Brukte prispenger på å lage konferanse
- Det er ekstra artig å gjøre noe bra for regionen med pengene fra innovasjonsprisen, sier ortoped og overlege Ivar Hanssen.
- Det er veldig godt å bli bedre kjent med hverandre og knytte fagmiljøene sammen. Vi har fått mye igjen av dagene, sier overlege og ortoped Ivar Hanssen fra Kirurgisk klinikk ved Helgelandssykehuset Mo i Rana.
Fagmiljøene i Mo i Rana og Brønnøysund jobber i takt med å videreutvikle tilbudet for pasienter på Sør-Helgeland. Etter at ortopediske leger i Mo i Rana vant sykehusets Innovasjonspris høsten 2023, nettopp med bakgrunn i samarbeid med Distriktmedisinsk senter Sør-Helgeland (DMS), valgte ortopedene å benytte prispengene på å arrangere en todagers ortopedisk konferanse i Brønnøysund.
Idémyldring
Tema for konferansen har vært breddebehandling knyttet opp mot brudd.
- Dag én hadde vi undervisning om bruddbehandling. Neste dag presenterte vi prosjekter som vi ønsker å videreføre i Brønnøysund, forteller Hanssen.
Han sikter da til to jobbglidningsprosjekt hvor ergoterapeuter og fysioterapeuter spiller en viktig rolle i behandlingen og oppfølgingen av ortopediske pasienter. Tanken er å implementere dette i DMS-et.
- I tillegg har vi hatt en idémyldring om muligheten for å lage en akuttløype sammen med fastlegene i Brønnøysund. Ideen handler om at bruddene som uansett ikke skal opereres, som ei knekt tå, kan behandles lokalt. Vi er ikke i mål, men vi har en dialog om hvordan vi skal få det til.
Har fått mye igjen
Ivar Hanssen brenner for å utvikle tilbudet ved DMS-et og roser kollegene som strekker seg langt for å gi pasientene på Sør-Helgeland et så godt helsetilbud som mulig.
- Jeg har en forkjærlighet for DMS-et, og det er herlige folk å jobbe med. Det er også ekstra artig å gjøre noe bra for regionen med pengene fra innovasjonsprisen. Vi har fått mye igjen av å treffes både faglig og sosialt, det gjør at vi kan bli enda bedre, sier han.
Det nevnte prosjektet mellom ortopedi og ergoterapeuter foregår på Håndskadepoliklinikken i Mo i Rana og Brønnøysund. For at ortopedene i større grad skal kunne prioritere operasjoner, har ergoterapeutene tatt over en del av kontrollene på enkelte diagnoser.
Jobbglidningsprosjekt
I tillegg pågår det et jobbglidningsprosjekt mellom ortopeder og fysioterapeuter. Jennifer Michaelsen fra Mo i Rana er leder for dette prosjektet der fysioterapeuter tar over noen av pasientene som skal til ortopedisk vurdering. Nytenkingen ligger i at jobben med å vurdere pasientene deles mellom fagområdene fysioterapi og ortopedi. I teamet inngår også fysioterapeut Joon Chang fra Helgelandssykehuset Sandnessjøen.
- Ortopedene har holdt gode og varierte forelesninger, og det har vært utrolig fint å få to dager hvor vi har snakket fag og utvekslet erfaringer. Selv om det er ganske stor geografisk avstand mellom Mo i Rana og Brønnøysund, kjennes det ut som om blir den kortet ned av sånne dager, sier Michaelsen.
Klinikksjef Elin Rasmussen Grønvik i Kirurgisk klinikk setter pris ortopedenes satsning.
- Jeg roser initiativet og innsatsen som ortopedene gjør for å gi pasientene på Sør-Helgeland et godt tilbud lokalt, sier hun.
Deltagerne fra Brønnøysund besto av ansatte fra DMS-et, Luftambulansen, fastleger, fysioterapeuter, kommuneoverlege og legevaktsleger.