Diagnose
Inngrodd tånegl
Inngrodd tånegl rammer ofte neglen på stortåen og kan føre til en lokal smertefull hevelse, ofte med infeksjon.
Årsaker
Inngrodd tånegl skyldes vanligvis feil klipping av neglen. Hvis neglen blir klippet for kort og for langt ned på sidene, og ikke får vokst over kanten, vil stadig press mot hud eller negleseng føre til irritasjon og mulig infeksjon. At neglen blir for lang kan også gi samme problem som over. Dette, kombinert med trange sko, slag, skade eller sår kan gi irritasjon og tilgang for bakterier og dermed økt fare for infeksjoner. Enkelte er også arvelig belastet.
Du kan forebygge inngrodd tånegl ved å vaske føttene, klippe neglene riktig og smøre godt. Se over neglene jevnlig. Klipp neglen rett over, ikke i bue, og passe lengde.
Ved inngrodd tånegl kan det være behov for operasjon.
Før
Ved all type kirurgi er det risiko for infeksjon. Derfor er det viktig at neglene er kortklipte og huden på foten som skal opereres er ren, hel og fri for andre sår og betennelse. Møt nyvasket til operasjonen.
Du trenger ikke å faste før operasjonen, men spis gjerne en lett frokost.
Ta med deg en stor og romslig sko til foten som skal opereres, eventuelt en tykk sokk. På grunn av bandasje, er det vanskelig med sko i din vanlige størrelse. Det er viktig ikke å bruke sko som klemmer.
Under
Selve operasjonen varer i rundt 30 minutter, og er som oftest en kilereseksjon. Det vil si at man fjerner et hjørne av neglen, eller hele neglen, sammen med negleroten og noe av huden. I noen tilfeller settes det sting i såret.
Du er våken under operasjonen og får lokalbedøvelse for å bedøve tåen. Når tåen bedøves, kjenner du stikk og spreng når væsken settes.
Etter
Du kan ikke kjøre bil etter operasjonen, men kan belaste/gå på foten. Det er en fordel å sitte med foten høyt de første dagene.
Hold foten høyt når du sitter og ligger (over hjertenivå) for å unngå blødning og for å redusere smertene. Dette er for at hevelsen i foten/tåen skal ned og minske smerten. På natten kan det være lurt med ei pute under foten. Prøv å ha foten hevet noen ganger per dag de neste ukene.
Du kan oppleve en del smerte første 1-2 døgn etter inngrepet. Ta smertestillende som er foreskrevet på sykehuset, senere tar du ved behov.
Ved økende smerter etter de første smertene har avtatt, bør du kontakte fastlege.
Du kan starte gradvis opp med trening/idrett etter cirka 4 uker. Gangfunksjonen normaliseres i løpet av de første 2-3 ukene.
Bandasje
Det kan blø en del etter operasjonen. Du får derfor en tykk, steril bandasje. Den skal være på i 5-7 dager før du skifter den. Blør det gjennom bandasjen kan du skifte den før. Det kan du gjøre selv, eller du kan ta kontakt med legekontor for hjelp til dette.
Fjern eventuelle sting hos fastlegen, etter 12-14 dager.
Slik skifter du bandasje hjemme:
- vask hendene
- ta av all bandasje og vask hendene på nytt
- skyll foten godt i rent lunkent vann
- tørk foten godt med rent håndkle
- unngå salver og kremer
- legg på ny steril bandasje
Det er individuelt hvor lenge du må ha bandasje. Dette får du beskjed om på sykehuset. Ta på rene sokker hver dag.
Oppfølging
Eventuell sykmelding avhenger av hva slags jobb du har. Det er vanligvis ikke behov for kontroll på sykehuset etter inngrepet.
Vær oppmerksom
Mulige komplikasjoner etter operasjon er infeksjon i såret eller at neglen vokser inn i huden på nytt.
Ved tegn på infeksjon som økende smerter, varme, rødhet, hevelse eller væske fra såret, må du ta kontakt med fastlegen din.