Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Hørselstest - oppfølging etter hørselsscreening hos nyfødte, Sandnessjøen

Alle nyfødte i Norge hørselscreenes. Dersom testen ikke er godkjent, henviser vi barnet til hørselssentral for videre oppfølgning.

Det er viktig å teste barnets hørsel så tidlig som mulig for å få satt i gang eventuelle tiltak så raskt som mulig. 

Undersøkelsen kan ta fra 10 minutter til 2 timer. Det er derfor viktig at dere setter av god tid til å følge barnet. Ta med vogn og det dere trenger av mat og utstyr til stell. 

Det er fint om dere planlegger slik at det er god mulighet for at barnet sover under undersøkelsen.

Før

Fødeavdelingen gjennomfører en hørselsscreening av alle nyfødte rett etter fødsel ved en metode som kalles OAE (otoakustiske emisjoner).


Under

Om barnet ikke sover innen en halv time eller dere vet at barnet ikke sovner lett, tilbyr vi melatonin. Melatonin er kroppens eget søvnhormon og fremkaller naturlig søvn. Det kan trygt brukes på barn. 

Når barnet sover gjennomfører vi en utvidet hørselsscreening. Den er basert på samme utstyr som fødeavdelingene bruker, men utstyret er noe mer avansert og gir mer informasjon. 

Målet er å teste funksjonen til det indre øret. Vi setter en liten propp i barnets øregang. Deretter sendes klikkelyder inn i øret. De kommer tilbake som målbart "ekko" på måleutstyret.

Om testen ikke gir ønsket resultat eller den er problematisk å gjennomføre kan hørselssentralen gjennomføre en automatisk hjernestammerespons audiometri. Det kalles ofte AABR. 

Det betyr at det festes tre små elektroder på barnets hode og nakke, samtidig som det sendes lyd inn i øret ved hjelp av en ørepropp. AABR-målingen viser om barnets hørsel ligger innenfor det definerte normalområdet på 2000 til 4000 Hz (lyse toner).

Testene er ufarlige og smertefrie.

Etter

Dette er en tidlig hørselsundersøkelse. Det er viktig at de vanlige kontrollene ved helsestasjonen følges. Det kan oppstå hørselstap også etter fødselen.

Kontakt

Helgelandssykehuset Sandnessjøen Øre-nese-hals poliklinikk, Sandnessjøen

Kontakt Øre-nese-hals poliklinikk, Sandnessjøen
En bygning med rødt tak

Helgelandssykehuset Sandnessjøen

Prestmarkvn. 1

8800 Sandnessjøen

Transport

Parkeringsplass ved sykehuset har avgiftsparkering.

Reiser du til eller fra offentlig godkjent behandling, har du rett til å få dekket nødvendige utgifter til reise. Vi har også egen buss, Helseekspressen, som går fra Brønnøysund til Mo i Rana via Sandnessjøen og Mosjøen, tur/retur. Bussen er bemannet med helsepersonell og kjører hver ukedag.​

Ring 05515 for å bestille plass på Helseekspressen

Les mer om pasientreiser på Helgeland

Praktisk informasjon

​Besøkstid på sengeposter: 14.00 - 15.00 og 19.00 - 20.00 - alle dager.

Kantina​​ er på plan 2, og har alltid et godt utvalg, med varm lunsj og middag.

Her finner du mer informasjon om kantina i Sandnessjøen.

​Sykehuset har portør for de som trenger assistanse for å komme seg til avdelingene. Rullestoler er å finne ved hovedinngangen.

Gjestenettet heter HN-gjest, og krever ingen passord.

​Se Kontakt oss nederst på siden.

Overnatting for pårørende av alvorlig syke.  

Huset er en eldre enebolig som er totalrenovert.  Huset har 4 doble soverom samt kjøkken, stuer, bad og garderober.  Prisen for leie er  kr. 300.- pr rom pr natt.  Bruken av huset er basert på «selvbetjening».

Pårørendehuset drives av en egen stiftelse.  Det er satt kriterier for hvem som får tilbud om overnatting. Ta kontakt med sengeposten hvis du har behov for overnatting. 

Mobiltelefon kan benyttes på de fleste avdelinger i sykehuset med unntak av på røntgenavdelingen og andre avdelinger med mye sensitivt utstyr. Se merking.

Teleslynge er tilgjengelig ved behov.