Øre-nese-hals, Sandnessjøen

Utstående ører - operasjon, Sandnessjøen

Ører ser ulike ut fra person til person. Både form og størrelse varierer. Operasjon av utstående ører er et rent kosmetisk inngrep.

Ventetider

Innledning

I det offentlige helsevesen er det kun barn og unge opp til 18 år som kan bli vurdert for å få operasjon av ører som står langt ut fra hodet. Personer over 18 år som ønsker en slik operasjon må oppsøke private klinikker og får ikke dette dekket av det offentlige.

Henvisning og vurdering

Helsepersonell

Sjekkliste for henvisning - fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Helsepersonell

fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Før

Inngrepet blir stort sett gjort som dagbehandling, det vil si uten at du trenger å bli lagt inn på sykehus. For enkelte kan det bli nødvendig med et opphold i forbindelse med inngrepet.

De fleste pasienter blir operert i narkose. Større barn og ungdommer får tilbud om å gjøre inngrepet med lokalbedøving. Du må uansett være fastende fra mat/drikke/tyggegummi/drops eller annet fra kl 00.00 natten før operasjonen. Du kan drikke klare væsker (saft/vann) inntil to timer før oppmøte.

Legen som skal operere tar et bilde av ørene dine før operasjonen, og informerer nærmere om hva som skal skje under inngrepet. Det er ingen garanti for at operasjonen vil gi deg helt symmetriske ører.

Under

Det finnes flere operasjonsmetoder for utstående ører. Noen legger et hudsnitt bak på ytre ører, og deretter fjerner overskytende hud, mens andre har ett skjult hudsnitt på forsiden av ører hvor hud ikke fjernes. Vi sliper ørebrusken og syr slik at det blir dannet en krumming på framsiden av ørene, som ofte mangler når ørene dine er utstående. Til slutt legger vi en relativt stram bandasje rundt hodet ditt som skal holde ørene inn til hodet og hindre blødning etter inngrepet.

Operasjonen tar omtrent 45 minutter for hvert øre.

Etter

Legen som opererte deg vil som regel se deg og kontrollere ørene under bandasjen første dag etter inngrepet. Det er vanlig at du opplever litt dunking/smerte i ørene de første dagene etter operasjonen, deretter avtar smertene. Det kan være du har behov for litt smertestillende, og Paracet eller liknende er ofte nok. 

Bandasjen skal være på i 7 dager etter operasjonen. Da kommer du inn til kontoroll, på sykehuset der bandasjen og stingene blir fjernet. Ofte blir det brukt sting som løser seg opp av seg selv slik at det ikke er noen sting som skal fjernes.

De opererte ørene vil ha en mørk rødfiolett farge etter inngrepet, men dette vil gradvis normalisere seg i løpet av noen uker.

Etter operasjonen skal du bruke pannebånd i 4-6 uker.

Det er vanlig å kontrollere resultatet 3 - 4 måneder etter operasjonen.

For barn må en regne med en god uke hjemme fra skolen etter behandling. Barnet bør ikke ha gymnastikk de første 3 - 4 ukene etter operasjonen.

Vær oppmerksom

Det oppstår sjelden komplikasjoner etter slike inngrep. Vær likevel oppmerksom på: 

  • Ved blødning må du ta kontakt med lege.
  • Feber og smerte som ikke avtar etter de første par dagene etter operasjonen kan være tegn på infeksjon. Ta i så fall kontakt med lege for kontroll.
  • Endring i følelsen i ørene går som regel over, men kan i enkelte tilfeller bli varig.

Kontaktinformasjon

​Pasientreiser – reise til og fra behandlingssted

Reiser du til eller fra offentlig godkjent behandling, har du rett til å få dekket nødvendige utgifter til reise. Vi har også egen buss, Helseekspressen.

Ring oss på ​​05515

Les mer om pasientreiser på Helgeland

Buss

Pasientreiser, ring 05515  ​

Helseekspressen, se rutetabell på helsenorge.no

Bussruter, se Reis Nordland.

Parkering

Parkeringsplass ved sykehuset har avgiftsparkering.

Praktisk informasjon

Besøkstider Sandnessjøen

​Besøkstid alle dager: 14.00 - 15.00 og 19.00 - 20.00. Gjelder sengeposter, og ikke poliklinikker. 

Internett og PC

Vi har trådløst nett som pasienter og pårørende kan bruke.

Kantine

Kantina​​ er på plan 2, og har alltid et godt utvalg, med varm lunsj og middag.

Åpent:

  • Hverdager 09.00 - 14.30
  • Lørdag/søndag stengt 

Portør og rullestol

​Sykehuset har portør for de som trenger assistanse for å komme seg til avdelingene. Rullestoler er å finne ved hovedinngangen.

Post- og fakturaadresse

​Se Kontakt oss nederst på siden.

Pårørendehus

Overnatting for pårørende av alvorlig syke.  

Huset er en eldre enebolig som er totalrenovert.  Huset har 4 doble soverom samt kjøkken, stuer, bad og garderober.  Prisen for leie er  kr. 300.- pr rom pr natt.  Bruken av huset er basert på «selvbetjening».

Pårørendehuset drives av en egen stiftelse.  Det er satt kriterier for hvem som får tilbud om overnatting. Ta kontakt med sengeposten hvis du har behov for overnatting. 

Rutiner ved ankomst til Helgelandssykehuset

Det skal være trygt å komme til sykehusene våre, derfor har vi gode smittevernstiltak. 


Telefon og teleslynge

Mobiltelefon kan benyttes på de fleste avdelinger i sykehuset med unntak av på røntgenavdelingen og andre avdelinger med mye sensitivt utstyr. Se merking.

Teleslynge er tilgjengelig ved behov.

Fant du det du lette etter?