo i Rana

Helgelandssykehuset Mosjøen

Postboks 568
8651 Mosjøen

Helgelandssykehuset Sandnessjøen

Postboks 613
8801 Sandnessjøen

Senter for psykisk helse og rus Ytre Helgeland, avd. Brønnøysund

Skulesvei 14
8904 Brønnøysund

____________________________________________
Se KONTAKT nederst på siden for mer informasjon

Pårørendehus

Overnatting for pårørende av alvorlig syke.  

Huset er en eldre enebolig som er totalrenovert.  Huset har 4 doble soverom samt kjøkken, stuer, bad og garderober.  Prisen for leie er  kr. 300.- pr rom pr natt.  Bruken av huset er basert på «selvbetjening».

Pårørendehuset drives av en egen stiftelse.  Det er satt kriterier for hvem som får tilbud om overnatting. Ta kontakt med sengeposten hvis du har behov for overnatting. 

Telefon og teleslynge

Mobiltelefon kan benyttes på de fleste avdelinger i sykehuset med unntak av på røntgenavdelingen og andre avdelinger med mye sensitivt utstyr. Se merking.

Teleslynge er tilgjengelig ved behov.

Fant du det du lette etter?