Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Undersøkelse

Rektoskopi, fleksibel

Ved fleksibel rektoskopi bruker vi et endoskop for å undersøke endetarmen og nederste del av tykktarmen. Endoskopet er et 10-14 mm tykt, bøyelig instrument med et kamera på tuppen, som overfører bilder til en skjerm. Vi kan ta vevsprøver (biopsi) og eventuelt behandle enkelte tilstander direkte via endoskopet.

Alle henvisninger bør inneholde:
  • Aktuell sykehistorie
  • Relevante tidligere og nåværende sykdommer
  • Kliniske funn
  • Resultater av relevante tilleggsundersøkelser
  • Oppdatert medikamentoversikt

(Ved bruk av malen «den gode henvisning» som er integrert i de fleste elektroniske pasientjournalsystemene er overnevnte punkter dekket)

I henvisninger til psykiatrien er det i tillegg viktig med

  • tidligere psykiatrisk sykehistorie og ev tidligere behandling
  • rusanamnese
  • funksjonsnivå sosialt/familiært
  • omsorg for barn
  • arbeidssituasjon ev sykemelding/annen trygdeytelse

Henvisningsskjema barn og unge

Husk

  • Ved henvisning av barn eller av pasienter uten samtykkekompetanse - kontaktinformasjon til foresatte
  • Eventuelt tolkebehov

For mer informasjon og veiledning om henvisninger til spesialisthelsetjenesten se Nasjonal veileder for henvisninger til spesialisthelsetjenesten.


Før

Ren tarm før undersøkelsen

Forutsetningen for en vellykket undersøkelse er at den nederste delen av tarmen er ren. Derfor må du kjøpe en kombinasjonspakning med 4 tabletter Toilax og en klystertube Toilax på apoteket.

Dagen før undersøkelsen tas to tabletter Toilax ved lunsjtid og to tabletter Toilax om kvelden. Normalt tar det 5-10 timer før man merker effekt av tablettene.

2-3 timer før undersøkelsen tas en Toilax klystertube. Ta av korken på klystertuben og smør eventuelt inn tuppen på tuben med vaselin eller annet glidemiddel. Før tuben forsiktig inn i endetarmen. Press på klystertuben slik at klystervæsken renner inn i endetarmen. Effekten av klystertuben kommer etter 10-30 minutter.

Mat før undersøkelsen

  • Du må ikke spise fiberrikt brød, kornblandinger, linfrø eller frørike frukter/grønnsaker de siste 5 dagene før undersøkelsen. 
  • Hvis du har tendens til forstoppelse er det en fordel å spise flytende mat (f.eks. supper og yoghurt) 1-2 døgn før undersøkelsen. 
  • Du må ikke bruke jerntilskudd de siste 7 dagene før undersøkelsen.
  • Eventuelle morgenmedisiner tar du som vanlig.

Gi beskjed dersom du bruker faste medisiner. Ta med en oppdatert liste over medisiner du bruker.

Blodfortynnende medisiner

Hvis du bruker blodfortynnende medisiner er det viktig at du følger instruksjonene i innkallingsbrevet. 



Under

Når du undersøkes ligger du på en undersøkelsesbenk. Du får en spesialbukse på deg eller et laken over deg. Det kan være behov for at du snur og vender på deg i løpet av undersøkelsen.

Noen ganger er det også behov for å undersøke endetarmen med ultralyd. En fingertykk ultralydsonde blir forsiktig ført inn i endetarmen. Ved hjelp av ekko fra ultralydbølger, får man bilder på en skjerm av endetarmen, lukkemuskulaturen og nærliggende vev i området. Noen ganger må man ligge med bena i benholdere (gynekologisk leie) ved ultralydundersøkelsen.

Vanligvis varer undersøkelsen fra 15 til 30 minutter. Som regel kan du reise hjem med en gang etter undersøkelsen. Er det utført behandling som krever observasjon, må du være på sykehuset 1-2 timer etter undersøkelsen.


Etter

Vanligvis får du vite resultatet med en gang etter undersøkelsen. Hvis det er tatt vevsprøver, tar det 2-3 uker å få svar på disse. Resultatet og eventuelle prøvesvar blir sendt til legen som har henvist deg.  

Du kan ikke selv kjøre bil før dagen etterpå hvis du har fått beroligende eller smertestillende medisin. 

Vær oppmerksom

Fleksibel rektoskopi er en meget sikker undersøkelse og komplikasjoner er svært sjelden. I helt spesielle tilfeller kan det oppstå blødning eller hull på tarmen. Operasjon kan da bli nødvendig. Ved mistanke om komplikasjon er det aktuelt med videre observasjon og eventuelt innleggelse på sykehuset.


Etter undersøkelsen kan du føle deg litt oppblåst og ha noe mageknip. Hvis du får sterke magesmerter eller annet ubehag etter at du har kommet hjem, må du kontakte sykehuset.

Kontakt