Hei, du må oppdatere nettleseren din for å kunne besøke oss.

Magnetisk resonans

MR

Ved MR-undersøkelse ligger du i et magnetfelt. Bildene produseres ved hjelp av en kombinasjon av magnetfelt, radiobølger og datateknologi. MR-undersøkelse innebærer ingen form for røntgenstråling.

MR-undersøkelser er særlig effektive for å undersøke muskulatur, bindevev og sentralnervesystemet. De kan også avdekke endringer og sykdommer i skjelett, hjerte, bryst, blodårer, urinveier, bukorganer og tarmsystemet.

Henvisning og vurdering

Henvisning blir vanligvis skrevet av lege på sykehuset eller i primærhelsetjenesten.  
 
Tannleger kan henvise til MR og kiropraktorer og manuellterapeuter kan også henvise til MR i forbindelse med muskel- og skjelettplager. 

 

Henvisningen må inneholde informasjon om  
    
  • innoperert metall eller elektronikk i kroppen  
  • pacemaker 
  • innoperert høreapparat 
  • klips på blodkar i hodet 
  • metallsplint i øye 
  • pasienten er gravid 
    
Dersom pasienten har behov for tolk, må en oppgi det, samt hvilket språk pasienten snakker.
    

Før undersøkelsen

Sikkerhet

På grunn av det sterke magnetfeltet er det viktig å informere om eventuelle:

  • pacemaker, ICD eller etterlatte elektroder
  • innoperert høreapparat (Cochleaimplantat)
  • brystimplantat med ventil
  • nevrostimulatorer
  • annet innoperert metall og elektronikk
  • klips på blodkar i hodet
  • metallsplint i øye
  • graviditet

Hvis du har noe av det over, ring avdelingen du har tid hos og informer.

Sjekkliste

Dette må fjernes før undersøkelsen: 

  • Klokker, bank- og kredittkort. Disse kan bli ødelagt av magnetfeltet 
  • Metallgjenstander som briller, kulepenner, nøkler, hårnåler og smykker og lignende. Disse kan trekkes inn mot apparatet i stor fart.  
  • Høreapparat. Det kan bli påvirket av magnetfeltet.  
  • Tannproteser. De kan gi forstyrrelser i bildene og må tas ut hvis du skal undersøke hode/halsområdet.  
  • Øyesminke. Den kan inneholde små deler av metall som kan gi forstyrrelser på bildene. 
  • Neglelakk. Kan også inneholder spor av metall som kan gi forstyrrelser på bildene.
Dersom du bruker medisiner, kan du ta dem på vanlig måte. 
 
Dersom du skal undersøke magen må du ofte faste noen timer på forhånd. Dette får du beskjed om i innkallingsbrevet. Hvis du ikke skal faste, kan du spise og drikke som du pleier. 

Om du ammer ber vi deg ta kontakt med oss før du kommer til timen.

Drikkekontrast

I noen tilfeller vil du bli bedt om å møte på avdelingen før undersøkelsen for å drikke kontrast. Dette vil framgå av innkallelsen din.

Under

Under undersøkinga ligg du på eit bord som blir ført inn i ei rørforma maskin som er open i begge endar. Avhengig av kva område på kroppen som skal undersøkjast, ligg du med hovudet eller beina først.

Mens fotograferinga skjer, høyrer du ei rekkje bankelydar i maskinen. Du får øyreproppar eller øyreklokker som dempar bankelyden. Det er viktig å ligge stille mens denne bankinga pågår.

Føler du behov for å ha med pårørande, kan dei sitte inne med deg mens undersøkinga skjer.

Skal du undersøke bekkenorgana, kan det vere nødvendig å sette ei sprøyte med eit stoff som får tarmen til å slutte å røre seg ei lita stund. Tarmrørsler kan elles gi forstyrringar i bileta.

Undersøkingstida varierer frå 15 minutt til 1 1/2 time, avhengig av kva område som skal undersøkjast og kor mange bilete ein skal ta.

Gjer det vondt?

Undersøkinga gjer ikkje vondt i seg sjølv, men det kan vere vanskeleg å ligge stille. Det er derfor viktig å finne ei stilling som er komfortabel. Dersom du har vondt for å ligge og/eller treng hjelp til å slappe av, må du be fastlegen om smertestillande/avslappande medikament i forkant av undersøkinga.

Du kan oppleve å bli varm under undersøkinga. Dette er ikkje vondt eller farleg. Denne kjensla gir seg når undersøkinga er over.

Ved ein del undersøkingar er det nødvendig å gi kontrastvæske i ei blodåre i armen for at organ eller blodårer skal komme godt fram på bileta. Forutan eit stikk i armen, gir dette vanlegvis ikkje noko ubehag.

 

 

Etter

Dersom du er innlagt på sykehuset kommer du tilbake til avdelingen. Ellers kan du reise rett hjem når du er ferdig. Hvis du har fått kontrastvæske, må du vente til det har gått 30 minutter. Har du brukt beroligende medikamenter bør du ikke kjøre bil selv.

Resultatet av undersøkelsen 

Bildene blir gransket av en radiolog (overlege) som lager en skriftlig rapport av hva bildene viser. Rapporten blir sendt til legen som henviste deg. Bildene og rapporten blir lagret i datasystemet vårt.

Vær oppmerksom

MR-undersøkelse og bruk av kontrastmiddel

Har du sterkt redusert nyrefunksjon, kan du få alvorlige bivirkninger etter bruk av MR-kontrastmidler. Derfor tas det særlige forsiktighetshensyn for denne pasientgruppen. MR-kontrastmidler kan brukes etter nøye medisinsk vurdering, i tilfeller der det er nødvendig for å påvise sykdomstilstander.

Dersom det er aktuelt å gi deg kontrast i forbindelse med undersøkelsen vil det i noen tilfeller være behov for å avklare nyrefunksjon ved hjelp av en blodprøve. 

Kontakt