Undersøkelse
Hørselsscreening hos nyfødte
Vi tester hørselen til alle nyfødte for å kunne oppdage et eventuelt medfødt hørselstap så tidlig som mulig, og da kunne sette i gang hjelpetiltak så raskt som mulig.
Før
Testen blir utført ved barselavdelingen, helst tatt andre døgnet etter fødselen, på grunn av forholdene i mellomøret. Det er lettest å utføre testen i mens barnet sover og er rolig.
Under
Vi registrerer otoakustiske emisjonar (OAE). Dette er ei objektiv høyrselsmåling, der vi testar funksjonen i det indre øyret. Vi set inn ein liten propp som inneheld ein mikrofon og ein høgtalar, i øyregangen til barnet. Høgtalaren sender klikkelydar inn i øyret. Ved tilarbeiding av klikkelydane blir det generert ein lyd i det indre øyret som vi via mikrofonen.
Målinga er rask og smertefri. Ved respons på ei slik måling, er det lite sannsynleg at barnet har nedsett høyrsel.
Hos nokre barn får vi ikkje respons med OAE, og dette kan ha fleire grunner. Dersom barnet framleis har fostervatn eller fosterfeitt i øyregangen, eller har veldig tronge øyregangar kan det føre til at vi ikkje får respons. Det kan også vere tekniske forhold under undersøkinga som er årsak til manglande respons. Statistisk sett er det berre 2 - 3 av 1000 barn som vil vere høyrselshemma ved fødselen.
Etter
Hvis responsen ikke blir godkjent på begge ørene innen 2. levedøgn, vil barnet fulgt opp med videre testing på øre-nese-hals-avdeling.
Det kan også være aktuelt å undersøke om barnet har gjennomgått en spesiell virusinfeksjon i svangerskapet (CMV), som kan gi hørselstap. Dette gjøres enkelt og smertefritt ved hjelp av en spyttprøve fra barnet.